arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
20°C
Bodrum
20°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

ZEYTİNDE “COLLETOTRICHUM MANTARI” TEHLİKESİ…

ZEYTİNDE “COLLETOTRICHUM MANTARI” TEHLİKESİ…
27 Haziran 2019 15:00
A+
A-

Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, ilkbaharda öldürdüğü ve mumyaladığı tanenin toprağa düşmesine neden olan ve öldürdüğü tanenin içinde saklanan “Colletotrichum” adlı mantarın, ekim ayında sporlarını ortama saçarak ağaca bulaştığını, ağaca bulaşan mantarın da ilkbaharda yeniden hastalığı yaydığını ileri sürdü.

Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, zeytin ağacına, çiçeğine ve meyvesine ciddi zararlar veren “Colletotrichum” adlı mantarın, çiftçiyi büyük ekonomik zararlara uğratabileceğini savundu.

Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, son yıllarda zeytinle ilgili çok büyük değişikler yaşandığını söyledi. Yakın tarihte görünmeyen bir hastalık olan mantarın zeytinlerin kalitesini düşürdüğünü, bunun da yağ kalitesini doğrudan etkilediğini kaydetti.

Mantarın aynı zamanda ağacın bütün sağlığını olumsuz yönde etkilediğini açıklayan Totoş, “Giderek artan nemli hava ve ortam sıcaklığı bu mantarın yayılmasını oldukça hızlandırmış durumda. Özellikle Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinde bu mantara karşı aşırı hassasiyet var. Memecik çeşidi, biraz daha dirençli gruptan. Bu zararlıyla mücadelenin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Totoş, bu mantarla mücadelenin birkaç yöntemi olduğunun altını çizerek, “Bakırlı ilaçların bu mantarla mücadelede çok etkili olmadığını, gülleci bulamacı dediğimiz bulamacın veya organik tabanlı kükürtlü ilaçların daha etkili olduğunu biliyoruz. Ancak ilaçla sırasında dikkat edilecek hususların en başında ağacı ilaçladığınız gibi ağaç taç iz düşümünü de ilaçlamanız gerekiyor” diye konuştu.

Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünü derinden etkileyebilecek bu mantarla mücadelede herkesi duyarlı olmaya davet eden Totoş, şöyle konuştu:

Bu zararlıyla mücadele etmememiz durumunda, natürel sızma zeytinyağını üretmekte giderek daha büyük zorluklarla karşılaşacağımız aşikardır. Bu konu, zeytin bölgelerinin pek çoğunu kaplayan bir hastalık haline geldi. Belki öteden beri vardı ama şimdiki kadar güçlü hastalık yapmıyordu. Şuan oldukça güçlü hastalık yapıyor. Eğer biz zeytinlerimize bakmazsak hem çiçeği etkiliyor hem de meyveyi etkiliyor. Dolayısıyla bizi büyük ekonomik zarara uğratacak bir hastalık etkeni olarak yayılmaya devam ediyor. O yüzden biz her aşamasında bununla mücadele etmeliyiz. Çiftçilerimizin gelecekte daha iyi kazanabilmeleri, yurt dışı bağlantılı sanayicilerimizin bağlantılarını sürdürebilmesi için çiftçinin bu zirai mücadeleyi yapması şart görünüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.