arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4136
EURO
34,6334
ALTIN
2.386,25
BIST
10.045,74
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Muğla Eczacı Odasından basın açıklaması…

Muğla Eczacı Odasından basın açıklaması…
2 Nisan 2020 14:54
A+
A-

Muğla Eczacı Odası Başkanı Ecz. Kadir Serkan Tekin, Corona Virüs ile mücadele konusunda bir açıklamada bulundu.

Dezenfektan imalatı ve diğer koruma amaçlı üretilen tıbbi malzeme imalatı ve satışıyla ilgili detayların paylaşıldığı Tekin imzalı açıklama metni aşağıdaki gibi oldu:

Corona virüse yönelik gerekli tedbir alındığı sürece virüsün yayılması en aza indirgenecektir.  Hastalar eczanelere geldiği için bizim temas ettiğimiz grup hep hasta. Bu süreçte bütün sağlık personeline vatandaşlarımız  sahip çıkmalı. Tüm eczacılarımız, doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız hepsi şu an cephede birer asker.

Öncelikli amacımız, vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve mümkün olduğunca virüsten korumaktır.  Vatandaşlarımızı eczacısıyla temassız kucaklaşmaya davet ediyorum.

Coranavirüsün ülkemizde ilk görüldüğü günden itibaren, Türk Eczacılar Birliği ile sürekli istişare halindeyiz.   Muğla Valiliği, Kaymakamlık, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri,  İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanı ve mülki amirler ile de işbirliği içindeyiz. Hıfzıssıhha Kurullarında bir eczacı meslektaşımızın bulunmasını sağlayarak, ilk günden itibaren bu tedbirlerin alınması ve mesafenin sağlanmasında hassasiyetle hizmet verilmesine özen gösterdik.

Coranavirüse yönelik alınan tedbirler kapsamında ilk başta bir dezenfektan sorunu yaşandı. Türkiye Eczacılar Birliği ve Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler yaparak bu süreçte alkol serbestisi sağlandı, fakat  alkol fiyatları yüksekti.  Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı bir kurumdan alkolleri resmi, faturalı tedarik ettik. Ardından yeni bir sorunumuz ortaya çıktı. Ambalaj. Şişe fiyatlarını araştırdık, üreticiye kadar ulaştık. Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü’nün de tasvip ettiği Corona konusunda en az yüzde 70 olması gereken alkol içerikli dezenfektanı maliyeti yüksek olmasına rağmen yaptık.

Ama  bazı vatandaşlarımız  geçmiş dönemde aldığı dezenfektanlarla bu dönemdeki dezenfektan fiyatlarını karşılaştırıp  CİMER’e BİMER’e, maliye ve vergi dairesine şikayet ettiler. Halbuki ucuz diye almış oldukları dezenfektanlarda  alkol  oranı %40’ın altındadır ve bu dezenfektanların bu virüse etkisi olmaz.

Diğer bir sorun da maske. Maske bu süreçte sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunudur. Denetleme için eczanelere gelen görevlileri öncelikle internette satılmakta olan maske fiyatlarına bakmaya davet ediyorum. Gerekli görüşmeleri sağlayarak en düşük maliyetle maske teminini sağlamaya çalışıyoruz. Sonuçta bu ürünlerin bir satın alma fiyatı var ve bu fiyata göre de satış fiyatı olacak. Vergi Dairesi Başkanımızla da bizzat görüşerek, eczane denetlemeleri esnasında  bu hususların göz önüne alınmasını ve sürecin en başından bu yana özveri ile çalışan biz eczacıların hak etmedikleri tavırlara maruz bırakılmamasını rica ettik.

Başka bir konu da satmış olduğumuz temassız ateş ölçerler. Çok yüksek fiyatla internette satışı yapılmaktadır ve denetlenmesi gereken asıl satışlar bunlardır.   Zaten bir eczacının elinde en fazla 3-4 tane ateş ölçer olur ve az bir karla satışı yapılır.

Bir de bağışıklığımızı güçlü tutma adına C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılar denilerek reklamları yapılan meyve suları, soda vb. gıda ürünlerine itibar edilmemeli bu konuda da yine en güvenilir danışmanınız doktor ve eczacılarınızdır.

Başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm mülki amirlerimizle işbirliği içerisinde çalışmalarımıza devam etmekteyiz ve edeceğiz. Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu olarak kesinlikle diyebiliriz ki; hiçbir eczacımız fahiş fiyatla dezenfektan, eldiven ve maske satmamaktadır.  Çünkü bizim önceliğimiz ve işimiz sağlık.

Vatandaşlarımıza eczane dışında hiçbir yerden ürün almamaları gerektiğini vurguluyorum. Marketlerde satılan eldivenler ile eczanelerdekini kıyaslamayın.  Bakanlığın onaylamadığı hiçbir şey şu süreçte sağlıklı değil. Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan yapma işi sadece eczacılara verilmiştir. Eczane dışında hiçbir yerden ürün almayın. Eczaneden dezenfektan alırken özellikle eczanenin yaptığı dezenfektanı isteyin. Merdiven altı ürünleri sırf ucuz diye satın alıp kıyaslamayın ve sağlığınızı tehlikeye atmayın.

Tedbir aldığımız sürece bu virüs yayılmayacak ve o kadar da korkulu bir hal almayacaktır. En fazla risk grubunda yer alan, direkt hastalarla muhatap olan eczacınıza ve sağlık çalışanlarına sahip çıkın.  Bizim temas ettiğimiz grup hep hasta.

Son olarak tekrar diyorum ki; Öncelikle eczacılarımız ürünleri alışına göre satmaktadır, fahiş fiyata ürün satışı yapmamaktadırlar. Merdiven altı ürünlere güvenip kesinlikle satın alınmamalıdır.

Sizden ricamız bizlere, doktorlarımıza ve tüm sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmanız, işlerini kolaylaştırmak adına üzerinize düşeni yapmanızdır. Bu zor günlerde birbirimize destek olmalı, temastan uzak durmalı, gönülden kucaklaşmalıyız.  Sosyal mesafeyi koruyalım, uyarıları dikkate alalım, sokağa çıkmayalım ve mümkün olduğunca evimizde kalalım.

Sağlıklı ve güzel günler ümidiyle…

Ecz. Kadir Serkan TEKİN

32.Bölge Muğla Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.