arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,0683
EURO
38,0412
ALTIN
2.838,40
BIST
9.975,61
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
28°C
Bodrum
28°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Açık
27°C

Herkes Ayağını Denk Almalı…

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında bugüne kadar kesintisiz iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurduğu ilk Hükümet niteliğindeki 58. Hükümet Programına şöyle bir bakalım.

Partimiz, kamu yönetimi anlayışını, demokratikleşme, yerelleşme ve sivilleşme eksenine oturtmayı hedeflemekte, …”,

Kamu yönetiminin güç ve yetkilerinin merkezde toplanması yerine, olabildiğince fazla yetki, görev ve fonksiyonların Yerel Yönetimlere devredildiği ve birçok devlet fonksiyonlarının yerinden yönetim esasına göre gerçekleşebileceği bir devlet anlayışına süratle geçilecektir.”,

Merkezi Yönetim’in Yerel Yönetimler üzerindeki denetim yetkileri Yerel Yönetim politikalarına uygun olarak yeniden düzenlenecektir.”,

Çağımız bir yönüyle küreselleşme çağı, diğer yönüyle yerelleşme ve Yerel Yönetimlerin devlet sistemleri içindeki ağırlıklarının arttığı bir çağdır.”,

Artık demokrasi sadece bir seçme ve seçilme rejimi değil, aynı zamanda katılma ve işbirliği rejimi olarak algılanmaktadır. Bu katılım ve işbirliğini gerçekleştirecek temel birimler ise Yerel Yönetimlerdir.” Bu doğrultuda Adalet ve Kalkınma Partisi;

  • Mahalli İdarelere yerel ihtiyaçlara göre yönetim biçimlerini geliştirme yetkisini verecektir.
  • Yerel Yönetimlerin kendi görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli harcamaları karşılayacak düzeyde ve çeşitlilikte mali güce kavuşmalarını sağlayacaktır.
  • Yerel Yönetimlerin karar alma süreci ve bazı faaliyetlerine sivil toplum kuruluşlarının katılımını sağlayacaktır.
  • Kendi alanlarıyla ilgili düzenlemelere gidilmeden önce Yerel Yönetimlere danışılması ilkesini getirecektir.
  • Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na uygun olarak, anayasal sistemimize Yerel Yönetim hakkının dahil edilmesini sağlayacaktır. Yerel Yönetimlerin yargı yoluna gidebilme hakkı dahil, ilgili tüm düzenlemeleri gerçekleştirecektir.
  • Yerel Yönetimlerin denetim ve gözetiminin, korunmaya çalışılan çıkarların önemi ile orantılı olması ilkesini gözetecektir.

Benzer ilke ve politikaları, Adalet ve Kalkınma Partisinin daha sonraki yıllarda yapılan seçimler için hazırladığı beyannamelerde, güvenoyu almak için TBMM’ye sunduğu hükümet programlarında, 2023 Siyasi Vizyonu belgesinde de görmek mümkündür.

2004 yılında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 2005 yılında 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile çok önemli hukuki düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

09.01.2019 TARİHİNDE “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumunda” Cumhurbaşkanı’nın Yaptığı Konuşma;

“Muhtar seçiminden başlayıp belde, ilçe, il veya büyükşehir belediye başkanlıklarına ve belediye meclis üyeliklerine kadar giden süreç demokrasimizin adeta laboratuvarı niteliğindedir. Bakın burada ilginç bir örnek vereceğim, denizlerimizin kenarlarında, orman alanlarımızda, yani buraları betona, toprağa çevirme gayreti içerisinde olanlar var. Şu para var ya nelere muktedir değil, bu kapitalizm nelere muktedir değil. Orman-morman ne var-ne yok kesiyor, atıyor, götürüyor, ha oraya ben bir dikey mimari yapayım, oradan da malı götüreyim; yapılan iş bu. Yani doğa şöyle olmuş-böyle olmuş umurunda değil. Bize de örnek veriyor, işte Manhattan şöyle. Bırak batsın senin Manhattan’ın, bizim medeniyetimizde ne diyor, biz ona bakalım, ona göre yapalım bu işi. Sanki orada yaşayanlar çok mutlu; mutlu değiller. Öyleyse biz medeni olmayı bileceğiz ki o beton yükselişlerde değil, toprağa yakın olma şeklindeki mimari anlayışımızda bulacağız.”

Bunları söyleyen ben değilim. Ama hafızada tutması, sonuçlarını takip etmesi ve hesap sorması gereken biziz. Çünkü bize söylenenler bunlardı. İşte sırf bu yüzden Akbelen’i de takip etmeliyiz, Adalıyalı’yı da. Cennet Koyu’na da sahip çıkacağız, kıyılarımıza da.  

An itibariyle ise, özellikle yerel yönetimler alanında en güçlü siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi. 2024 Yerel Seçimleri sonucunda toplam oyların %37.76’sını (17 391 548 oy) alan bir siyasi partinin kazandığı bu başarının nedenleri tartışıladursun, yerel yönetimlerde yaptıkları hizmetlerin, gelecek seçimleri belirleyeceği tartışmasız. Dolayısıyla tüm gözler Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde.

Her ne kadar sosyal medya mecralarına getirilen kısıtlamalar söz konusu olsa da, vatandaşın önemli bir kısmı son derece bilinçli ve sıkı takipte. Merkezi yönetimin, yerel yönetimlere yönelik tavırları da izleniyor, yerel yönetimdeki hizmetler de. Bodrum’da da izleniyor, Muğla’da da, Türkiye’de de.

Muradımız şudur ki; yönetenler ve yöneteceğim diye seçilenlerin tamamının ayağını denk alması, dikkatli olması, halktaki yansımalarını yakından izlemesi ve doğru tahlil etmesi gerekir. Yoksa, elbet bir gün yine seçim olur.

Sağlıkla kalın..

Yazarın Diğer Yazıları
15 Eylül 2024 09:52
8 Eylül 2024 10:24
1 Eylül 2024 10:03
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.