arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4083
EURO
34,5725
ALTIN
2.385,50
BIST
10.045,74
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C

BODRUMLU MİMARLAR KÜÇÜK PARİS ‘ATÇA’YI GEZDİ…

BODRUMLU MİMARLAR KÜÇÜK PARİS ‘ATÇA’YI GEZDİ…
15 Mayıs 2019 09:33
A+
A-

Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Atça’ya kültür ve tarih gezisi düzenledi…

Bodrum’dan mimar ve ailelerinin katıldığı etkinlikte, Türkiye’nin küçük Paris’i olarak bilenen Atça ve tarihi NYSA antik kenti gezildi. Önce Atça’da kahvaltı yapan mimarlar daha sonra makamında Sultanhisar Belediye Başkanın Osman Yıldırımkaya ile görüştü. Yıldırımkaya Atça imar planı hakkında bilgiler verdi, Atça’nın sokaklarını gezdirdi.

Fransa’nın Paris’i varsa Türkiye’nin de Atça’sı var…

Aydın’ın Sultanhisar İlçesine bağlı bir mahalle olan Atça’nın en büyük özelliği Türkiye’nin ilk ve tek modern imarlı yerleşim yeri olma özelliği taşır. Bodrumlu mimarların ilgisini çeken imar planını hakkında, Başkan Yıldırımkaya tarafından bilgiler alındı. Atça’nın yerleşim yeri için, Paris’te Şanzelize Caddesi’nin de aralarında bulunduğu 12 caddenin birleştiği Charles de Gaulle Meydanı’ndan esinlenilmiş olması sebebi ile “Küçük Paris” de denilen ve 2012’ye kadar belde statüsünde olan Atça, hakkında Yıldırımkaya “Atça’nın imar planını Fransa’da yaşamış ve askeri eğitim almış olan mühendis Abdi Hıfzı bey tarafından ipek bez üzerine 1/50 binlik plan olarak çizilmiştir. 1926 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Bazı kaynaklara göre bir tatbikat uçuşu sırasında Paris’in resmini havadan çektiğini ve bu fotoğraftan esinlenerek Atça’nın planını çizdiği söyleniyor. 1919 yunan işgalinden sonra yıkık olan Atça bu planlama ile yeniden kuruluyor. Merkezde bir park, tamamen Paris’ten özümlenilmiş ve o meydanda 12 cadde var. Bizim 8 tane ana caddemiz var, ona benzetilmeye çalışılmış. Yani dünyada Fransa’nın Paris’i, Türkiye’de de Aydın’ımızın Atça’sı demek lazım buna. Planımızla gurur duyuyoruz.” dedi.

Mimarlara kentin rehberliğini yapan Atça’da doğup büyüyen Firdevs Şengül Başkan Yıldırımkaya’ya “Küçük Dokunuşlar” adlı şiir kitabını ve Atçalı Kel Mehmet Efe destanını anlatan kitap hediye etti.

Daha sonra Aydın Sultanhisar ilçesinde bulunan MÖ. 6. yüzyılda kurulan Nysa Antik Kenti gezildi. Nysa antik kentinde mimarlara rehberlik yapan Sultanhisar Belediyesi kültür Müdürü Şenol Dövez “Arkeolojik yönden çok ilginç yapılar bulunmaktadır. Kentin bir akarsuyun her iki tarafından kurulmuş olmasının yanı sıra, Nysa’nın Stadyum’unun bir derenin yatağı üzerine konmuş uzunca bir banyo küveti gibi kemerler üzerinde üstün Roma mühendislik tekniği ile inşa edilmiş olması da çok ilginçtir.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.