Park, bahçe ve yol kenarlarına dikilen, aynı zamanda turistik işletmelerin de sahille özdeşleşen görsel katkısı için yetiştirdiği palmiyeler, birer birer yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Son derece güçlü bir böcek olan, kınkanatlılar familyasından “Kırmızı Palmiye Zararlısı” ile baş edebilmek, hastalık bulaşmış ağaçların itlafının oldukça zor ve uzmanlık isteyen işlem olduğundan, salgınla mücadele tekniklerini ve izlenen yol haritasını Bodrum Belediyesine sorduk.
Bodrum’da 2020 yılı içinde 19 palmiye ağacının Palmiye kırmızı böceği nedeniyle kuruduğu öğrenildi. Bodrum Belediyesinden konuyla ilgili aşağıdaki açıklama geldi;
“Bodrum Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde Palmiye kırmızı böceği ile etkin bir şekilde mücadelesini sürdürüyor.
Latince ismi Rhynchophorus ferrugineus olan Palmiye kırmızı böceği ilk olarak 2005 yılında tespit edildi. Mısır ve Tunus’tan ithal edilen hurma ve palmiye ağaçlarıyla Türkiye’ye giriş yaptığı belirlenen Palmiye kırmızı böceği sadece Bodrum değil Türkiye genelinde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde ağaçlara zarar veriyor.
Bu böcek türü ile Türkiye genelinde Tarım İlçe Müdürlükleri ile Belediyeler işbirliği içinde mücadelesi sürdürüyor.
Hava sıcaklığı 13 derecenin altında olduğu dönemlerde, böcek uykuya yattığı için budama işlemleri uygulanıyor. Hava sıcakken yapılan budamalarda budanan yerden çıkan koku Palmiye kırmızı böceğini cezbediyor ve ağaç içerisine girip ağacı 3 yıl içinde çökertiyor.”