arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4868
EURO
34,7362
ALTIN
2.408,56
BIST
10.045,74
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
25°C
Bodrum
25°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C

BAŞKAN ARAS: SU OLMAZSA TURİZM DE TARIM DA BİTER…

BAŞKAN ARAS: SU OLMAZSA TURİZM DE TARIM DA BİTER…
20 Eylül 2019 09:20
A+
A-

Bodrum’a içme suyu sağlayan Çamköy su havzasında işletmeye açılması planlanan linyit kömürü sahalarına karşı mücadele başlatan Çamköylüler, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan destek istedi.

Linyit sahalarının işlemeye başlaması durumunda Bodrum’un susuz kalacağını söyleyen Çamköy halkı, maden şirketlerinin ‘kamulaştırma’ taleplerini de yargıya taşıdıklarını anlattı.

Çamköy Muhtarı Mehmet Emin Soydan, Ekizköy Muhtar Azası Celal Çoban ve köylülerin hukuk mücadelesine destek veren Avukat Mehmet Çilsal, Başkan Aras’ı ziyaretlerinde,  açılması düşünülen linyit sahalarının Bodrum Yarımadası’na içme ve kullanma suyu temin edilen 10 milyon m²lik alanda yer aldığını belirterek, bu girişimin toprağa ve suya verecek zararlarını anlattılar.

Bodrum Yarımadası’na içme-kullanma suyu sağlayan Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin Çamköy’den gelen temiz suya mahkum olduğunu anlatan köylüler, Çamköy’den gelen suyun paçallama yöntemiyle Geyik Barajı’ndan gelen suya karıştırıldığını kaydederek Bodrum’u bekleyen tehlikeyi şöyle anlattılar:

“İki suyun paçallanamaması durumunda Güvercinlikİçme Suyu Arıtma Tesisi istenilen nitelikte arıtma yapamayacak hale gelecektir. Bu durum da su kaynaklarının Bodrum Yarımadası genelinde yaşayan yaklaşık 200 bin nüfusa ve tatil için gelen  1-1.5 milyon kişiye yetmemesi anlamına gelmektedir. Bodrum’un sezonda değişen nüfusuna 13 milyon metreküp ilave su ihtiyacı vardır. Linyit sahalarının faaliyete geçmesi ve su kaynağının kullanılamaz hale gelmesiyle birlikte mevcutta var olan 10 milyon metreküp su da kaybolacaktır. Bu büyük bir risktir. Akbelen-Karacahisarlinyit sahalarının işletmeye açılması, sadece üç mahallemizde yaşayan bin 619 vatandaşımızı değil, yaz aylarında 1.5 milyonun üzerinde insanı da etkileyecek boyuttadır.”

“BELEDİYE BAŞKANLARI BİZE DESTEK OLSUN”

Çamköy Muhtarı Mehmet Emin Soydan Başkan Aras’a köylerinde maden ocaklarını istemediklerini belirterek “Lütfen bizim yanımızda durun. Köyümüzü, zeytinimizi, topraklarımızı kamulaştırmak istiyorlar. Biz köyümüzü arazimizi bırakmak istemiyoruz. Bodrum ve Milas Belediyelerimizi yanımızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

“KÖYLERİ TÜMÜYLE KAMULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Köylülerin avukatlığını üstelen Mehmet Çilsal da linyit sahalarının altındaki su kaynaklarının durum raporlarının Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde ve DSİ’de olduğunu hatırlatarak “Daha önce de bu alanlarda yapılmak istenen termik santraller durdurulmuştu. Şimdi kömür için rezervler bitince yeni sahalar aramaya başladılar. Köylülerin tarlalarını hatta tüm köyleri kamulaştırıp ellerinden almak istiyorlar. Burada maden ocağı şirketi köylülere ihtarname göndermiş, 120 köye kamulaştırma yapılacak şeklinde. Bunun hiç bir hukuki boyutu yoktur. Çünkü kanunen kamulaştırmayı devlet yapar, şirkete devreder. Şirket köylü halkı kandırıyor. Yani sorun sadece Bodrum’un suyu bitecek problemi değil, köylü toprağından, Bodrum suyundan olacak” dedi.

BAŞKAN ARAS’TAN DESTEK SÖZÜ

Çamköy halkının mücadelesine destek verdiğini söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise en kısa zamanda meclis üyeleriyle birlikte Çamköy’ü ve linyit sahaları tehdidi altında olan köyleri ziyaret edeceğini belirterek “Biz doğamıza, çevremize sahip çıkmadığımız sürece, çocuklarımızın geleceğini koruyamayız. Turizm ve tarımla geçinen bu topraklarda, alternatif enerji kaynakları varken, çevreye ve insana zararlı etkileri olan teknolojilerle enerji üretmek, turizmin de tarımın da sonu demektir. Su olmazsa, hayat da olmaz. Su olmazsa, turizm de, tarım da biter. Bu konuda ortak akıl üretmek ve mücadeleyi hep birlikte vermek zorundayız.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.