Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, zeytin ağacına, çiçeğine ve meyvesine ciddi zararlar veren “Colletotrichum” adlı mantarın, çiftçiyi büyük ekonomik zararlara uğratabileceğini savundu.
Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, son yıllarda zeytinle ilgili çok büyük değişikler yaşandığını söyledi. Yakın tarihte görünmeyen bir hastalık olan mantarın zeytinlerin kalitesini düşürdüğünü, bunun da yağ kalitesini doğrudan etkilediğini kaydetti.
Mantarın aynı zamanda ağacın bütün sağlığını olumsuz yönde etkilediğini açıklayan Totoş, “Giderek artan nemli hava ve ortam sıcaklığı bu mantarın yayılmasını oldukça hızlandırmış durumda. Özellikle Gemlik ve Ayvalık çeşitlerinde bu mantara karşı aşırı hassasiyet var. Memecik çeşidi, biraz daha dirençli gruptan. Bu zararlıyla mücadelenin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Totoş, bu mantarla mücadelenin birkaç yöntemi olduğunun altını çizerek, “Bakırlı ilaçların bu mantarla mücadelede çok etkili olmadığını, gülleci bulamacı dediğimiz bulamacın veya organik tabanlı kükürtlü ilaçların daha etkili olduğunu biliyoruz. Ancak ilaçla sırasında dikkat edilecek hususların en başında ağacı ilaçladığınız gibi ağaç taç iz düşümünü de ilaçlamanız gerekiyor” diye konuştu.
Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünü derinden etkileyebilecek bu mantarla mücadelede herkesi duyarlı olmaya davet eden Totoş, şöyle konuştu:
“Bu zararlıyla mücadele etmememiz durumunda, natürel sızma zeytinyağını üretmekte giderek daha büyük zorluklarla karşılaşacağımız aşikardır. Bu konu, zeytin bölgelerinin pek çoğunu kaplayan bir hastalık haline geldi. Belki öteden beri vardı ama şimdiki kadar güçlü hastalık yapmıyordu. Şuan oldukça güçlü hastalık yapıyor. Eğer biz zeytinlerimize bakmazsak hem çiçeği etkiliyor hem de meyveyi etkiliyor. Dolayısıyla bizi büyük ekonomik zarara uğratacak bir hastalık etkeni olarak yayılmaya devam ediyor. O yüzden biz her aşamasında bununla mücadele etmeliyiz. Çiftçilerimizin gelecekte daha iyi kazanabilmeleri, yurt dışı bağlantılı sanayicilerimizin bağlantılarını sürdürebilmesi için çiftçinin bu zirai mücadeleyi yapması şart görünüyor.”