Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) işbirliğinde düzenlenen şenlikte öğrencilerin, çoğunluğu geri dönüştürülen malzemeler kullanılarak yaptıkları oyuncaklar beğeniye sunuldu. Bodrum İlçe Stadı’nda, ilçedeki anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik etkinlikte yüzlerde oyuncak yer aldı.
Bazı öğrencilerin oyuncak yaparken bilimsel yöntemler denemeye çalıştığı ve teknolojik çalışmalar yaptığı gözlendi. Öğrencilerin, ebeveynlerinden ve öğretmenlerinden de fikir alarak, onların çocukluk dönemlerindeki oyuncaklar hakkında da bilgi edinerek yaptıkları oyuncaklarında yer aldığı etkinlik, ziyaretçilerin beğenisini topladı. Şenlik alanını ziyaret eden ebeveynler gördükleri oyuncaklarla çocukluklarını hatırladı.
“ÇOCUK OYUN VE OYUNCAKLA ÖĞRENİR VE KÜLTÜRLENİR”
Etkinliğe katılan ESOGÜ öğretim üyesi Türk Dünyası Oyun ve Oyuncakları Araştırmaları Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay, kültürel bir etkinliğin içerisinde yer aldıkları için mutluluk duyduklarını söyledi. 2104 yılında başladıkları ‘Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Projesi’nden söz eden Bay “Bu konudaki yolculuğumuzda geçen sene üniversitemizde ilkini düzenlediğimiz bir kurultayımız oldu. Bu sene 4-7 Ekim
tarihleri arasında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te ‘Uluslar arası Türk Dünyası Çocuk Oyun ve Oyuncakları Kurultayı’ adı ile 2’nci bir kurultay düzenleyeceğiz” dedi. Kurultayların, çocuk oyuncakları ile ilgili çalışmaların akademik ortama taşınması konusunda bir çalışma olduğunu ifade eden Bay şunları söyledi:
“Bu projeyi tüm Türk Dünyası’na yayıyoruz. 32 ülke ve bölgeye alan taraması çerçevesinde gezilerimiz oluyor. Çocuğun hayatının yüzde 80’i oyun ve oyuncak. Çocuk oyun ve oyuncakla öğrenir ve kültürlenir. Milli kimliğin inşasında oyun ve oyuncağın çok önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Türk Dünyası’nda bu projenin karşılık bulması bizleri mutlu ediyor. Bu proje kapsamında kurultayların dışında değişik başka etkinliklerde düzenleyeceğiz”