arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
23°C
Bodrum
23°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Açık
23°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
21°C

TURGUTREİS ESNAFI: BİZE EZİYET EDEN İNSANA NASIL GÜVENELİM…

TURGUTREİS ESNAFI: BİZE EZİYET EDEN İNSANA NASIL GÜVENELİM…
26 Mart 2019 18:34
A+
A-

Turgutreis Yıkılan Eski Hal Çarşısı esnafları, bugün bir basın açıklaması yaparak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e tepkilerini dile getirdiler…

Büyük bir kısmı yeni yapılacak Turgutreis Yaşam Merkezi içerisinde kalan Turgutreis Eski Hal Çarşısı’nın esnafları bugün bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasından önce bir anı defteri hazırlayıp katılımcılardan ve bölgeden geçenlerden hal çarşısının olduğu yerin ne yapılmasını talep ettiklerini deftere yazdırdılar. Anı defterindeki taleplerin yeni seçilecek belediye başkanlarına iletileceği bildirildi.

Turgutreis esnafı eski hal çarşısını yıkan Osman Gürün’e tepkili…

Basın açıklamasını Turgutreis Eski Hal Çarşısı Esnafları adına okuyan Sinan Karakaş, “Hal çarşısının kısa bir hikayesi” diyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turgutreis Belediyesi’nin kapatıldıktan sonra kiracılığımızın Bodrum mu? Muğla mı olduğunun belirsizliği 19.09.2014 tarih 17845 sayılı yazısıyla muhatabımızın Muğla Büyükşehir Belediyesi olduğu 10.12.2014 tarihinde bize tebliğ edildi. Ayrıca bu tebliğde yeniden yerlerin ihaleyle kiraya verileceği, açılacak ihaleye katılmak istediğimiz takdirde taşınmazı, boşaltmadan ihaleye katılımınız mümkündür deniliyordu. Daha sonra 13.05.2015 tarihinde taşınmazın tespiti yapıldı. Bu tespit esnasında esnaf ikna edilerek, “Boş dükkanlarda hak sahibi siz olun” diye ikna edildi ve esnafın üzerine kayıt edildi. Daha sonra esnafın kullanmadığı bu boş dükkanlar için geriye dönük hesaplar yapılarak her esnaf için 29 ay ecrimisille borçlandırıldı. Yine bu tespit sırasında asıl kiracıdan kiralanan alt kiracı durumunda olanlar, gelen memurlarca ikna edilerek “sonra hak sahibi siz olamazsınız” diye tespite hakiki kiracı yazdırılmayarak onun geçmiş borçları da alt kiracıya kayıt oldu. Esnaf, hem üst kiracısına hem belediyeye mükerrer ödemeler yaptı. Bu tebligata göre esnaf ihale beklerken, bu ihale gerçekleşmeden 26.02.2016 da bazı sebepler ileri sürülerek 30 gün içinde dükkanları tahliye etmemiz istendi. Bu hayatın normal akışına uygun bir istek değildi. İleri sürdüğü ayıp ve kusurlar belediyenin mal sahibi olarak kendi kusuruydu. İskan belgesi ve çevre şartlarına uygunluk gibi. Bizler hayatın doğal akışına uygun olarak, ticari faaliyetimizi sürdürmek için kıştan sezon hazırlığımızı yaparak sezon için borçlanmıştık. Bizim için zamansız yapılan bu tebligattan sonra yer arayışına giren esnaflarımız, bu kısa süre içinde kendilerine uygun ticari faaliyetlerini devam ettirecek iş yeri bulmaları zordu. Bulanlar da uçuk hava paraları ve peşin kira talebi karşılanması zor, mümkün olmayan durumlarla karşılaştı. Bu kadar esnafı bu kısa zamanda istihdam edecek yerin de olmadığı bilinen gerçekti. Az olan bu binalar talep karşısında fiyat ve kiralama şartları yükseltilmiştir. Esnaf, sezonun iyi geçmemesi, ekonomik zorluklar içinde bankalara kredi, toptancıya borçlu ve kira ödeme zorlukları içinde var olma mücadelesi verirken, yeni bir iş yeri arayışında olmaları da mümkün değildi. Bu sebeplerden dolayı da dükkanları tahliye etmesi imkansızdı.”

Bize eziyet eden insana nasıl güvenelim…

Açıklamanın devamında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e sitem eden Karakaş şunları söyledi:

“Esnaf, en azından elindeki malları satıp yaz sezonunda burada olma zorunluluğunu ve sezon sonuna kadar 4 ay zaman istiyordu. Maalesef 06.06.2016 tarihinde jandarma zoruyla etik olmayan bir şekilde sokağa atıldık. Çarşı her esnafın ümidiydi. Ümidimiz kırıldı, hayallerimiz yıkıldı, azmimiz yok oldu, sermayemiz çöp oldu. Biz o zamanlar mağdur olan esnaflar, Osman Gürün’den bize karşı uyguladığı eğiliminin doğru olduğunu ondan öğrenmek istiyoruz. Soruyoruz bu zulmü bize niye yaptın? Sorunları hoşgörü ve tevazu ile çözmek varken bizi niye ezdin? Hadi biz ezildik, bu eylem sonucu başarın ne oldu? Sayın başkanın bizleri aydınlatmasını, bize yanlışlarımızı söylemesini, bize doğruları anlatmasını istiyoruz. Türkiye’nin cennet köşesinin doğal ve tarihi yapısını koruyarak geleceğe taşımak Muğla’ya hizmet idealiniz, Cumhuriyet felsefesinin kalesi olan şehrimizde şehir emini olarak cumhurla arana mesafe koyup Cumhuriyet’e nasıl sahip çıkacaksın? Cumhuru küstürürsen Cumhuriyeti kimlerle savunacaksın? Doğru olan söylemleriniz, yanlış davranışlarınız karşısında değerini yitirmiyor mu? Bizler sana nasıl inanalım? Bize eziyet eden insana nasıl güvenelim?” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
  1. zaytung dedi ki:

    Beleşçiler yıllarca beleşe oturdunuz yeter artık. Sahilde belediyeye ait 2 tanede restaurant var. Derhal onlarda oradan kaldırılmalı. Sahil işgalleri önlenmeli.