Mahkeme ‘kaçak ve ruhsatsız’ dedi, yıkım kararı verdi. Belediye yıkmaya gitti ancak eli boş döndü! Yalıkavak Geriş’teki rüzgar enerji santrali şalt sahasına inşa edilen bina için tutanak tutuldu. Yalıkavak sakinleri ise yıkım yapılmamasına isyan etti.
Yalıkavak Geriş’te yapımı devam eden RES türbinlerinin şantiye binası için alınan yıkım kararı bugün de yerine getirilemedi. Bodrum Belediyesi yıkım ekipleri, Geriş tepesinde inşa edilen kaçak ve ruhsatsız binayı yıkmak üzere bir dozerle bölgeye gitti. Beraberinde TMMOB yetkilisi üç mühendis ve İki polis ile birlikte binaya giren Belediye İmar İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, yaklaşık iki saat boyunca şirket yetkilileriyle görüştü. Bu arada RES türbinlerine karşı mücadele başlatan Yalıkavak sakinleri de şantiye binasının dışında yıkımı bekledi. Görüşme sürdükçe dışarıda bekleyen kalabalığın da tansiyonu yükseldi. Yaklaşık iki saat sonra şantiye binasından çıkan belediye yetkilileri, bölgede elektrik olduğu için yıkımın gerçekleştirilemediğini açıkladılar. Yetkililer, halihazırda çalışır vaziyetteki dört türbine giden enerji kesilmeden yıkımın yapılamayacağını bildirdiler.
Belediye yetkilisi, “Şu anda yıkım tehlikeli arkadaşlar. Buraya biz yıkım kararını uygulamak üzere geldik ama şu anda mühendis arkadaşlarımızın yaptığı inceleme, burada elektrik üretim ve dağıtımı devam ettiği sürece yıkım yapmamızın tehlikeli olduğunu ortaya koydu. Biz gerekli kurumlarla yazışmalarımızı yaptık. Elektrik kesildikten sonra tahliye ve yıkım kararını uygulayacağız” dedi.
Bunun üzerine isyan eden vatandaşlar, aylardır yıkım kararının uygulanmasını beklediklerini belirterek bu konuda Bodrum Belediyesi’nin üzerine düşeni yapmasını istediler.
Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği Başkanı Mimar Füsun Yorgancıoğlu, yıkım kararının Ekim ayından bu yana uygulanmadığını belirterek, “Mahkeme bu yapının kaçak ve ruhsatsız olduğuna karar vererek yıkım kararı aldı. Biz bugün Bodrum Belediyesi ekiplerinin bu kararı uygulamasını izlemek üzere geldik. Ancak saatler süren görüşmenin ardından bize bu yıkımın bugün gerçekleşmeyeceği belirtildi. Biz bu konuda sorumluların üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
HUKUKEN BÖYLE BİR SANTRAL VE BÖYLE BİR BİNA YOK
RES türbinlerine karşı başlatılan mücadelenin hukuki savunuculuğunu üstlenen Avukat Mehmet Horuş, binanın kaçak ve ruhsatsız olduğunu belirterek “Tek sorun, bu yıkımın nasıl yapılacağı” dedi. Horuş, “Ruhsatsız ve kaçak bir bina burası. Böyle bir yerde elektrik üretilmesi mümkün değil. Eğer AYDEM buradan elektrik ürettirip, alıyorsa suç işliyor demektir. Buranın kaçak ve ruhsatsız olduğuna ilişkin hiçbir tartışma yaşamadık bugün. Bunu herkes kabul ediyor. Sorun, buranın nasıl yıkılacağına ilişkin. Bodrum Belediyesi ve AYDEM arasında bir koordinasyon sorunu var. Bir yıldır bina yıkılamıyor. Yasal olarak burası hakkında alınan acele kamulaştırma iptal edilmiş durumda, buranın imar planı durdurulmuş vaziyette, yıkıma dair de iki mahkeme kararı var. Burada yok hükmünde bir proje var. Fiilen kondurulmuş bir yapı var. Bunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Yasal olarak burada bir santral yok, burada bir idari bina yok, bu enkazın kaldırılması ile ilgili bir sorun var.” diye konuştu.
Av. Horuş, bu koordinasyonu sağlamak için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
TMMOB yönetim kurulu üyesi Cemalettin Küçük de AYDEM’in bu bölgenin elektrik sorumlusu olduğunu ve üzerine düşeni yapmaktan kaçtığını söyleyerek “Ancak SİT alanı üzerine yapılmış, gecekondudan daha beter bu tesisi yıkmak Bodrum Belediyesİ’nin işidir. İstediği taktirde yıktırabilir” yorumunu yaptı.
MİLLETVEKİLİ DEMİR, “ŞU ANDA YIKIM YAPILMALI” DEDİ
Yıkım kararını alan Yalıkavak halkını yalnız bırakmayan CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de, yıkım işlemini bir süre bekledikten sonra oradan ayrıldı. Demir, “Alınmış bir karar var. Yıkıma başlanması lazım. İçeriye girmeye bile gerek yok aslında. Yasa öyle diyor. 6 ay süre istemiş firma, bu süre de tamamlanmış. Samimi değiller. Bu işletmeye izin veren yöneticilerin ve bakanın istifa etmesi lazım. Bu insanların bu kadar yatırım yapmasına neden izin veriyorsun? Bunun sorgulanması gerekiyor. Türkiye hukuk devleti ise bunun gereği yerine getirilmeli. Ruhsatsız bir yere enerji, elektrik verilmiş. Kimse sorumluları, her kademede hukuksuzluk ve kanunsuzluk var. Belediye ekibi içeride neyi tartışıyor, onu da anlamış değilim” ifadelerini kullandı.
Demir, Türkiye’de yenilenebilir enerjiye ihtiyaç olduğunu ancak Bodrum gibi bir yerin dağlarına ve tepelerine böyle yatırımların yapılmasını doğru bulmadığını da sözlerine ekledi.