Bodrum Cumhuriyet Savcılığı’na bir dilekçe veren dernek üyeleri, firmanın kendilerine tahsis edilen ve içinde özel mülklerin de bulunduğu 14 bin dönümlük arazide yaklaşık 6 aydır ‘suç’ niteliğinde fiiller işlediğini ileri sürdü.
Suç duyurusunun ardından Adliye önünde bir basın açıklaması yapan Bodrum Yarımadası Kültür ve ve Çevresini Koruma Derneği geçici başkanı Süha Ziya Gökalp, RES firmasının imar planında olmayan yollar açtığını, doğal ve arkeolojik SİT alanlları tahrip ettiğini, belediyeden ruhsat almadan şalt sahası ve idari binalar inşa ettiğini ve hafriyatlarını blgeye rastgele dökerek çevreye zarar verdiğini söyledi. Gökalp, firmanın yasalara aykırı olan bu faaliyetlerini resmi evraklar, fotoğraflar, harita ve bilimsel raporlarla birlikte savcılığa teslim ettiklerini açıkladı.
Geriş’te yapılmak istenen rüzgar enerji santrali projesinin bir ilk olduğunu ve durdurulmadığı taktirde sırada bekleyen başka RES projelerine yol açacağını savunan Süha Ziya Gökalp, şunları kaydetti:
“Birileriin bu projelerle günah sektörünün merkezi olarak gördükleri Bodrum’u bitirmek istediğini görmemek için kör olmak gerekir. Bu endüstriyel görünümlü yatırımların sessizlik, temizlik ve tabii güzellik demek olan trizmi vuracağını onlar da bal gibi biliyor. Bunlar kasıtlı projelerdir. Oysa söz konusu olan Bodrum Yarımadası’nın geleceğidir. Ülkemizin başka yerlerinde yaşanmış olan acı deneyimleri illa Bodrum’da da yaşamak zorunda değiliz. Sürekli söylüyoruz. Biz temiz enerji yatırımlarına karşı değiliz, memleketin rüzgarı müsait pek çok ıssız yeri dururken, gelip turizmin gözbebeğine metre boyunda binlerce devasa türbin dikmenin bir mantığı olamaz. Yan ekonomileriyle birlikte senede neredeysemilyar dolarlık getirisi olan ve ne yazık ki son yıllarda zaten can çekişip duran Bodrum turizmine bir darbeyi de bunlar, yani RES sermayesi vurmak istiyor. Yakın gelecekte tüm yarımadayı sarıp sarmalayacağı kesin olan bu hukuksuz yatırımların bir an evvel durdurulmasını, adaletin tecelli etmesini ve faillerin derhal yargılanmasını diliyoruz.”
Geriş köylülerinden emekli kaptan Halil Aktaş da RES firmasının son beş aydır bölgede inşaat faaliyetlerini sessiz sedasız sürdürdüğünü belirterek “Kendime ait tarlaya geçmek için, firmanın çektiği barikatları aşmam gerekiyor. Bunun için de izin almamı bekliyorlar. Kendi tarlama giremiyorum.” dedi. Aktaş, şimdiden üç türbin için beton döküldüğünü söyleyerek “Geriş tepeleri SİT sahası, kuşların göç yoludur. Buraya RES kurulmasını istemiyoruz” diye konuştu.