arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3151
EURO
35,1407
ALTIN
2.294,85
BIST
9.069,37
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Vekil Özcan, Gümüşkesen Anıtı, Yediler Manastırı ve Hydisos Dikkat Çekti…

Vekil Özcan, Gümüşkesen Anıtı, Yediler Manastırı ve Hydisos Dikkat Çekti…
22 Kasım 2021 10:41
A+
A-

Muğla CHP milletvekili Suta Özcan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Gümüşkesen Anıtı, Yediler Manastırı ve Hydisos hakkında konuşma yaptı.

Arena Bodrum Haber – Vekil Özcan, “Tarih boyunca baskıcı rejimler kendi meşruiyetlerini sorgulayan, iktidarlarını sarsma ihtimali olan, kendilerini eleştiren kişi ve kurumlara karşı baskı ve zor kullanmışlardır” diyerek başladığı konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

“Bu bazen sansür, sürgün, bazen hapis, tehdit, yıldırma, susturma politikaları olarak tarihe geçmiştir. Baskı ve zor kullanma biçimlerinden en çok etkilenen de şüphesiz sanatçılar, bilim insanları ve aydınlar olmuştur.
On dokuz yıllık iktidarınızda sanat, farklılıklar üzerinde öteki ve aynılıklar üzerinde kitle yaratmak amacıyla araçsallaştırılmıştır. Heykeller ya yıktırılmış ya da değiştirilmiştir. Resimler, tablolar sergilerden kaldırılmış, tiyatro binaları yıkılmış, birçok tiyatro eseri ve konserler yasaklanmıştır. Tiyatro, sinema, müzik ve sanat dünyasının çok önemli temsilcilerinin birçoğu ya tutuklanmış ya gözaltına alınmış, ifadeye çağrılmışlardır.
Sayın Bakan, turizm ve onu besleyen tarihî ve ören yerlerinin durumu sizin sunumunuzdaki gibi değildir, birçoğu kendi hâline bırakılmıştır. Turizm sektörünün sürdürülebilir olması temiz bir çevre, güzel bir doğa, yerel, geleneksel mimari, planlı yapılaşma ve sektördeki tüm aktörlerin ve halkın bu konulardaki bilinçlendirilmesiyle mümkün iken, yerel yönetimlerle ortak çalışmanız gerekirken Bakanlık olarak ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Muğla’da da kıyıları, yeşili betonla kaplamak ve örtmek istiyorsunuz. Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman, Turizm Bakanlıkları olarak bu uygulamalar bölgemize ve ülkemize büyük zararlar veriyor. Bu anlayış turizmcilere de yarar değil, mağduriyet getirmektedir.

Bu kapsamda seçim bölgem Muğla ili Milas ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karya’nın başkenti, Roma’nın önemli şehri Mylasa’nın tarihî mirası olan, eskinin yedi harikasından biri olan Halikarnassos mozelesinin küçük bir benzeri olan Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın dibine, çevresine yapılan beton müzenin kaba inşaatı 2017’de başlamış, daha sonra durdurulmuştur ancak anıt mezar şantiye alanı şeklinde ziyaretçilere kapatılmıştır, hapsedilmiştir. İşte -siz de biliyorsunuz, daha önce de görüştük- bu üstteki eski hâlidir, daha sonra da müze inşaatının olduğu durumdur.
Evet, yine, Milas sınırları içinde büyüleyici Latmos dağlarının Bafa Gölü yamaçlarında bulunan Yediler Manastırı’nda kaya altında yer alan freskler muhteşemdir. Freskler hızla yok olmaktadır. Bunların yanında, Latmos’un içinde yüzlerce sekiz bin yıllık kaya resimleri tehdit altındadır. Onun da resimlerini sizlere gösteriyorum. Bu konuda, lütfen, bir an önce tedbirlerin alınması gerekmektedir, tarih bu alanlarda yok olmaktadır.
Yine, Milas ilçesi Karacahisar mahallesi Hydisos tarihî bölgesi, kazı çalışmaları için beklemektedir. En kısa sürede kazı kararının alınmasını Milas kamuoyu beklemektedir. “

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.