‘Doğal Sit Alanları Uygulama Planı’na tepkiler sürüyor. İlk açıklamayı yapan Bodrum Mimarlar Odası temsilcisi Cevat Kalfa, bugün Bodrum Kent Konseyi’ne konu ile ilgili bilgi verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve kurumların bilgisine sunulan plan, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne de görüş almak için yollandı. Önümüzdeki ay ilk meclis toplantısında, belediye imar komisyonu tarafından hazırlanmakta olan rapor oylamaya sunularak, bakanlığa görüş bildirilecek. Geçtiğimiz günlerde ilk tepki Bodrum’daki mimar, mühendis odalarının ortaklaşa yaptıkları toplantının ardından, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şehabettin Doğan ve Bodrum Mimar Mimarlar Odası Temsilcisi Cevat Kalfa’dan gelmişti. Bugün Bodrum Kent Konseyi binasında, yürütme kurulu üyelerini bilgilendirmek amacı ile Cevat Kalfa bir kez daha, durumun ciddiyetinin altını çizdi.
Cevat Kalfa “Bu planın hayata geçmesi halinde, turizm cenneti ilçenin yapılaşmasının önü açılacaktır. Bodrum Yarımadası ile Gökova’nın kıyı kenar çizgisindeki 1. Derecede sit alanı olan hazine ve orman arazileri 2.ve 3. dereceye düşürülüyor. Bunun anlamı şudur: Daha önce hiçbir şekilde dokunulamayan araziler, ormanlar nitelikli izin adı altında ve kontrollü kullanım koşulu ile kurulun onayı ile imara açılarak, inşaat yapılabilir. Facianın boyutu o kadar büyük ki, Bodrum’un karşısındaki Kara Ada, 1’inci dereceden 2’inci dereceye dönüştürülüyor. 1’inci derece doğal sit alanları olan Kisebükü, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Haremtan Tephesi, Değirmenler Burnu, Pedasa Antik Kenti’nin bulunduğu Konacık Mahallesi ormanlık alanı, Bodrum’un girişindeki Yokuşbaşı Mahallesi sağlı sollu olarak mavi yolculuğun başladığı İçmeler’den Kisebüküne kadar olan koylar; Göltürkbükü, cennet Yalı mahallesi koyları 2’inci ve 3’üncü derecelere çıkarılarak yapılaşmanın önü açılıyor.” dedi.
ORTAKENT-BİTEZ-GÜRECE-YAHŞİ
Mimar Cevat Kalfa, vatandaşların yaşam mahalleri olan, fazla bir ormanlık alanların kalmadığı Ortakent, Bitez, Yahşi, Gürece gibi yerlerin ise “koruma” altına alınması amacı ile 3.derece sit alanına alınarak, inşaat yapmak için kuruldan izin alınmasını öngördüğünü anlatarak “Vatandaşa gelince koruma altına almak adı altında yasak geliyor, hazineye ait doğal sit alanlarının dereceleri düşürülerek aslında korunmama altına alınıyor. Böylece şimdiki Bodrum’un tam üç katı yapılaşma olacak. Buna ne altyapı, ne yol dayanır. Bakanlığın acil olarak bu sevdadan vazgeçmesini istiyoruz. Özellikle denizcilik ve yat sektörüne mavi yolculuğa büyük darbe vuracak, yarımadanın bakir kalmış koyları ile adalarını yapılaşmaya açacak olan bu plana acil olarak ‘dur’ denmeli.”
Cevat Kalfa’nın verdiği bilgilerin ardından, Bodrum Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri konu ile ilgili toplantılarına devam etti. Kurul, 27 Ekim’de basın açıklaması ile birlikte, tüm bileşenlerini sadece bu planlama ile ilgili tek gündem maddesi ile 8 Kasım’da olağanüstü genel kurulda toplantıya çağırma kararı aldı.
Haber: Rezzan Şebin