Milas’ta dün gece saat 00.48’de merkez üssü Gökova Körfezli 4.0 şiddetinde hissedilen deprem, vatandaşlarda kısa süreliğine panik yarattı. Uzmanlar, artçıların 3 hafta boyunca sürebileceğini duyurdu.
Boğaziçi Kandilli Rasathanesi’nden alınan verilere göre; geçtiğimiz Cuma günü Ege Denizi açıklarında, 6.5 büyüklüğündeki deprem Milaslıları sokağa dökmüştü. Vatandaşlar, deprem sonrasında korku dolu anlar yaşarken; 47 kişi de deprem paniği ve evde bulunan eşyaların devrilmesi sonucunda yaralanmıştı.
Meydana gelen şiddetli deprem sonrasında, artçılar gelmeye devam ediyor. Milas’ta en büyük artçılar; dün gece saat 00.48’de Gökova Körfez merkezli 4.0, saat 05.17’de yine Gökova Körfezi merkezli 3.2 ile yine sabah saat 08.21’de merkez üssü Gökova olan 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Milas, artçı depremlerle birlikte tekrar sallandı.
Uzmanlar ise gerçekleşen 6.5 büyüklüğünde ve 7.0 şiddetinde hissedilen deprem sonrasında, artçı depremlerin 3 hafta sürebileceğini ve halkın korkmaması gerektiğini kaydetti.
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER…
Deprem sırasında öncelikle merdiven, balkon ve pencerelerden uzak durulmalıdır. Eğer binanın bilimsel ilkelere ve deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğine emin olunursa ve eşyalar sabitlenmişse; yeri daha önceden belirlenen, ağırlık merkezi yere yakın olan eşyaların yanında YAT-KORUN-TUTUN pozisyonu alınmalıdır. Yere yan yatarak dizler karna çekilmeli, üstteki el ile baş, alttaki el ile yanına uzanılan eşyayı tutmalı ve sarsıntı geçene dek beklenilmelidir.
Eğer bina dışında depremle karşılaşıldıysa elektrik hatları, otoyollar ve ağaçlardan mümkün olduğunca uzaklaşılmalıdır. Deprem bittikten sonra, acil durum çantasını da yanında bulundurarak; elektrik, su, doğalgaz hatlarını kapatılmalı; bina acilen terk edilmeli ve yetkililer onay verene dek hiçbir sebeple binaya giriş yapılmamalıdır.
Binadan tamamen çıkana dek kibrit veya çakmak kesinlikle kullanılmamalıdır. Eğer deprem sırasında enkazda kalındıysa sakin olmaya çalışılmalı, tozdan korunmak için solunum yolları bir giysi parçası ile örtülmelidir. Kibrit, çakmak gibi ateş kaynakları kullanılmamalı, enerjimizi tasarruflu kullanmak için mümkün olduğunca az hareket edilmelidir.
Kurtarma ekiplerinin dinleme cihazları ile çok alçak sesleri bile duyma imkânı olacağı için, sürekli bağırarak enerji harcamak yerine, belirli aralıklarda ekiplere hayatta olduğunu belirtecek sesler iletilmelidir. Katı cisimler sesi ileteceği için, bir duvara ya da tesisat borusuna sert cisimlerle vurulabilir.