arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
26°C
Bodrum
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

TÜRKİYE’NİN PEYNİRLERİ BODRUM’DA TADILIYOR

TÜRKİYE’NİN PEYNİRLERİ BODRUM’DA TADILIYOR
4 Mart 2017 10:26
A+
A-

 

Kaybolmakta olan tatları geri kazandırmak ve tüketicilerin doğrudan adil, temiz gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Slow Cheese Bodrum 2. Uluslararası  Peynir Festivali, peynir tadım etkinlikleri ile başladı. Vatandaşalar gurme edasıyla peynirleri tadıp, alışveriş imkanı buldu.
Bodrum’da fast food beslenmeye karşı olarak gönüllüler tarafından oluşturulan Slow Food Vakfı, Bodrum gönüllüleri tarafından 2 yılda bir düzenlenen Slow Cheese Bodrum Uluslararası  Peynir Festivali’nin ikicisi başladı. Oasis Alışveriş Eğlence ve Kültür Merkezi Sümbül Sokak’ta Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticiler, 111 çeşit peyniri tanıttı. Tadım etkinliğinde, 111 çeşit peyniri ise katılımcılar, gurme edasında tadarak, kendi damak zevklerine göre değerlendirdi.

GELENEKSEL TATLARI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

20 gönüllü tarafından hazırlandığını belirten Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği Lideri Eczacı Deniz Kurtsan, “2 yılda bir düzenleniyor. Etkinlikleri bu yıl Muğla merkezinde de gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 20 üretici tarafıdan 111 farklı peynir sergileniyor. Amacımız kaybolmakta olan yöresel lezzetlerimizden, peynir gibi en önemli besin kaynaklarımızdan birini göz önüne çıkarmak, sadece endüstriyel peynir yemek değil, güzel ülkemizin yüzlerce çeşit peynirinden insanların tatmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda bu yerel üreticilerin, geleneksel peynir üreticilerinin yeni bağlantılar yaparak kazançlarını arttırmaya destek olmaya çalışıyoruz. Bu peynirlerin ticari hayatta yer bulabilmeleri için üreticilerin değerlerinin bilinmesi gerekiyor.  Bunlar özel peynirler, peynir çok zor üretilen bir ürün. Festivalimizde de 7 coğrafi işaret alan peynir, 14 tanede slow food’un desteklediği ve ‘eşsiz ürün’ olarak onayladığı peynirlerdir. Bir gelir amacımız yok, gönüllü grubuz. Okullarda da çalışıyoruz. Festival kapsamında 4 okulda peynir yapımı etkinlikleri ve konferanslar gerçekleştirilecek” dedi.

ÜRETİCİ İLE TÜKETİCİNİN BULUŞTURLMASI ÇOK GÜZEL

Festivale Kars’ın Boğatepe Köyünden katılan Gravyer  peynir üreticisi Murat Özşahin, “Gravyer Peyniri Türkiye’nin en lezzetli, yapım aşamasında en zahmetli olan peyniridir. Kendi bakterileri ile gözeneklerini oluşturabilen, tadını alabilen çalışabilen bir peynirdir. Alt üst ederek tuzlanması yapılır. Ardından da dinlenme süresi vardır. 6. Ayda satışa hazır olabiliyor. 2 yıllık bir kaşar peyniri ve tereyağının da tanıtımı yapıyoruz. İlgiden de çok memnunuz.  Yetiştirmeye çalışıyoruz. Festivaller düzenlenerek, üretici ile tüketicinin direk buluşması çık güzel” dedi.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA ÜRETİLEN PEYNİRLERİ TATTIK

Peynirleri tadarak alışverişte yapan Ay Ayışığı, “Hepsi farklı yörelerden ve olağanüstü lezzetli. Tabi içinde kişilerin kendi tercihlerine damak zevklerine göre ayrımlar yapıyoruz. Genele baktığımızda muhteşem. Yörelerimizin hepsi başlı başına güzel ürünler üretiyorlar. Bunun da festivalle Bodrumlularla buluşturulması çok güzel.  Adıyaman’a gidip bu peyniri alma yada tatma imkanımız yokken, festival sayesinde ülkenin dört bir yanından peynirleri tatma imkanı buluyoruz” dedi.
Etkinlik 5 Mart’a kadar çeşitli tadım etkinlikleri üretim etkinlikleri ile devam edecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.