Arena Bodrum Haber – Tarım ve Orman Bakanlığının Tüm sektör paydaşları ile ilgili uzmanların katılımıyla nihai hale getirilen “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
Düzenlemeyle ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi/yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır.
Tarımsal Üretim Planlama Komitesi Vali Yardımcısı İsmail Soykan Başkanlığında Toplandı…
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü “Tarımsal Üretim Planlama” çalışmalarına hızla başladı. İl Müdürlüğü bünyesinde konuya ilişkin teknik personelin bir araya gelmesiyle oluşturulan çalışma ekibi ilin tarımsal potansiyeli ve verilerini çalışmalarına başladı.
Ortak akılla yürütülen çalışmaya, geniş katılımlı paydaşlardan oluşan İl Tarımsal Üretim Planlanması Teknik Komitesi oluşturuldu. Komite Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında çalışmalarını yürütüyor. Toplantılarda yapılan çalışmalarda 20224-2025-2026 yıllarına ait hayvancılık ve su ürünleri üretim planlaması ele alındı, Tarım ve Orman Bakanlığına iletildi.
Üreticimizi koruyup güçlendirirken, tüketicimizin artan refahtan pay almasını sağlayacağız.
İl Müdürü Muhammed Sevinç açıklamasında Dünyadaki değişimler, küresel iklim değişikliği ve tükenen su kaynakları tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Diğer taraftan artan nüfus ve gelir seviyesi ile kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, doğal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayacak planlamaları zorunlu hale getirmiştir. Bakanlığımız devrim niteliğinde hayata geçirdiği Tarımsal Üretim Planlama çalışmalarına il olarak bizde hazırlanıyoruz. Geniş bir kadro ile İl Müdürlüğü bünyesinde başladığımız çalışmalarda ortak akıla olan inancımızla geniş katılımlı paydaşlardan oluşan İl Tarımsal Üretimi Planlama Teknik Komitesi Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında yürütülüyor. Üretim planlaması ile üreticimizi koruyup güçlendirirken, tüketicimizin de artan refahtan pay almasını sağlayacağız. Planlama kapsamında üreticilerimizin e-Devlet üzerinden veya Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden Çiftçi Kayıt Sistemi, TÜRKVET, Su Ürünleri Bilgi Sistemine başvurmaları yeterli olacaktır. Türkiye Yüzyılında hayata geçirilmesi için büyük adımlar attığımız çalışmanın en verimli şekilde hayata geçmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Çalışmalarımızın her aşamasında katkı sağlayan, emek veren, değerli fikirlerini bizimle paylaşan tüm sivil toplum kuruluşlarına, sektör paydaşlarına ve il/ilçe teşkilatlarımızdaki değerli mesai arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.