arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5626
EURO
36,1114
ALTIN
2.998,58
BIST
9.486,70
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
14°C
Bodrum
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
6°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

Tahta Parçaları Asırlık Yapıların Maketine Dönüşüyor…

Tahta Parçaları Asırlık Yapıların Maketine Dönüşüyor…
6 Aralık 2020 14:36
A+
A-

Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan 70 yaşındaki marangoz ustası Ali İlhan, 9 metrekarelik atölyesinde tarihi yapıların maketini yaparak kentin tanıtımına katkı sağlıyor. 

Arena Bodrum Haber – Kentte 55 yıl marangozluk yaptıktan sonra emekli olan İlhan, Şeyh Mahallesi Saatli Kule Caddesi’nde 9 metrekarelik bir atölye kurdu. Burada vakit geçiren, hediyelik ahşap ev eşyaları üreten İlhan, kentin tanıtımına katkı sağlama düşüncesiyle asırlık tarihi yapıların maketlerini yapmaya karar verdi.

Marangozlardan aldığı ağaç parçalarını sanat eserine çeviren İlhan, Muğla’nın silüetini oluşturan kentin tarihi simgeleri Arasta Şadırvanı, Kuzulu Kapı ve Saatli Kule gibi yapıların maketlerini yaptı.

İlhan’ın atölyesinde sergilediği bu eserler yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.

Kentin tanıtımına katkı sağlayan İlhan, AA muhabirine, 12 yaşında başladığı marangozluk mesleğini yıllarca severek yaptığını söyledi.

Emekli olduktan sonra bir süre çalışmadığını anlatan İlhan, “Yıllarca sürekli iş hayatının içinde olduğumdan boş duramadım. Hem vakit geçirmek hem de Muğla’mızın kültürünü, sanat eserlerini, tarihi eserlerini yapıp sergilemek istedim. Bundan maddi bir beklentim yok.” ifadelerini kullandı.

İlk olarak bire bir benzerlikte 3 şadırvan maketi yaptığını belirten İlhan, daha sonra Muğla’da yine simge sayılan kuzulu kapının iki maketini ürettiğini dile getirdi.

Şadırvanı, 531 parça kullanarak 89 günde tamamladı…

Kentin simgelerinden Saatli Kule’nin maketini yapmaya başladığını ve yaklaşık bir ay üzerinde çalışacağını anlatan İlhan, şöyle konuştu:

“Tarihi Arasta Çarşısı’ndaki Şadırvan’ın boyutu 3 metre 60 santimetre. Maket ölçüsünü yüzde 10 üzerinden oluşturdum. 36 santimetre yüksekliğindeki maketin tasarımı 15 gün sürdü. Şadırvanımızın maketini 531 parça kullanarak, 89 günde bu hale getirdim. Orijinalinde de aynıdır. Çatı bölümünün iskeletinde ağaçlar vardır. Onun üzerinde ise bakır malzeme kullandım. En üste de ay yıldızımızı koydum. Saçaklarda yapılmış olan desen ve işlemeler Muğla kültürünü yansıtmaktadır. Şadırvanımızda 6 tane musluk, 6 tane de su tası vardır. Hepsini teker teker özenerek yaptım.”

Şadırvan maketlerini gören turistlerin fotoğrafını çektiğini aktaran İlhan, sonrasında ise orijinalini görmek için Arasta Çarşısı’na gittiklerini kaydetti.

Amacının Muğla’ya gelecek yerli ve yabancı turistlere kentin tanıtımını yapmak olduğunu dile getiren İlhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“İnsanlar maketleri görerek Muğla’yı daha iyi tanıyor. Bu eserleri Muğla kültürüne katkı sağlamak ve tarihimizi yaşatmak için yapıyorum. Bundan sonra da Muğla’ya ait olan kültürel ve tarihi eserlerin maketini yapmak için çaba harcayacağım. Onu da başaracağıma inanıyorum. Saatli Kule maketimi bitirdikten sonra Muğla’mızın tarihi evlerinin ve camilerinin maketlerini yapmak istiyorum.” 

MUĞLA (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.