arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Stratonikeia Antik Kenti’nde Bulunan 1600 Yıllık Mozaikler Turizme Kazandırılacak…

Stratonikeia Antik Kenti’nde Bulunan 1600 Yıllık Mozaikler Turizme Kazandırılacak…
18 Temmuz 2021 12:48
A+
A-

Dünyanın en büyük mermer kentleri arasında yer alan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1600 yıllık mozaikler, konservasyon çalışmalarıyla turizme kazandırılıyor.

Arena Bodrum Haber – Eskihisar Mahallesi’ndeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve “Gladyatörler Şehri” olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti‘nde kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.

Karia bölgesinin en önemli kentlerinden, Anadolu’nun yerli halkı olan Karialılar ve Leleglere ait yerleşim yeri Stratonikeia Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini sürdürdü.

Bulunan eserler, titizlikle muhafaza altına alınıyor, turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt

– Kazılardan güzel sonuçlar elde edildi..

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine, Stratonikeia’da antik dönemlerden günümüze kalıntıların olduğunu, kuzey şehir kapısındaki çalışmalara iki yıl önce başladıklarını söyledi.

Bunu belirli bir aşamada tamamladıklarını aktaran Söğüt, bu yılki çalışma programında, Kuzey Şehir Kapısı, Batı Cadde, Latrina ve tiyatroda kazı ve restorasyon yaptıklarını dile getirdi.

Söğüt, Osmanlı dönemi köy meydanında, buradaki evlerde çizim ve restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

Kuzey ve Batı Cadde’nin birleşme noktasında yer alan önemli bir yapının kazısına başladıklarını belirten Söğüt, “Buradaki kazıdan güzel sonuçlar elde ettik. Burada Roma İmparatorluk dönemindeki yapıların evrelerini, 4. yüzyıldan itibaren bu yapıda değişiklikler olduğunu, bu mozaiklerin eklendiğini tespit ettik. Kazılar ilerledikçe yapının diğer bölümlerini de ortaya çıkaracağız.” dedi.

– “Mozaiklerde genellikle geometrik ve bitkisel süslemeler var”

Hristiyanlık dönemi için önemli bir yapının ortaya çıktığını vurgulayan Söğüt, kazı yapılan bölgenin Roma İmparatorluk ve Erken Bizans dönemlerinde önemli bir alan olduğunu, buluntular ile yazıtlardan net şekilde anladıklarını dile getirdi.

Kazıda ortaya çıkan mozaiklerin özel olarak düzenlendiğini, Pisikopus‘un desteğiyle yapılmış mozaiklerin ustasını da bildiklerini anlatan Söğüt, şöyle konuştu:

“Gün yüzüne çıkarılan mozaikler yaklaşık 1600 yıllık. Bu alanda biz Efesli bir ustanın gelip burada çalıştığını ve mozaikleri yaptığını biliyoruz. Mozaiklerin etrafında yine Roma İmparatorluk ve Erken Bizans dönemlere ait yazıtlar da var. Buradaki çalışmalar hala devam ediyor. Mozaiklerde genellikle geometrik ve bitkisel süslemeler var. Çok renkli mozaiklerden de birisi. Renkli taşlardan yapılmış ve o dönemin en güzel eserlerinden.”

Bölgede kazı ekibinin yanı sıra çizim ekibinin de görev yaptığına değinen Söğüt, yapıların dijital ortamda da üç boyutlu olarak ayağa kaldırıldığını söyledi.

MUĞLA (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.