arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,2901
EURO
34,7979
ALTIN
2.407,16
BIST
10.249,07
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C

Sazköy Mahallesi, Mumcular Ovası’nın ‘Sarı Öküzü’dür sayın başkan..

11 Ağustos 2023 13:32
A+
A-

Uzun köşe yazıları okumayı da yazmayı da çok sevmem, yazılan konunun tadı damağında kalmalı diye düşünürüm. Ne ara bitti bu yazı diyerek bir daha okumak, okunmak isterim.

Bugünkü konu kapsam dışı. Bir sürü teknik ayrıntıyı barındırıyor bünyesinde, biraz uzun olacak üzgünüm.

Konumuz Sazköy Mahallesindeki eko/kırsal turizm projesi..

Bodrum Belediye Başkan Ahmet Aras’ın Ankara’da olması nedeniyle katılamadığı, yerine vekalet eden Emel Çakaloğlu ve bir kısım meclis üyelerinin 3 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşen meclis toplantısında oldu bittiye getirdiği Sazköy Mahallesindeki “eko turizm amaçlı” uygulama imar planına talebi hikayesinin bazı bölümlerini hatırlamakta yarar var.

Konuya karşı çıkan bazı meclis üyelerinin CHP grubunda aldırılan karara koyduğu şerh gibi, konunun takipçisi olan basınında sürece şerhini koyması gerektiği düşüncesindeyim.

Ortada çevre sorunu yaratacak bir durum var, hassasiyetimiz ondan. İmarlı alanlarda proje dışına çıkan kaçak yapılara benzeyen bir durum değil sonuçta..

***

Konunun son bölümünde oluşan gelişmeler aşağıdaki çağrıyla başladı.

“Değerli Basın Mensupları,
Bugün saat 17.30’da, Müsgebi (Ortakent) Mahallesinde bulunan BOTAV Center binasında, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Meclis Üyesi Uğur İlhami Özden’in katılacağı basın açıklaması düzenlenecektir. Sazköy Mahallesindeki proje hakkında yapılacak basın açıklamasında sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.”

Çağrı yoldayken değişti, toplantı yeri BOTAV’dan Ortkent İmar ve Şehircilik Müdürlüğü binasına alındı.

Yapılan çağrıya icabet edip, toplantıda yerimizi aldık. İlk şaşkınlığımız toplantıya katılacağı ifade edilen Bodrum Meclis Üyesi Uğur İlhami Özden’in katılmaması oldu.

Diğer taraftan yapılan toplantıya Özden kendi katılsa, bu kadar verimli ve başarılı olacağı söz konusu olamazdı düşüncesindeyim.

Neyse diyelim devam edelim..

Konunun hamiliğini yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın proje sunumu yaklaşık 40 dakika sürdü.

Başkan Aras’ın 2018’de başlayan proje sürecinin bazı bölümlerini flu bırakılarak başarıyla yaptığı sunumda oluşturduğu etki alanı, basının konuyu yeterli derecede sorgulamasını olumsuz etkiledi desem yerinde olur sanırım.

Neyse bizim işimizde; flu kalan bölümleri aydınlatmak, olası sorunlara dikkat çekmek, sorduğumuz sorular aldığımız cevaplarla kentin hikayesi not düşmek.

***

Şimdi biraz geriye gidelim..

Sazköy Mahallesinde yapılması planlanan “eko/kırsal turizm amaçlı” ticari projeyle ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilen talebin raporu, 3 Eylül 2020 tarihinde yapılan meclis toplantısında 1 maddenin c bendine geçildiğinde komisyon başkanı Dursun Göktepe tarafından okunmuş ve komisyonun görüşü bildirilmiştir.

Raporda;

“Sazköy Mahallesi Kızılören Mevkiinde 118 ada 25-30-31-32 parsel sayılı taşınmazları kapsayan alana ilişkin olarak hazırlanan Eko Turizm / Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı (PİN:48084625) talebinin;

“Üst ölçekli planlara ve planların kademeli birlikteliği ilkesine, ilgili mevzuatta öngörülen teknik usul ve esaslara, kamu yararına şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına, çevre-imar bütünlüğüne ve taşınmazların bulunduğu alanın çevresindeki tarım arazilerinin niteliklerinin kaybolmasına sebebiyet verip vermeyeceği hususları” nedenleriyle kabul edilemeyeceği kanaatine varılmıştır ifadesi yer almıştır.

Komisyon başkanının raporu okuması sonrasında geçilen belediye meclis oylamasında, rapor oy birliğiyle kabul edilmiş ve Eko Turizm/Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan talebi reddedilmiştir.

Başkan Aras’ın sunumunda flu bıraktığı hızlıca geçtiği kısımlardan biri yukarıdaki bu nokta oldu.

Şimdi sorsam siz hangi komisyonsunuz, hangi meclissiniz yine kızacaklar bize. En iyisi sormayalım..

Diğer flu kısımlardan biride oy birliği ile reddedilen proje sahibinin, Bodrum Belediyesi’ne açtığı dava ve süreci..

Projesini hayata geçiremeyen Özden ailesi soluğu Muğla İdare Mahkemesinde aldı. Tapu sahibi Mehmet Şenol Özden, kararı alan Bodrum Belediye Meclisini Başkan Ahmet Aras nezdinde, yaşadığı ticari zararı gerekçe göstererek tüm meclisi mahkemeye verdi.

Başka bir deyişle CHP’li 1.Sıra Belediye Meclis Üyesi Uğur İlhami Özden’in kardeşi Mehmet Şenol Özden tüm Bodrum’u başta CHP’li Başkan ve meclis üyeleri nezdinde yaşadığı  ticari zararı gerekçe göstererek mahkemeye verdi.

Süreç devam etti..

Muğla 3. İdare Mahkemesi açılan 2020/1136 Esas No’lu davaya: şehir plancısı, harita mühendisi ve ziraat mühendisinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyeti atandı.

Bilirkişi heyeti yaptığı inceleme ve değerlendirme sonucunda hazırladığı raporu, 3 Kasım 2021 tarihinde mahkeme başkanlığına sundu.

Raporda, Sazköy Mahallesi Kızılören Mevkiinde118 ada 25-30-31-32 parsel sayılı taşınmazları kapsayan alan ilişkin olarak hazırlanan Eko Turizm/ Kırsal Turizm Tesis Alanı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifine ilişkin olarak, imar mevzuatında öngörülen teknik usul ve esaslara uygun hazırlanmış bir plan olduğu kanısı varılmış olsa da;

  • 07.05.2021 tarih ve 3877 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile büyük ova koruma alanı olan “Pınarlıbelen Ovası” sınırları içinde kalması, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu uyarınca büyük ova alanlarındaki tarım alanlarının korunmasının esas olması tarım dışı amaçla kullanım verilme koşullarının ancak ova sınırları içinde alternatif alan bulunmamasına, kurul veya kurullarca uyun görüş bildirilmesine ve Bakanlık iznine tabi olmasına bağlı olması, bu kapsamda dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değerlendirildiğinde Eko Turizm amaçlı uygulama imar planının bu koşullara uygunluk göstermemesi,
  • Söz konusu planlama çalışmalarının yapıldığı 118 ada 25,30 ve 31 parseller için verilen tarım dışı kullanım izni tarihi olan 10.04.2019 ve ilave olarak 118 ada 32 ve 33 nolu parseller için verilen tarım dışı kullanım izni tarihi olan 30.09.2019 tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde planlar onaylanmadığından söz konusu parseller için verilen tarım dışı kullanım izninin geçersiz kabul edilecek olması,
  • Dayanağı olan Toprak Koruma Projesinde alternatif alanın bulunmadığı iddiasının bilimsel olarak değerlendirilmemiş olması,
  • Tanımladığı Eko Turizm plan kararının, 118 ada 25-30-31-32 nolu parseller üzerinde bulunan çam bitki örtüsünü zedeleyerek yok edecek olması, aynı zamanda komşusu konumundaki orman alanına da verecek etkilerinin bulunması,
  • Verimli tarım alanlarında (zeytinlik alanlarında) yapılaşma baskısı oluşturacak olması nedeniyle tarım alanlarında yapılaşma baskıları oluşturacak olması,
  • Dolayısıyla Eko Turizm plan kararının planın kapsadığı parseller ve çevresinde komşusu konumundaki doğal alanların (orman) ve tarım arazilerinin (zeytinliklerin) bütünlüğünü bozan ve bu alanların niteliklerinin kaybolmasına sebebiyet veren bir plan kararı olması,
  • Eko Turizm plan kararının çevresel değerlere duyarlı, toprağın koruma-kullanma dengesini gözeterek hazırlanmış bir plan olmaması,

gerekçeleri ile imar mevzuatı ve Toprak Koruma mevzuatı hükümlerine, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı, dava konusu uygulama imar planının planlama alanı ve çevresindeki doğal nitelikli alanlar ile tarım arazilerinin niteliklerinin kaybolmasına yol açan bir plan olduğu kanaatine varılmıştır.” ifadeleri ve sonucu yer aldı.

Peki dava sonucu ne oldu?

Cevap; davanın sonucu olmadı. Çünkü Özden ailesi bilirkişi raporuyla kaybedilme ihtimali yüksek olan davayı 2022 yılının başında geri çekti.

***

Gelelim tekrar bugüne.. Toplantıda sordum, tekrar soruyorum..

Ne oldu da; Sazköy konusunda hem fikir olan belediye meclisi darmadağın oldu?

Ne oldu da; meclis gündemini belirleme konusunda tek yetkili olan Başkan Aras, bir hafta sonra yapılacak CHP Bodrum İlçe Başkanlık seçimi beklemeden konuyu apar topar gündeme aldı?

Ne oldu da; meydan da olmayan Uğur İlhami Özden ve proje sahibi Mehmet Şenol Özden’in yerine projeyi savunmak, hamiliğini yapmak Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve İmar ve Bayındırlık Komisyonunu Dursun Göktepe’ye kaldı?

Ne oldu da; geride durup bütünü dikkatle izlemesi gereken Başkan Aras, özellikle çevre ve imar konularında çok sert açıklamalar yaparken sorunun göbeğinde kaldı?

Soruları iddialarla çoğaltmak mümkün ama biz burada duralım. Sonrasında 5 yıldır sorunu çözemeyen, dalga dalga olan Bodrum Belediye Meclisinin yarattığı, kafası karman çorman olmuş kamuoyundan gelen, maksadını aşmış sert eleştirilere sebep olup, başkanımızı üzmeyelim.

***

Konunun pekişmesine hizmet edeceği düşüncesiyle Sarı Öküz hikayesini hatırlatmakta yarar görüyorum.

“Aslanlar iki genç öküze Sarı Öküz‘ün yaşlandığını, onu oyuna getirip bize getirirseniz liderliğe sizi getiririz derler. Bunu kabul edip Sarı Öküz‘ü aslanların istediği yere getiren genç öküzler, aslanların saldırısıyla Sarı Öküz‘le birlikte sofradaki yemeğe dönüşürler.”

Sazköy Mahallesi, Mumcular Ovası’nın ‘Sarı Öküzü’dür sayın başkan.

Sazköy’ü verdiğin aslan, Kumköy’ü, Panarlıbelen’i, Çamarası’nı da alır..

Geri çekilen davanın bilirkişi ekibi; aslanın ne yapacağını yazmış zaten, dönüp dönüp okumak lazım..

Diğer taraftan da gazeteci-yazar-aktivist Ayhan Karahan‘ın alanda yaptığı fiziki tespitler ve işaretlenmiş ağaçlar ile Başkan Aras’ın bu konuda verdiği sözler ve taahhütler başka bir yazının konusu.

Onları da not düşmek lazım kentin hikayesine…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.