arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
26°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
22°C

SADUN BORA HEYKELİ GÖKOVA GİRİŞİNE DİKİLECEK…

SADUN BORA HEYKELİ GÖKOVA GİRİŞİNE DİKİLECEK…
2 Haziran 2017 21:42
A+
A-

Muğla’da iki yıl önce yaşamını yitiren denizci Sadun Boro’nun heykeli Bodrum’un Kissebükü koyunda, Gökova girişindeki kayanın üzerine dikilecek.

Marmaris ilçesinde 5 Haziran 2015 tarihinde 87 yaşında yaşamını yitiren denizci Sadun Boro’nun heykeli yarın (cumartesi) öğleden sonra Gökova’nın başlangıç noktası olan Bodrum’un Kisebükü Koyu’nda törenle dikilecek. Bodrum Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından yaptırılan  ‘Gökova Sadun Boro’yu Kucaklıyor’ heykeli, Gökova’nın farklı liman ve koylarından gelecek teknelerin katılımı ile açılacak. Heykeltraş Ufuk Boy’un yaptığı 5 metre genişliğinde 6 metre yüksekliğindeki demir heykelin Gökova’nın güneyinde bulunan Otluk koyundaki Sadun Boro heykeline bakacak vaziyette yerleştirileceğini belirten Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rüştü Tezcan “Sadun Boro ömrünü denizlerin temizliğine koyların korunmasına adamıştı. Ölümünden sonra da onun biz denizcilere bıraktığı mirası yaşatmak ve korumak istiyoruz. Gökova’da yapılaşmaya dur mesajı vermek için bu etkinliği gerçekleştireceğiz” dedi.
Etkinlikler çerçevesinde 4 Haziran Pazar günü de Marmaris Otluk koyunda teknelerle Sadun Boro’yu anma etkinliği düzenlenecek.

SADUN BORO KİMDİR?
Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928’de İstanbul’da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı.Galatasaray Lisesi’nde okuyan, 1948’de İngiltere’ye giderek Manchester Üniversitesi’nin Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü bitiren Boro, İngiltere’deki eğitimi sırasında, 1952’de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere’den Karayip Adaları’na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet Gazetesi’nde yazı dizisi olan bu gezinin anıları 2004’te “Bir Hayalin Peşinde” adlı kitaba dönüştü. 10 buçuk metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965’te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları’nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesi’nde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra “Pupa Yelken” adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz’le beraber Karayip Adaları’nı, Amerika’nın doğu sahillerini gezdi. 1980’den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi’nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı. Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu’nun ortasına deniz kızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını ‘Pupa Yelken’ adlı eserinde topladı. 2004’te ‘Bir Hayalin Peşinde’ adlı kitabı yayınlandı. ‘Vira Demir’ adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.
Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil ‘Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.