Ahmet Aras’ın Bodrum Belediye Başkanlık deneyimlemesinin her günü, ayrı bir gündem konusu olmaya devam ediyor.
Bu günlerden birini daha dün gerçekleşen Bodrum Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısında, gündem konularının görüşülmeye başlamasından hemen önce yaşadık.
Gündem maddelerine geçilmeden önce; gündeme ek olarak alınması istenen 2 önerge okundu, oylandı ve oy birliğiyle gündeme alındı.
3. Önerge isteği de 2 önergenin okunması sonrasında CHP sırasında geldi. CHP Grup Sözcüsü Emre Köroğlu tarafından önce okunmak sonrasında da gündeme alınması için oylanmasını isteyeceği önerge, Meclis Başkanı Ahmet Aras tarafında reddedildi.
CHP Grup Başkanı tarafından verilmeye çalışılan 3. önergenin, Başkan Aras’ın sanki başına geleceği hissetmiş gibi usul hatası yaparak, meclis üyesine söz vermemesi dikkatimi fazlasıyla çekti.
Meclis toplantısı anında durumu kavramak mümkün olmadığından, meclis sonrası yaptığım görüşmelerle Köroğlu’nun okutulmayan önergesi hakkında bilgi edinmek istedim, bir gazeteci reaksiyonuyla..
Ne olabilirdi ki bu önergenin konusu, Başkan Aras tarafından sert, kararlı bir vücut dili ve 2 kelimeyle reddedilsin?
Öğrendim ki; iş insanı ve meclis üyesi Uğur İlhami Özden tarafından Sazköy’de yapılmak istenen ve geçen Ağustos ayı meclis toplantısında oldubittiye getirilen “eko turizm amaçlı” uygulama imar planıymış, önergenin konusu..
***
Meclis üyesi Köroğlu’nun Başkan Aras’ın önünü kesmesiyle vermeyi başaramadığı önergenin altında 11 imzanın bulunması edindiğim diğer önemli bir bilgi.
Daha da önemlisi bu önergede CHP’li, İyi Partili ve bağımsız meclis üyelerinin imzalarının bir araya gelmesi dedikten sonra bir hatırlatma yaparak devam edelim.
09.10.2005 Tarih ve 25961 sayılı Resmî Gazete’nin Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği der ki!
“Gündem, çeşitli yollarla halka da duyurulur. Bu duyuru, meclis toplantı salonunun girişine ve belediye ilân panosuna veya halkın yoğun olarak bulunduğu ve gelip geçtiği yerlere ilân asılarak; gazete, hoparlör, internet, radyo ve televizyon yayını gibi yöntemlerden biri veya birkaçı kullanılarak yapılır.
Meclis toplantılarının ilk gününde belediye başkanı ve üyeler (Mülga ibare:RG-27/11/2014-29188) (…) (Değişik ibare:RG-27/11/2014-29188) belediyeye ait işlerle ilgili konuların gündeme alınmasını önerebilir. Öneri, toplantıya katılanların salt çoğunluğunun kabulü ile gündeme alınır.”
Simdi soruyorum..
Geçmiş dönemlerde Bodrum Belediye Meclisi’nde böyle gündeme alınan önergeler olmasına rağmen, CHP Grup Sözcüsü Emre Köroğlu’nun önergesinin okutulup, oylanması Başkan Ahmet Aras tarafından neden engellenmiştir.
Bu durumun arkasında Bodrum Kamuoyunun vicdanının derinden yaralayan, Belediye başkanını, başkan yardımcılarını, meclis üyelerini tüketen;
“Sazköy Mahallesi Kızılören Mevkiinde 118 ada 25-30-31-32 parsel sayılı taşınmazları kapsayan alana ilişkin olarak hazırlanan Eko Turizm / Kırsal Turizm Tesis Alanı amaçlı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı” ile ilgisi mi vardır?
Geçen ay yapılan meclis toplantısında oldubittiye getirilen durum, bundan sonraki meclis toplantılarında hasır altı mı edilecek?
Sayın Başkan, Ağustos ayında meclis toplantısında önceki dönem CHP ilçe başkanıyla birlikte meclis üyelerine dolayısıyla da Bodrum’a, Bodrumluya çekilen operasyonu unutmayacağız, unutturmayacağız.
Ayrıca Sayın Köroğlu’nun önergesinin içeriğinde, Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nun yaptığı teknik yanlışlıklar ve değerlendirmelerin gerekçeleri olduğu konusu da bize ulaşan diğer bilgiler dahilinde..
Diğer taraftan CHP Bodrum İlçe Başkan adaylığı döneminde Sazköy’de verilen kişiye özel uygulama imar planına net bir duruş gösteren Tuna Işın’ın, konuya hassasiyetinin devam ettiği bilgisi de, Bodrum’u ve Bodrumluyu yapılan yanlıştan geri dönülmesi konusunda umutlandırmaya devam ediyor.
Konunun gündemde kalacağı ve bir sonraki meclis toplantında maddeler arasında yerini alacağı umudundayım.
***
Meclis toplantısının diğer dikkat çeken bir bölümü de MHP’li meclis üyesi Bahattin Kul’un Bodrum’un su sorunu hakkında yaptığı konuşmaydı.
AK Parti ve MHP İlçe Başkanlarının konuya dahil olarak yapmadığı, yapamadığı siyaseti Kul, yaptı.
Bodrumlunun beklentisine cevap veremeyen CHP ve MUSKİ gibi “Taştan kayadan ses geldi AK Parti’den ses gelmedi” başlıklı yazımın sonrasında DSİ, AK Parti ve MHP’nin Kul üzerinden yaptığı açıklama ve değerlendirmelerde beklentilere cevap verecek nitelikte değildi.
Su konusunda üretilen siyasette hiç kimsenin birbirinde farkı olmadığı, olamayacağı belli oldu.
Şimdiye kadar yapılan konuşmaların tekrara düşmesi ve fazlasıyla hamaset siyaseti kokması nedeniyle; konunun siyaset üzeri bir bakış açışıyla değerlendirilemeyeceği gerçeğini de anladık.
Siyaset üstü değerlendirmeye ihtiyaç olan konularda ön şartsız, pazarlıksız, hamaset ve siyaset yapmadan bir araya gelirsin.
Yapman gerekeni yapar, vermen gereken verir, atman gereken geri ve ileri adımları atarsın.
Bunları da süreçte siyasi malzeme olarak kullanmazsın!