Arena Bodrum Haber – Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun’un ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda, Bodrum’un su konusunun çok boyutlu bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Kanber, “Bir damla suyun bile altın değerinde olduğu bu yüzyılda, sorunu ne kadar ötelersek , doğaya ve suyumuza o kadar ihanet ederiz.” mesajını verdi.
Başkan Kanber’in yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi;
“Devlet Su İşleri tarafından yapılan içme suyu isale hattı ve tesisi, 2012 yılında Bodrum altyapı birliğine teslim edildi. Ancak o tarihten bu yana, yani 13 yıldır Bodrum su sorunu yaşıyor.
Yaşadığımız bu sorunun birden fazla boyutu var. Bunlardan birincisi; DSİ’nin yaptığı, daha doğrusu yapmayı beceremediği ana isale hattıdır. Bu hatta yaşanan 3 bin 300 patlama, işin daha baştan yanlış olduğunu gösteriyor. Davalar açıldı, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri suç duyurularında bulundu. Bilirkişi raporları hazırlandı. Hattın hatalı boru ile yapıldığı, yanlış malzemelerin kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
Sonuç: Hiçbir şey! DSİ hatları patlamaya, can ve mal riski yaratmaya devam ediyor.
Bodrum’un yılda 9 milyon metreküp suyu, yollara akıyor! 13 yılda milyonlarca metreküp su kayboldu gitti. Zarar, 50 milyon liraya ulaşmış durumda. Bir boru patladığında o bölgede Hayat duruyor, turizm cennetinde tam anlamıyla bir ortaçağ görüntüsü yaşanıyor. Bir damla suyun bile altın değerinde olduğu bu yüzyılda, sorunu ne kadar ötelersek , doğaya ve suyumuza o kadar ihanet ederiz.
Bodrum olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Bu işi tartışma boyutundan çıkarıp, icraat boyutuna getirmemiz gerekiyor hem de acilen..
Su sorunumuzun bir diğer boyutu da barajlardaki su seviyesinin geldiği durum ve Bodrum’un su kaynaklarının hızla yok olmasıdır. Bodrum’un su ihtiyacı 44 milyon metreküp. Bodrum’a verilen su miktarı: 21 milyon metreküp.
Ve biz o sıcak yaz günlerinde, günlerce haftalarca susuz kalıyoruz. Barajlardaki seviye kritik düzeyde, yeraltı su kaynakları da kurumak üzere olması da ayrı bir sorun.
İklim krizi böyle devam ederse ki düzelmesi için belirgin bir çabamız yok. 4-5 yıl içerisinde Bodrum’da yeraltı sularımız da tükenecek .Yani bu demek oluyor ki Mandalin bahçelerimiz bile kurumaya yüz tutacak. Böyle bir akıl dışılık, böyle bir basiretsizlik görülmüş şey değil.
Muğla’yı yakın gelecekte iklimin daha sıcak ve kurak, değişkenliğin daha yüksek olacağı dönemlerde su yeterliliği açısından daha ciddi sorunlar bekliyor. Bir yanda azalan temiz su kaynaklarını, öte yanda hızla artan nüfusu ve ekonomik faaliyetlerin daha da artan su taleplerini görüyoruz.
Su arzını yaratacak projelere ihtiyacımız var.Bunun da ötesinde Bodrum’un şebeke suyundaki yüksek kayıp ve kaçağın azalması için gerekli altyapı yatırımlarını derhal başlatmamız gerekiyor. Geleceğin Bodrum’unu planlarken, suyu odak noktamız yapmak zorundayız.
Su sorununu çözmek için en hızlı şekilde yapılmasını istiyoruz ve Yetti Gari diyoruz.”