arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,2943
EURO
34,8461
ALTIN
2.391,26
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
18°C
Bodrum
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C
Salı Açık
24°C

Nevzat Kanber: Bodrum’un su konusunu birlikte çözmemiz gerekiyor..

Nevzat Kanber: Bodrum’un su konusunu birlikte çözmemiz gerekiyor..
15 Eylül 2023 14:47
A+
A-

İYİ Parti Bodrum İlçe Başkanı Nevzat Kanber’in ilçe binasında yaptığı basın açıklamasında “Bodrum’un su konusunu birlikte çözmemiz gerekiyor” mesajını verdi.

Arena Bodrum Haber – Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun’un ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı toplantıda, Bodrum’un su konusunun çok boyutlu bir sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Kanber, “Bir damla suyun bile altın değerinde olduğu bu yüzyılda, sorunu ne kadar ötelersek , doğaya ve suyumuza o kadar ihanet ederiz.” mesajını verdi.

Başkan Kanber’in yaptığı basın açıklamasında şunları dile getirdi;

“Devlet Su İşleri tarafından yapılan içme suyu isale hattı ve tesisi, 2012 yılında Bodrum altyapı birliğine teslim edildi. Ancak o tarihten bu yana, yani 13 yıldır Bodrum su sorunu yaşıyor.

Yaşadığımız bu sorunun birden fazla boyutu var. Bunlardan birincisi; DSİ’nin yaptığı, daha doğrusu yapmayı beceremediği ana isale hattıdır.  Bu hatta yaşanan 3 bin 300 patlama, işin daha baştan yanlış olduğunu gösteriyor. Davalar açıldı, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri suç duyurularında bulundu. Bilirkişi raporları hazırlandı. Hattın hatalı boru ile yapıldığı, yanlış malzemelerin kullanıldığı ortaya çıkarıldı.

Sonuç: Hiçbir şey! DSİ hatları patlamaya, can ve mal riski yaratmaya devam ediyor.

Bodrum’un yılda 9 milyon metreküp suyu, yollara akıyor! 13 yılda milyonlarca metreküp su kayboldu gitti. Zarar, 50 milyon liraya ulaşmış durumda. Bir boru patladığında o bölgede Hayat duruyor, turizm cennetinde tam anlamıyla bir ortaçağ görüntüsü yaşanıyor. Bir damla suyun bile altın değerinde olduğu bu yüzyılda, sorunu ne kadar ötelersek , doğaya ve suyumuza o kadar ihanet ederiz.

Bodrum olarak harekete geçmemiz gerekiyor. Bu işi tartışma boyutundan çıkarıp, icraat boyutuna getirmemiz gerekiyor hem de acilen..

Su sorunumuzun bir diğer boyutu da barajlardaki su seviyesinin geldiği durum ve Bodrum’un su kaynaklarının hızla yok olmasıdır. Bodrum’un su ihtiyacı 44 milyon metreküp. Bodrum’a verilen su miktarı: 21 milyon metreküp.

Ve biz o sıcak yaz günlerinde, günlerce haftalarca susuz kalıyoruz. Barajlardaki seviye kritik düzeyde, yeraltı su kaynakları da kurumak üzere olması da ayrı bir sorun.

İklim krizi böyle devam ederse ki düzelmesi için belirgin bir çabamız yok. 4-5 yıl içerisinde Bodrum’da yeraltı sularımız da tükenecek .Yani bu demek oluyor ki Mandalin bahçelerimiz bile kurumaya yüz tutacak. Böyle bir akıl dışılık, böyle bir basiretsizlik görülmüş şey değil.

Muğla’yı yakın gelecekte iklimin daha sıcak ve kurak, değişkenliğin daha yüksek olacağı dönemlerde su yeterliliği açısından daha ciddi sorunlar bekliyor. Bir yanda azalan temiz su kaynaklarını, öte yanda hızla artan nüfusu ve ekonomik faaliyetlerin daha da artan su taleplerini görüyoruz.

Su arzını yaratacak projelere ihtiyacımız var.Bunun da ötesinde Bodrum’un şebeke suyundaki yüksek kayıp ve kaçağın azalması için gerekli altyapı yatırımlarını derhal başlatmamız gerekiyor. Geleceğin Bodrum’unu planlarken, suyu odak noktamız yapmak zorundayız.

Su sorununu çözmek için en hızlı şekilde yapılmasını istiyoruz ve Yetti Gari diyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.