Büyükşehirlerin birçoğunda, devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversiteleri ile birlikte, ikinci hatta üçüncü üniversitelerin kurulduğunu belirten Alban, “Nüfusu 1 milyonun üzerine çıkan, Ege Bölgesi’nin en önemli kentleri arasında yer alan Muğla ilimizde, mevcuttaki tek üniversite ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Muğlamıza ‘Muğla Teknik Üniversitesi’ adıyla yeni bir üniversite kurulmalıdır” dedi.
Küreselleşmenin neden olduğu değişimlerin, yükseköğretimin gerekliliğini ve yeni fakültelerin açılmasını zorunlu kıldığını vurgulayan Alban, ülkemizin bölgesel düzeyde iddialı üniversitelere gereksinimi olduğunu ifade etti. Kamu yararını gözeterek kurulacak üniversitelerin, toplumun bütün kesimlerine hizmet sunmasının en pratik yolu olduğunu söyleyen Alban, Muğla’da “Muğla Teknik Üniversitesi” adında kurulacak ikinci bir üniversitenin farklılaşma, uzmanlaşma ve kalitenin yükseltilmesi hedeflerine yönelik yeni bir açılım olacağını kaydetti.
Alban’ın kurulmasını teklif ettiği Muğla Teknik Üniversitesi’nin fakülteleri arasında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Uzay ve Havacılık Bilimleri, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Yazılım ve Bilgi Mühendisliği, Matematik ve Kimya, Makina, Yabancı Diller Yüksekokulu ve Fen-Doğa Bilimleri, Ekonomik ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün de bulunacağını belirten Alban, teklifin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi halinde, başta Muğla olmak üzere bölgenin yeni bir değer kazanacağını söyledi. Teknolojideki değişimlere paralel olarak bu alandaki potansiyelin arttırılmasının gerektiğini vurgulayan Alban, özellikle Uzakdoğu pazarının gelişimine dikkat çekti. Kurulmasını teklif ettiği üniversitede açılacak laboratuvarlarda, bilimsel çalışmalar yapmak isteyen gençlere bir fırsat olacağını belirten Alban, “Teknolojik ürün potansiyelinin çeşitlendirilmesi, Avrupa pazarından başka Uzakdoğu’ya açılan yelpazede, bu bölümler yeni kapılar açacaktır” dedi.