Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum, Ulusal Güç” sloganıyla yola çıkan Yerel Tohum Merkezi; yıllardır vatandaşlarımız tarafından tohum alıp ekme yöntemiyle kendini devam ettiren bölgemize has yerel tohum çeşitlerinin toplanarak izole ortamlarda çoğaltım ile genetik mirasımızın korunmasına yönelik çalışmalar yapacak. Kaybolmaya yüz tutmuş genetik zenginliğimizin gelecek nesillere aktarılması, yerel tohum envanterinin çıkarılması ve Büyükşehir Belediyesi teknik personeli tarafından kontrollü olarak çoğaltılıp halkımıza ücretsiz dağıtılması konularında hizmet verecek.
Tohumlara ücretsiz ulaşılabilecek
Bu konuda yerel ve ulusal tohum merkezleri, yerel tohum dernekleri ve tüm yerel tohum gönüllüleri ile ortak çalışmalar da yapılarak, yerel tohum konusunda koruma ve bilinçlendirme çalışmalarına da katkıda bulunulacak. Muğla iline ve ülkeye has yerel tohumların genetik özelliklerini bozmadan, tamamen kontrollü ortamlarda ve organik yöntemlerle yetiştirilecek olan bitkilerden alınan tohumlardan tohum gönüllüleri ve vatandaşlar ücretsiz olarak istifade edebilecek.
Tohumlar “Tohum Bankası”nda korunacak
Tür, çeşit ve saflıkları onaylanan yerel tohumlar isimleri, fotoğrafları ve tüm özellikleri ile envantere kaydedilerek sonraki nesillere devamı konusunda da katalog ve kitap çalışmaları yürütülecek. Ayrıca Tarımsal Hizmetler Dairesince Ortaca ilçesinde yapımına başlanacak olan Soğuk Hava Deposu bünyesinde Yerel Tohum Merkezi için envantere alınan yerel tohumların uygun koşullarda yıllarca saklanabilmesine olanak sağlayacak olan bir de “Tohum Bankası” kurulacak. Yerel tohum toplama çalışmalarının devam ettiği ve Ekim ayı içerisinde açılışı planlanan “Yerel Tohum Merkezi” vatandaşlardan gelen yerel tohum destekleriyle daha da güçlenecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan şunları belirtti: “Kuracak olduğumuz Yerel Tohum Merkezimiz hem bitkisel zenginliğimizin belirlenmesine, hem geçmişten günümüze aktarılan bu genetik mirasın gelecek nesillere aktarılmasına yönelik önemli çalışmalar yapacaktır. Merkezimizde koruma altına alınacak olan yerel tohumlarımız teknik personellerimiz tarafından kontrollü olarak çoğaltılarak hem genetik mirasımızın bozulmadan devamı sağlanacak hem de halkımıza ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Ayrıca genetik saflığı onaylanan tohumlarımız Ortaca’da kuracak olduğumuz soğuk hava deposu bünyesinde hazırlanacak olan bir Tohum Bankasında yıllarca saklanacaktır. Vatandaşlarımız, tohum merkezimizden ücretsiz tohum temin edebileceği gibi elindeki yerel tohumları da bağışlayarak merkezimizin büyümesine ve güçlenmesine katkı sağlayabilecektir. Bu konu da Muğlalı vatandaşlarımızın katkı ve desteklerini bekliyoruz.”