arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3407
EURO
34,8101
ALTIN
2.396,46
BIST
10.208,65
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
25°C

METİN ERGUN’UN İLK SORU ÖNERGESİ ERGENE İÇİN OLDU…

METİN ERGUN’UN İLK SORU ÖNERGESİ ERGENE İÇİN OLDU…
5 Ekim 2018 08:16
A+
A-

İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Metin Ergun ilk soru önergesini,  Ergene Nehrin de yaşanan kirlilik ile ilgili olarak Tarım ve orman bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltti.

Emin Varol / Ankara Temsilcisi

Ergun’un hazırlayıp, yönelttiği soru önergesi şöyle;

Ergene nehri ve Ergene Nehrinin bir kolu olan Çorlu Deresinin, bölgede bulunan fabrikaların atıklarını bu sularımıza boşaltmaları ve bu atıkların oluşturduğu kirliliğin yoğunluğu nedeniyle bu sularımızın artık kırmızı ve pembe bir renkte akmaya başladığı haberleri son günlerde yazılı ve görsel basında sıkça yer almaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1 Kasım 2011 yılında yayımlanan Ergene Nehrinde Deşarj Standartlarında Kısıtlama 2011/10 Genelgesi ile Ergene Nehri’ne atık su bırakan tesislerin en önemli kirletici parametrelerinden olan KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı) parametre limitlerini 6 Mayıs 2014 tarihine kadar azaltmaları zorunlu kılınmıştı. Bu genelgeye göre, Fabrikaların ve Organize Sanayi Bölgelerinin atık su arıtma tesislerini; eğer yoksa belirtilen yüksek standartlara göre kurmalarının, varsa bu standartlara göre iyileştirmelerinin zorunlu hale getirilmesi amaçlanıyordu. Henüz hedeflenen süre dolmadan, genelgenin yürürlüğe girme tarihi sürekli olarak ertelenmiş, en son ertelemeye göre de yürürlük tarihi 31 Mart 2019’a ötelenmiştir. Bu ertelemeler, firmaların yapması gereken yatırımları yapması zorunluluğunun ertelenmesi anlamına gelmektedir. Bu ihmaller ve kasıtlı engellemelerle, Ergene Nehri artık açık kanalizasyon haline dönüşmüştür. Düzenlemede oluşturulması veya aktif hale getirilmesi planlanan arıtma tesisleri uygulamaya geçirilmemiştir.

Bu kapsamda;

1) Bakanlığınız 2011/10 Genelgesinin yürürlüğe girme tarihini neden sürekli olarak ertelemektedir? Bu ertelemeleri nasıl açıklıyorsunuz?

2) Bakanlığınızca yürürlüğe bir türlü sokulmayan 2011/10 Genelgesinin kriterlerinden daha fazlasını içeren alternatif bir çalışmanız var mıdır?

3) Bu düzenlemeleri hayata geçirmeden bu doğal hayatı ve ülkemizin tarımsal su kaynaklarını kirleten faktörlerle nasıl mücadele ediyorsunuz? Aldığınız tedbirler nelerdir?

4) Skandal boyutunda yaşanan bu kirliliklerin meydana gelmesinde sorumluluğu olan kaç firma tespit ettiniz ve eğer tespit ettiyseniz bu firmalara hukuki veya mali olarak hangi yaptırımları uyguladınız?

Metin Ergun

Muğla Milletvekili

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.