arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,2085
EURO
34,7398
ALTIN
2.433,35
BIST
10.171,67
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
23°C
Bodrum
23°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
27°C

MAUSSOLEUM’UNU AYAĞA KALDIRAN HEYKELTRAŞ…

MAUSSOLEUM’UNU AYAĞA KALDIRAN HEYKELTRAŞ…
6 Mayıs 2017 20:20
A+
A-

Bodrum’da Kral Mausolos için Milat’tan önce 353 yılında yapılan ve bugün dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Maussoleum, heykeltıraş Nejat Kemal Adan tarafından ayağa kaldırıldı.

Maussoleum’un tüm özelliklerini yansıtan 1’e 20 ölçütündeki Halikarnas Mozolesi, Gümbet’teki Bodrium Otel’in lobisinde sergilenmeye başlandı.

Haber-Foto: Selda Öztürk

Maussoleum’un mermer heykelini toplam üç ay süren bir çalışma sonucunda tamamlayan N. Kemal Adan, üzerindeki Tanrı heykelleri, sütunları ve hatta aynı sayıdaki basamakları ile Halikarnas Mozolesi’nin birebir kopyasını yaparak otele teslim etti. Bodrum Mumcular’da yaşayan sanatçı N. Kemal Adan, Halikarnas Mozolesi ile ilgili talebin Bodrium Otel yatırımcılarından geldiğini ve projenin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyerek “Dünyada eşi benzeri olmayan bir mozoleye hayat vermek müthiş heyecan vericiydi. Önce kağıt üzerinde eskiz çalışmaları yapıldı. Bunun için bir araştırma sürecine girdim. Halikarnas Mozolesi’ne, Bodrum Kalesi’ne gittim. Antik taşların arasında günlerce dolaştım. İnternette ve tarih kitaplarında Maussoleum hakkında yapılmış tüm çalışmaları inceledim. Ve böyle bir eserin hakkını vererek yeniden hayata döndürülmesi gerektiğini düşündüm.” diye konuştu.

Maussoleum’un orijinal yapısında toplam 36 tane Tanrı heykelciği olduğunu ve sütunları, basamakları ile son derece ince işlenmiş bir anıt mezar olduğunu anlatan Adan, toplam üç ay süren çalışmasını şöyle anlattı:
“İncelemelerim sonucunda, bunun dört kenardan ibaret bir anıt mezar olmadığını fark ettim öncelikle. 36 Tanrının sergilendiği bir mozole bana göre ancak bir adalet sarayı olabilirdi. Halka açık, insanların kralla gelip görüşeceği, adalet arayacağı bir saray olabilirdi. Dört kenardan oluşan kaidenin üzerindeki dört atın çektiği arabanın olduğu quadro, mozolenin içindeki odalar, iç duvarlar tamamen karakteristik bir mimariyi işaret ediyordu. Dolayısıyla iç duvarları bile ince ince işlemeyi tercih ettim. Tıpkı Maussoleum’u yeniden inşa eder gibi çalıştım. Heykeldeki surların arasından ikinci bir duvar görünmesini sağladım. Bu nedenle biraz uzun sürdü çalışmam. Ancak ortaya çıkan eser beni son derece tatmin etti.” 

36 heykelcik için uzun süre uğraştığını anlatan Adan, “yeni karakterler oluşturmak istedim ancak zamanım yetmedi. Yaklaşık 15 farklı karakter çalıştım. Heykelcikler silikon kalıplar alındıktan sonra dökümle yapıldı. Onun dışında sütun ve basamaklar oldukça zaman aldı” diye konuştu. Mozole heykelinin tamamlandıktan sonra atölyesinden 28 parça halinde çıkarılabildiğini belirten Adan, “Önce tüm duvarlar ayrıldı. Her duvar 7 bölümden oluşuyordu. Daha sonra otel lobisinde parçalar yeniden monte edildi. Bu da yaklaşık dört saat sürdü” dedi.

Bodrum’un, Karya topraklarının olağanüstü tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu ancak bu zenginliğin gün yüzüne çıkarılamadığını belirten N. Kemal Adan, “Tarih boyunca bütün krallar kendi güçlerini göstermek için anıtlar yapmıştır. Halikarnas Mozolesi de bunlardan biri. Hepsinin benzer karakterleri ve benzer mimari özellikleri var dikkat ettiğinizde. Bu eserle uğraşırken Bodrum’la ve Karya topraklarının zengin tarihiyle ilgili çok şey öğrendim. Ve bu topraklara gereken değerin verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu anda Bodrum’daki Maussoleum Müze alanı içler acısı bir durumda. Taşlardan başka hiçbir şey kalmamış. Eğer bir proje hayata geçirilir ve mozolenin yeniden ayağa kaldırılması istenirse, böyle bir çalışmaya daha imza atmayı çok isterim” şeklinde konuştu.

KAÇIRILAN BİR TARİHİ GÖSTERMEK İSTEDİK…

Bodrium Otel Genel Müdürü Yusuf Dinçkal da Halikarnas Mozolesi heykelinin otel müşterilerine Bodrum’un tarihini, kültürel zenginliğini ve muazzam değerlerinden birini göstermek amacıyla yaptırıldığını ve otel lobisine yerleştirildiğini anlatarak, “Bu zamanında yok edilmiş bir tarihin sadece küçük bir parçası. Bodrum’u ne yazık ki tarihiyle markalaştıramadık bizler. Var olan şeyleri değerlendirip, bunun üzerine pazarlama yapamıyoruz. Bodrium Otel’in yatırımcıları, bu konuda çok hassasiyet gösteriyor. Bu fikir de kendilerinden çıktı. Zaten otelimizin bitişiğinde 2 bin 400 yıllık bir tarih yatıyor. Amacımız pazarlama değil, kaçırılan bir tarihi zenginliği insanlara göstermek” diye konuştu.
Heykelin İngiltere’deki British Museum’da sergilenen aslına çok yakın bir gönye ve açı ile hayata geçirildiğini, 1’e 20 ölçeklendirilerek yapıldığını söyleyen Dinçkal, “Basamak sayılarına kadar her şeyin gerçek ölçülerine uygun olmasına dikkat edildi. Sanatçımız çok özenli ve itinayla çalıştı. Heykel, mozole ile aynı gönyede yapıldı.” Dedi.
Gelen turistlerin mozoleye büyük ilgi gösterdiğini de söyleyen Dinçkal, mozole yanına İnglizce ve Türkçe bir yazıt hazırlattıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.