arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,5364
EURO
36,0125
ALTIN
3.008,10
BIST
9.549,89
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Yağmurlu
15°C
Bodrum
15°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
5°C
Pazar Parçalı Bulutlu
8°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Açık
14°C

BODRUM, MAUSSOLEUM’U GERİ İSTİYOR…

BODRUM, MAUSSOLEUM’U GERİ İSTİYOR…
6 Mayıs 2017 11:05
A+
A-

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, Bodrum’un tarihine ışık tutan Maussoleum’un Bodrum turizmine yeniden kazandırılması amacıyla uluslararası bir çalıştay düzenledi.

Diamond of Bodrum Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya, Ak Parti Muğla Milletvekil iNihat Öztürk, Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan akademisyenler, tarihçiler ve uzmanlar katıldı.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı Başkanı Özay Kartal açılış konuşmasında Maussoleum’un Bodrum için önemine değinerek, projeye katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. Kartal,  “Vakıf olarak konunun uzmanlarına teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Bodrum’un tarihi, kültürel ve ekonomik yerini almasına hep birlikte yardım ediyorsunuz. İnşallah Maussoleum’u dünya turizmine yeniden kazandıracağız” diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da dünyanın yedi harikasından biri olan Maussoleum’un sevgiyi ve gücü temsil ettiğini belirterek “Biz gücümüzü işte bunlardan, geçmişten alığyoruz. Onun için dünya mirası olan bu güzel eserlerin bir an önce sergilenmesi gerekiyor. Bodrum’da bir iskender kapısının, anfi tiyatronun, hipodromun aynı anda turizme katkısını düşünün. Bodrum’u, Halikarnas’ımızı tekrar merak ettirmeliyiz.Ben bu güzel çalışmada emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi. Kocadon, proejeye tam destek verdiğini söyledi.

MSKÜ Rektör yardımcısı Nevrez Hürriyet Aydoğan da şunları kaydetti:

“Medeniyetler hep su kenarında, suya yakın yerlerde gelişmiştir. Biz de ulaşabildiğimiz kadar bu medeniyetlere sahip çıktığımız göstermek için her türlü bilimsel çalışmaya destek konusunda hazırız. Halikarnas’ın tekrar kazandırılmasına yönelik çalışmalara katkıda bulunacağımızı söylemek isterim. Çalıştayın hedefine ve amacına ulaşmasını diliyorum.”

Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, turizmin Bodrum için çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Dört aya sıkışan bir turizm sezonumuz var. Bu sıkıntıları aşmak için sadece eğlence sektörüne dayalı turizm anlayışından farklı açılımlar yapmamız gerekiyor. Kültür, kongre ve doğa turizmini önemli buluyoruz bu anlamda. Değerli mirasımız, gerek Maussoleus’un antik anıtı, gerek kilise, gerekse stadyum gibi eserleri yeni bir anlayışla dünya turizminin hizmetine sunmamız gerekiyor. Bu bağlamda, çalıştayı çok önemsiyorum” diye konuştu.

AK Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk de Mausseleum’u Bomdrum tarihine sembolik de olsa tekrar kazandırmak için çabsa gösterdiklerini belirterek “Muğla’nin bir çok noktasında tarihin fışkırdığı eserlerin, yerlerin gün yüzüne çıkartılıp miletimizin ve misafirlerimizin hizmetine sunmamız gerekiyor. Bu değerleri yeniden ülkemize kazandırmamız gerekiyor” dedi. Akademia Vakfı’nın başlatılan projenin arkasında durduğunu söyleyen Öztürk, “Sayın Bakanımızın bir tavsiyesi oldu sizlere. Bu çalıştayı onun tavsiyesi doğrultusunda yaptığımızı belirtmek istiyorum. STK’ların desteğinin kamuoyu tarafından bilinmesini arzu etti. Kamuoyu desteği çok önemli. Turizmi 12 aya yaymak bizim önceliğimiz. Her köşesinden tarih fışkıran ülkemizde sergilenecek birçok eser olduğunu biliyoruz. Hükümetimiz ve bakanlığımız bu konularda sonuna kadar destek olacak” dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek de Bodrum’un kimliğine, dokusuna katkıda bulunacak unsurların yeniden gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Şehirlerin kimliği yerli yerine oturursa o şehirler geçmişten bugüne ve geleceğe doğru götürür. Bodrum’un kimliğinin ortaya çıkmamış olan bir şeyini daha ortaya koyuyoruz. Bodrum 2300 – 2400 yıl önce yerleşik yeri olan, Karya gibi bir medeniyetin bulunduğu yer olan güzel bir şehir. Biz bu güzellikleri kimliğinin içine dahil etmezsek eksiklik olur. Şehrimizi geleceğe doğru götürecek yolda eksik çalışma ile gideriz. Bodrum elbette marka olan bir şehir. Dokusuyla marka olan bir şehir. Dokusunun içinde mevcut güzellikleri var. Ormanı, kıyısı, hatta güzel bir mimari yapılaşması var. Aynı zamanda Bodrum’u güzel koruyan sahipleri de var. Bodrum’a kimliğinin dışında başka bir şey katmayalım. Katarsak Bodrum’un dokusunu bozarız. Bunda hemfikiriz. O dokuyu hala bulamadıysak da bulalım. Ortaya koyalım.”

Uluslararası Çalıştay, konuşmaların ardından bugüne kadar yapılan çalışmalar ve sorunların dile getirildiği panelle devam etti. Panelin konuşmacıları, Bodrum Müzesi eski müdürü Oğuz Alpözen, Bodrum Müze Müdür Vekili Tayfun Selçuk, Muğla Koruma Kurulu Müdürü Fikret Gürbüzer ve SDU Güney Danimarka Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Poul Pedersen’di. Panelin ardından projenin tanıtımı yapıldı.

Bodrum’da iki gün boyunca devam edecek çalıştay, yarın bilim danışma heyeti konuşmalarının ardından sona erecek. Çalıştay, Muğla Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Adnan Diler, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan, Almanya Marburg Philipp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Winfried Held, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üypesi Doç. Dr. Harun Özdaş, TAÇ Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan Genim, Antalya Koruma Kurulu Eski Müdürü Mimar Bülent Baykal, Bodrum Mimarlar Odası Başkanı Mimar Cevat Kalfa, Şehir Plancısı Semra Kutluay, Bodrum TÜRSAB Eski BYK Başkanı Semih Adıyaman kendi sunumlarını yapacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.