arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
30°C
Bodrum
30°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Açık
26°C

MANDALİNA ÜRETİCİSİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞUDUR.

MANDALİNA ÜRETİCİSİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK YEREL YÖNETİMLERİN SORUMLULUĞUDUR.
31 Aralık 2018 08:15
A+
A-

AK Parti Bodrum Belediye Başkan Aday Adayı Murat Naci Yavuz, Bitez Mahallesi gerçekleştirilen “Bodrum Mandalina Hasat Festivali” etkinliklerine katıldı.

 

Etkinlik alanında Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç’ten bilgi alan Yavuz, bazı stantları ziyaret ederek üreticilerle bilgi alışverişinde bulundu. Mandalinanın Bodrum’un yaşamına 1950 Yılında giriş yaptığını ifade eden Bodrum Belediye Başkan aday adayı Yavuz, 2009 yılından bu yana da mandalinanın BODTO tarafından ‘coğrafi işaret tescil belgesini’ aldığını belirtti.

 

Bir sandığı bir aileyi bir gün geçindirirdi… 

Festival kapsamında Bitez Mahallesi köy içinde bulunan Arap Çavuş Kahvesinde yapılan söyleşilerde bir konuşma yapan Murat Naci Yavuz şunları söyledi:

 

“1950’de diktiğimiz ilk mandalina ağacından bu günlere kadar geldik. Zamanında çok para eden mandalina Bodrumlunun geçim kaynağıydı. Bodrum Akyarlar bölgesindeki sebze üretiminde ve tüm Bodrum’a dağılmış mandalina bahçeleriyle önemli sayılacak bir üretim yapıyordu. Bodrum geçirdiği evrimle önce sebze üreticisi olma yeteneğini kaybetti. Şimdide yerel yönetimlerin imar konusunda aldıkları kararlar ve Turizmle devam eden bu evrim sonucunda mandalina bahçelerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bir sandığının bir aileyi bir gün geçindirdiği mandalinanın şimdilerde bir sandığı iki kişinin bir öğün yemek parası oldu. Geçim sıkıntısı tüm Bodrum’u zorladı. Son yıllarda mandalinanın para etmemesi vatandaşın sahip olduğu alanlara Turizm tesislerine ve imarı zorlayarak inşaat yapmalarına neden oldu. Çünkü bir günlük oda bedeli bir ailenin bir günlük masrafını sağlıyor. Önümüzdeki dönemde görev alacak olan yerel yöneticilerin, sorunlarla boğuşan mandalina üreticisinin önünü açmak, çözüm üreteceği konuların en başındadır ve sorumluluğudur.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.