arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3307
EURO
35,0310
ALTIN
2.282,61
BIST
8.974,69
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştirticilerine Büyük Proje…

Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştirticilerine Büyük Proje…
1 Temmuz 2022 13:59
A+
A-

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Likya Salonunda, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO), Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ve Metro Market işbirliğinde ‘Küçük Ölçekli Alabalık Yetiştiriciliğinde Gıda Güvenliği ve Sosyal Uygunluk’ projesi toplantısı ve eğitim çalışmaları gerçekleştirildi.

Arena Bodrum Haber – Toplantıda ‘Ölçekte Küçük, Değerde Büyük’ sloganıyla yürütülen ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan proje toplantısına ilgi yoğun oldu.

Toplantıya FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Dr. Viorel Gutu, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, , Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Yıldırım, Metro Sürdürülebilirlik ve Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ile küçük ve orta ölçekli alabalık yetiştiricileri katıldı.

2022’nin ‘Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı’ ilan edilmesi dolayısıyla Metro Türkiye öncülüğünde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Muğla Alabalık Yetiştiricileri Üretici Birliğince küçük aile balıkçılarının ve geleneksel yöntemlerin korunması için başlatılan projenin açılış konuşmasını Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım yaptı. Projenin pek çok kurum tarafından sahiplenildiğini belirten Yıldırım, projenin sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği, gıda güvenliği ve değer zinciri konularında küçük ve orta ölçekli su ürünleri yetiştiricilerine bilgilendirme çalışmaları yapmayı hedeflediğini söyledi.

FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra konuşmasında “FTSO olarak alabalıkla ilgili tanıtım çalışmaları ile sektöre ve üyelerimize katkı vermekteyiz. Küçük üreticilerin sürdürülebilir üretime geçmesi, ticari hacimleri ve pazar paylarının genişletilmesi için atılan tüm adımları destekliyoruz.” dedi.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak “Su ürünleri yetiştiriciliğinin istihdam ve ihracat başta olmak üzere ekonomiye büyük katkısı olduğunu belirtti. “1980’lerde başlayan kültür balıkçılığı önemli bir ivme kazandı. Sektörde 2021 yılında 97 bin ton ihracat ile 563 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Bu rakamların bu sene 700 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Gayretlerinden ötürü küçük ve orta ölçekli üreticileri tebrik ediyorum” dedi. Denizlerin sürdürülebilirliği konusunda yapılan deniz dibi çalışmaları ile doğa dostu projelere değindi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, 2000’lerin başında 50 bin ton balık üretilen Türkiye’de bu yıl yaklaşık 500 bin ton balık üretileceğini söyledi. Balıkçılık sektörünün üreticiler sayesinde hızla büyümeye devam ettiğini ifade eden Atalay, “Avrupa Birliği ülkeleri arasında balık yetiştiriciliğinde birinciyiz. Alabalık yetiştiriciliğinde de dünyada ikinciyiz. Ürettiğimiz ürünler de son derece kaliteli.” dedi. Atalay, son 5 yılda balık ihracat rakamının ikiye katlandığını, 1,5 milyar dolara yakın bir ihracat gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye’de alabalık üretiminde Muğla’yı, Muğla içinde Fethiye’yi ayrı tutuyorum dedi. Ülkemizin her ferdine balık yedirmek, herkesin daha fazla balık tüketmesini sağlamak çalışmalarımız devam ediyor. Balık tanıtım etkinlikleri yapıyoruz.” diye konuştu.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ise balıkçılık sektörünün ekonomik, beslenme ve dünyanın geleceği açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Gutu, “Sürdürülebilirlik siyasilerin dilinde anılan bir şey olmaktan çıkıp üreticilerin arasında konuşulan seviyeye çıktı. Sadece günümüzü yaşamıyoruz. Bizler, gelecek nesillere de dünyayı bırakabilmek için yaşıyoruz. Türkiye alabalık yetiştiriciliği konusunda bilgilerini paylaşarak birçok ülkeye katkı sunmuştur. . Türkiye ile yürüttüğümüz ortaklık anlaşmamız çerçevesinde gerçekleşen projeler dolayısıyla büyük mutluluk duyuyoruz.”dedi.

Konuşmaların ardından eğitim sürecine geçilerek katılımcılara su ürünleri yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler verildi. Eğitim katılımcıların sertifikalarını almasıyla sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.