2017 yılında, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Doğal SİT Alanlarındaki derecelendirmenin değişikliği teklifi sürecinde kurulan Muğla Çevre Platformu, çalışmalarını bununla sınırlayamadı. Dünyada, Türkiye’de ve sonuç olarak da Muğla’da yaşanan iklim değişiklikleri ve buna neden olan bir çok etmenin en başında gelen yanlış enerji kaynağı “kömür” belasını son günlerde çalışmalarının başına oturtmak durumunda kaldı. MUÇEP’in konu ile ilgili çağrısı şöyle:
“Bir yanda masmavi denizi, gizli koyları, ormanları, zeytin ağaçları, verimli tarım arazileri, antik çağlara uzanan tarihiyle adeta cennetten bir köşedir Muğla. Öte yandan bu cennet, kömür madenleri için hoyratça yaşamın kökünden söküldüğü, köylerin boşaltıldığı, termik santrallerin tüm canlıları zehirlediği bir cehennemi de içinde barındırıyor. Şehrimizde bulunan üç termik santral ve çıkarılan linyit kömürü, son 35 yıl içinde bölgenin coğrafyasını, sağlığını, tarihini, kültürel dokusunu, ekonomisini, toplumsal yaşamını en sert şekilde etkileyen bir unsurdur. Bir yanda Muğla’da genişleyen kömür sahalarından dolayı köyler boşaltılıyorken, diğer yandan havayı kirleten bölgedeki termik santralleri iklim krizi çağında geleceğimizi tehdit ediyor.
Tüm bu sorunları kamuoyu ve yerel yöneticiler nezdinde tartışmaya açmak ve atılacak adımları hep birlikte konuşmak için MUÇEP ve bileşenlerimiz ile birlikte Muğlalıları, sivil toplum kuruşlarını, meslek ve demokratik kitle örgütlerini, basın emekçilerini 27 Temmuz’da Milas Merkez’de 28 Temmuz’da Yatağan – Turgut Mahallesi’nde gerçekleştireceğimiz “Kömürsüz Muğla İçin” etkinliğine davet ediyoruz. Etkinliğimizde Kömürün Gerçek Bedeli: Muğla Raporu çıktılarının sunumu ile yönetmenliğini İmre Azem’in gerçekleştirdiği ve Muğla’daki insan hikayelerini mercek altına alan Kömür Belası belgeseli gösterimi gerçekleşecek, ardından katılımcılarla birlikte açık tartışma yapılacaktır.”