2018 Adli yıl açılış töreninde Bodrum Adliye Binası önünde bir konuşma yapan Av.Cavidan Karaöz, Bodrum’a geçtiğimiz günlerde atanan Başsavcı Şükrü Arslan ve diğer tüm savcı ve hakimlere hoş geldiniz diyerek şöyle bir konuşma yaptı;
Sayın Başsavcım, Sayın Kaymakamım, Saygıdeğer Meslektaşlarım, Yargı Camiasının Saygıdeğer Mensupları, Sayın Misafirler, Değerli Basın Mensupları;
Yeni adli yıl açılış töreni vesilesi ile öncelikle, Adliyemize yeni atanan Başsavcımız Sayın Şükrü Arslan ve Komisyon Başkanımız Sayın Serhat Işık nezdinde yeni atanan diğer tüm Savcı ve Hakimlerimize hoş geldiniz diyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.
2018-2019 adli yılın, adaletin, huzurun ve barışın hüküm sürdüğü, adaletin tecellisi için çözüm üretilebilen bir adli yıl olmasını temenni ediyorum.
Avukatlar olarak mesleğimizin kutsallığına ve adalete hizmet ettiğimize inancımız tamdır. Ancak günümüzde toplumsal algıya baktığımızda avukatlık mesleğinin hak ettiği değeri ve itibarı görmediğini, avukata güven ve saygının gitgide yitirildiğini görmekteyiz.
Acilen, Meslek onuru ve saygınlığını zedeleyen bu algının düzeltilmesi, avukatlara hak ettikleri saygınlığın tekrar kazandırılması için gerekli tedbirlerin alınması, mesleğin icrasına yönelik zorunlu olan iyileştirmelerin yapılması mutlaktır.
Ancak,son dönemde yapılan düzenlemelerin mesleğin icrasını iyileştirmek şöyle dursun, daha da zorlaştırdığını görmekteyiz. Meslek örgütlerine yönelik yapılan düzenlemeler mesleğimizin yerine getirilmesini ciddi şekilde zorlaştırmaktadır..
Çok kısa süre önce yapılan 5 nolu C.B.K. ile Devlet Denetleme Kuruluna, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara bağlı ve ilgili kuruluşlar yanında, Barolar gibi meslek örgütlerini de denetleyebileceği ve her türlü idari soruşturma, inceleme, araştırma ve denetleme yapabileceğine, her kademe ve rütbedeki görevli için, görevden uzaklaştırma tedbiri uygulayabilecek ve görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanmasını yetkili makamlardan isteyebileceğine ilişkin düzenleme, meslek örgütlerine baskıdır, dışlamadır, cezalandırmadır.Baroları da içine alınan bu keyfilikten derhal vazgeçilmelidir.
Hiç bir kişinin, grubun ya da siyasi oluşumun etkisinde kalmadan adaletin tecellisi, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkı için Cesur ve bağımsız olmalıyız.
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Adalet gücü bağımsız olmayan bir ulusun, devlet olarak bağımsızlığı söz konusu değildir” sözü unutulmamalıdır. Mağdur olan herkesin korkmadan, sorgulamadan gidebileceği en son yerin, bağımsız ve tarafsız, adil işleyen yargı olduğu daima hatırlanmalıdır.
Yeni adli yıl içerisinde meslektaşlarımızın karşılaştığı sorunların çözüme kavuşturulması ve avukatlık mesleğinin şartlarının daha da iyileştirilmesi için Muğla Barosu olarak çalışmalarımızı daha da arttırarak devam ettireceğimizi bilgilerinize sunuyorum.
Yargı camiasının mensupları olarak hepimizin ortak amacı, bir ülkede adaletin olmazsa olmaz olduğunun perçinlenmesi ve bu anlayıştan uzaklaşılmaması için üzerimize düşen her ne olursa olsun yerine getirmektir. Adalete hizmet eden her bir meslektaşımızın üzerine düşeni yapmaya devam edeceğine inancımız sonsuzdur.
Demokrasinin temel ilkelerinin hüküm sürdüğü, avukatın emeğine göz dikilmediği, hak ettiği yasal olan vekalet ücretine gayri yasal olarak sınır konulmadığı, eğilip bükülmeyen, dik duran, cübbede düğme aramayan, bağımsız bir yargı dileğiyle, yeni adli yılın milletimiz ve tüm meslektaşlarımız için hayırlı olmasını diliyor; huzur, sağlık, barış ve adalet içerisinde bir yıl geçirmenizi temenni ediyorum.