Ülkenin tarımsal ihracatının önemli kalemlerinden birisi olan domates ihracatında son günlerde Rusya Federasyonu’nun koyduğu 150 bin tonluk kotanın dolması sebebiyle domates üreticilerimiz ciddi şekilde sıkıntıya girmiş olduğunu ifade eden Ergün, “2015 Yılının Kasım ayında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında yaşanan uçak krizine kadar 340 bin ton olan yıllık domates ihracatına Rusya Federasyonu’nun koyduğu kota neticesinde, domates üreticilerimiz o tarihten bu yana ihracat konusunda büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Bugün hala domates yüklü TIR’ların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bekleyişleri sürmektedir. Bu sebeple burada bekleyen domateslerin her geçen gün raf ömürleri dolmakta ve 5 bin tona yakın domatesin çürüme tehlikesi hızla artmaktadır. Rusya’nın uyguladığı kota nedeniyle ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, özellikle domates üretimi ile öne çıkan ve “Muğla’nın domates ambarı” olarak bilinen Seydikemer ve Fethiye ilçelerimizdeki üreticilerimiz ciddi zararlar etme riski ile yüz yüzedir” dedi.
İç pazarda domates fiyatlarının düşmesi ve girdi maliyetlerinin giderek yükselmesi sebebiyle üreticilerimiz kar edememekte ve borçlarını ödeyememektedirler. Zaten zor şartlarda faaliyetlerine devam eden bu üreticilerimiz için mevcut durum sürdürülebiliolmadığını ifade eden Ergün, üreticilerin girdi maliyetlerini düşürecek ve ihracat pazarlarını çeşitlendirecek ekonomik çözümler geliştirmesine büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Aksi takdirde karşılaştıkları istikrarsızlıklar, domates üreticilerimizin küstürülmesi ve üretimlerini durdurmaları tehdidini beraberinde getirmektedir saptamalarını yaptı.
Ergün yaptığı açıklamaların birçok cevap beklediğini ifade ederek, aşağıdaki soruları TBMM Başkanlığına verdiği önergeyle sordu.