Klasik müzik dünyasında en çok aranan triolarından biri olan Fidelio Trio, Koçtaş’ın etkinlik sponsorluğunda, Culture Ireland işbirliği ile festival sahnesinde yer aldı.
Festival süresince klasik müzikseverlerin merakla beklediği Fidelio Trio, sonunda Antik Taş Ocağında izleyici ile buluştu. İrlandalı üç müzisyenden oluşan topluluk, Sunday Times’ın “Virtüöz” olarak adlandırdığı sayılı gruplar arasında yer alıyor. Kemancı Darragh Morgan, Viyolonselci Adi Tal ve Piyanist Mary Dullea’dan oluşan Fidelio Trio, ‘piyano üçlüsü’ türünün en heyecan verici gruplarından biri olarak gösteriliyor.
Her zaman farklı ve yeni repertuarlarla izleyici karşısına çıkan trio, çağdaş bestecilere sürekli yeni eser siparişi vererek, bu eserlerin dünya prömiyerini yapmasıyla da öne çıkıyor. Gümüşlük’te 2500 yıllık festival sahnesinde sevilen klasik eserlerin yanı sıra, kendileri için bestelenmiş bir esere de yer veren topluluk, programa Maurice Ravel’in, “Piano Trio in A minor, M. 67” başlıklı eseriyle başladı. İzleyiciden alkış alan İrlandalı trio, bu eserde yer alan, “Modéré”, “Pantoum. Assez vif”, “Passacaille. Très large” ve “Finale. Animé” adlı bölümleri seslendirdi. Daha sonra İrlandalı çağdaş besteci Donnacha Dennehy’den bir eser seslendiren üçlü, bestecinin, “Bulb” başlıklı yapıtıyla izleyici karşısındaydı. Bu yapıt, Fidelio Trio tarafından Donnacha Dennehy’e sipariş edilerek bestelenmiş bir eser olma özelliğini taşıyordu. Fidelio Trio, programın ikinci yarısında Avusturyalı erken romantik dönem bestecilerden Franz Schubert’in, “Piano Trio in B flat major D898” adlı eserine yer verdi. Dört bölümden oluşan eser sırasıyla şu başlıklardan oluşuyordu; “Allegro moderato”, “Andante un poco mosso”, “Scherzo: Allegro” ve “Rondo: Allegro vivace – Presto”.
Programın sonunda ayakta alkışlanan trio, izleyici karşısına tekrar gelerek bis yaptı ve geceyi sonlandırdı. Festival organizasyonu tarafından çiçek verilerek uğurlanan Fidelio Trio üyeleri, Gümüşlük’ü çok beğendiklerini söyleyerek, 25 asırlık tarihi bir mekânda çalmaktan büyük heyecan duyduklarını belirttiler. Tarihi taş ocağının akustiğine de hayran kalan trio, ilk fırsatta tekrar Gümüşlük’e gelmek istediklerini söylediler.
Kurumsal Sponsorlar; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi. Kumda Tema Sponsorları; Sistem A.Ş ve Gruptrans. Açılış Konseri Etkinlik Sponsoru, Liba Laboratuarları. Etkinlik Sponsorları; Koçtaş, Aris Life-Canderel, Jasmin Art Production. Festivalin bu yıl İşbirliği içerisinde olduğu kurumlar ise Aktur A.Ş, Art Israel ve Culture Ireland’dan oluşuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları, Resmi Ulaşım Sponsoru olurken, Julius Meinl ve Hancı İnşaat ise Servis Sponsoru olarak yer alıyorlar. Festivalin medya sponsorları ise Digiboard, Radyo Halikarnas ve Radyo EKO.
Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, Toprak Ev Konserleri, Gümüşlük Sahili Konserleri ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü konserleri saat 20.30; Antik Taş Ocağı, ‘Taşta’ konserlerinin başlama saati 21.15’tir. Biletler Biletix’ten ve etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.30’dan itibaren etkinlik mekânındaki gişeden temin edilebilecek.
www.gumuslukfestival.org
info@gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
www.instagram.com/gumuslukfest
16.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivalinde son konser…
6 Eylül – “Kapanış Konseri” Gülsin Onay – Piyano Resitali, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
Bu yıl GFA’da gerçekleştirilen Masterclasslar
GFA Viyolonsel Masterclass; Jeroen Den Herder
GFA Keman Masterclass; Ildiko Moog & Erkin Onay
GFA Piyano Masterclass; Francesco Libetta & Konstanze Eickhorst & Gülsin Onay
GFA Şeflik Masterclass; Lior Shambadal
GFA Kontrbas Masterclass; Fora Baltacıgil