16.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Liba Laboratuarları etkinlik sponsorluğuyla, Devlet Sanatçısı Piyanist Gülsin Onay’ın konuk olduğu Zefirya Kültür ve Sanat Merkezinde başladı.
Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından düzenlenen, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Gülsin Onay konseriyle sanatseverleri, Zefirya Kültür ve Sanat Merkezinde bir araya getirdi. Bitez’de Gülsin Onay konseriyle hizmete giren Zefirya Kültür ve Sanat Merkezinde bu yıl festival kapsamında dört konser gerçekleşecek. Festival, 6 Eylül tarihine kadar 17 konser çerçevesinde 37 müzisyen, bir oda orkestrası, 5 masterclass ve 100 civarındaki genç müzisyeni bir araya getirerek, klasik müzik ve cazseverlere yine dopdolu bir, iki ay yaşatacak. 11 farklı ülkeden müzisyeni, dört farklı mekanda konuk edecek festival, resitallere, oda orkestralarına, caz konserlerine, genç yeteneklerin konserlerine ve sergilere sahne olacak.
Aktur-Zefirya Kültür ve Sanat Merkezindeki açılışa bürokratlar, Bodrum’un sanat çevresinden tanınmış simalar ve davetliler katıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline gelecek yıllarda tam destek vereceklerini belirterek, böyle köklü organizasyonlardan sadece nemalanmak değil, destek de olunması gerektiğini belirterek, kurum ve kuruluşları festivale destek vermeye çağırdılar. Katılımcılar arasında Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir de yer alırken, Aktur A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Doğan, festivalin yaratıcıları Gülsin Onay ve Eren Levendoğlu’nu sahneye davet ederek, birer plaket verdi. GFA Koordinatörü Füsun Özgüç ise 2019 yılı festival programı hakkında bilgi vererek, tüm destekçi ve sponsorlara teşekkür etti.
Bodrum’un yeni kültür ve sanat merkezi Zefirya ile işbirliği içersinde gerçekleşecek konserlerin ilkinde Devlet Sanatçımız Gülsin Onay, Chopin’in eserlerine yer verdi. Dünyanın en önde gelen Chopin yorumcuları arasında gösterilen Onay, açılışta bestecinin; “Scherzo in B minor, op.20” adlı eserine yer verdi. Ardından “Ballade no.3 in A flat major, op.47”; “Nocturne in E flat major, op.9 no.2” ve “Andante spianato et Grande Polonaise brillante, mi bemol majör Op.22” adlı eserleri seslendiren sanatçımız gecenin ilk yarısını sonlandırdı. Gülsin Onay, gecenin ikinci yarısında yine Frédéric Chopin’in eserleriyle dinleyicinin karşısına geldi. Onay, ilk olarak; “Variations brillantes sur le Rondeau favori de ‘Ludovic’ de Hérold et Halévy, B flat major, op. 12”; adlı eseri seslendirdi. Gecenin sonlarına doğru Gülsin Onay, “Sonata in B minor, op.58 adlı eserden şu bölümleri seslendirdi: ‘Allegro maestoso’, ‘Scherzo: molto vivace’, ‘Largo ve Finale: presto non tanto”. Programın sonunda Gülsin Onay geceye katılan izleyicilerle birlikte selfie çekti. Onay, Bodrumlu klasik müzikseverlerin alkışlarıyla sahneden ayrıldı.
Kurumsal Sponsorlar; TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi. Kumda Tema Sponsorları; Sistem A.Ş ve Gruptrans. Açılış Konseri Etkinlik Sponsoru, Liba Laboratuarları. Etkinlik Sponsorları; Koçtaş, Aris Life-Canderel, Jasmin Art Production. Festivalin bu yıl İşbirliği içersinde olduğu kurumlar ise Aktur A.Ş, Art Israel ve Culture Ireland’dan oluşuyor. Ayrıca Türk Hava Yolları, Resmi Ulaşım Sponsoru olurken, Julius Meinl ve Hancı İnşaat ise Servis Sponsoru olarak yer alıyorlar. Festivalin medya sponsorları ise Digiboard, Radyo Halikarnas ve Radyo EKO.
Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, Toprak Ev Konserleri, Gümüşlük Sahili Konserleri ve Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü konserleri saat 20.30; Antik Taş Ocağı, ‘Taşta’ konserlerinin başlama saati 21.15’tir. Biletler, etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.30’dan itibaren etkinlik mekânındaki gişeden temin edilebilir. Ayrıca biletler, 5 Temmuz Cuma gününden itibaren Bİletix’ten temin edilebilecek.
PROGRAM
12 Temmuz – “Açılış Konseri” Gülsin Onay, Piyano Resitali, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30 (Liba Laboratuarları Etkinlik Sponsoru)
17 Temmuz – Escarteen Sisters (İspanya) Flavia Escarteen (Vokal/Viyolonsel) & Laia Escarteen (Vokal/Keman), yer: Toprak Ev, 20.30
19 Temmuz – Jeroen Den Herder (Hollanda) – Viyolonsel & Hua Hsuan Lee (Tayvan) Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
21 Temmuz – Kumda Çello, yer: Toprak Ev, 20.30
26 Temmuz – Tuncay Yılmaz & Emre Elivar (Türkiye) – Keman & Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
28 Temmuz – Kumda Keman, yer: Toprak Ev, 20.30
1 Ağustos – Eser Öktem (KKTC) – Piyano, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
2 Ağustos – Konstanze Eickhorst (Almanya) – Piyano, yer: Zefirya Kültür ve Sanat Merkezi, 20.30
8 Ağustos – Francesco Libetta (İtalya) – Piyano, yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Koçtaş Etkinlik Sponsoru)
11 Ağustos – Kumda Piyano, yer: Toprak Ev, 20.30
16 Ağustos – “Taşta Festival Buluşması” Bodrum Oda Orkestrası, Lior Shambadal (İsrail) – Şef; Gülsin Onay – Piyano; Tolga Atalay Ün – Piyano; Deniz Akalın – Piyano, yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Art Israel işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Sistem A.Ş ve Gruptrans)
18 Ağustos – Begül Erhan (Türkiye) – Gitar, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
20 Ağustos – Mathias Eick Quintet (Norveç): Mathias Eick (Trompet); Audun Erlien (Bas); Andreas Ulvo (Piyano); Hakon Aase (Keman); Torstein Lofthus (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Aris Life-Canderel Etkinlik Sponsoru)
25 Ağustos – Kumda Kontrbas, yer: Toprak Ev, 20.30
27 Ağustos – Gümüşlük Caz Kampı Açılış Konseri (Türkiye): Sibel Köse (Vokal); Ece Göksu (Vokal); İmer Demirer (Trompet); Engin Recepoğulları (Saksofon); Erkan Oğur (Gitar); Neşet Ruacan (Gitar); Eylül Biçer (Gitar); Can Çankaya (Piyano); Kağan Yıldız (Kontrbas); Berke Özgümüş (Davul), yer: Festival Merkezi, 20.30 (Jasmin Art Production Etkinlik Sponsoru)
31 Ağustos – Fidelio Trio (İrlanda): Darragh Morgan (Keman); Adi Tal (Viyolonsel); Mary Dullea (Piyano), yer: Antik Taş Ocağı, 21.15 (Culture Ireland işbirliği ile gerçekleşecek konserin Etkinlik Sponsoru Koçtaş)
6 Eylül – “Kapanış Konseri” Gülsin Onay – Piyano Resitali, yer: Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 20.30
GFA Masterclass Programı
15 – 21 Temmuz GFA Viyolonsel Masterclass; Jeroen Den Herder
23 – 28 Temmuz GFA Keman Masterclass; Ildiko Moog & Erkin Onay
30 Temmuz – 11 Ağustos GFA Piyano Masterclass; Francesco Libetta & Konstanze Eickhorst & Gülsin Onay
13 – 18 Ağustos GFA Şeflik Masterclass; Lior Shambadal
20 – 25 Ağustos GFA Kontrbas Masterclass; Fora Baltacıgil