arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,2425
EURO
34,7373
ALTIN
2.387,33
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
23°C
Bodrum
23°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Gripper & Sissoko ikilisinden, Gümüşlük’te Afrika rüzgarları

Gripper & Sissoko ikilisinden, Gümüşlük’te Afrika rüzgarları
24 Temmuz 2023 09:09
A+
A-

Güney Afrikalı gitarist Derek Gripper ve Malili kora sanatçısı Ballake Sissoko, 20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında Antik Taş Ocağı’nda unutulmaz bir konser verdi.

Arena Bodrum Haber – Mali’nin ve Afrika kıtasının seslerini, klasik gitar ve korayla sentezleyen Derek Gripper & Ballake Sissoko ikilisi, Gümüşlük’te Antik Taş Ocağı’nda unutulmaz bir konserle bir araya geldi. Daha önce de dünyanın farklı merkezlerinde performans sergileyen sanatçılar, Bodrumlu müzikseverlerden büyük beğeni topladı.

Daha önce de Gümüşlük’ün konuğu olan Güney Afrikalı Derek Gripper’ın, Kora enstrümanına duyduğu ilgi, onu koranın en büyük eserlerini transkribe etmeye ve kaydetmeye yönlendirmiş. Bu çalışmaları klasik gitara farklı bir soluk getirdiği gibi enstrümana ilk kez bir Afrika repertuarı da kazandırmış. Gripper, Gümüşlük’teki konserde bu repertuarın seçkin eserlerini, koranın son yıllardaki en başarılı temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Ballake Sissoko’yla birlikte seslendirdi. Malili kora sanatçısı Ballake Sissoko ise Afrika’nın ve ülkesinin en saygın müzisyenleriyle ortak projelere imza atmış ve aynı sahneyi paylaşmış. Toumani Diabaté, Taj Mahal, Driss El Maloumi ve Rajery ile birlikte kurduğu 3MA, bunlardan sadece bazıları…

Kültürler arası müzikal keşiflerin peşinde bir ikili

20.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında, Bodrumlu sanatseverin karşısına çıkan Gripper ve Sissoko ikilisi, performans sırasında özellikle doğaçlamalarla büyük beğeni topladı. Ayrıca Gripper ve Sissoko, eski bir griot parçası olan “Tutu Jaja”; daha modern bir griot parçası olan “Tita”ya ve Sissoko’nun “Maimouna” gibi bilinen ve sevilen yapıtlarına da yer verdiler. Kültürler arası müzikal keşiflerin peşindeki ikilinin Mali müziği ve Batı müziği arasında kurduğu mükemmel ilişki görülmeye değerdi.

Kora için yazılmış eserleri gitara uyarladı

Afrika’nın en önemli müzisyenlerinin eserlerinden uyarladığı bir Afrika klasik gitar repertuarı yaratma projesi kapsamında 21 telli kora çalgısı için yazılmış eserlerin transkripsiyonunu başarıyla gerçekleştiren Gripper’ın 2012 tarihli “One Night on Earth” adlı ilk kora albümü yayınladığında büyük şaşkınlık ve övgü ile karşılanmıştı. Klasik gitar efsanesi John Williams, bunun “mutlak bir şekilde imkansız olduğunu düşündüm, ta ki Derek Gripper’ı duyana kadar” demişti. Kora ustası Toumani Diabaté ise bunun gerçekten tek bir kişi tarafından çalındığından emin olmak için doğrulama istemişti. İkisi de Derek’i iş birliği yapmaya davet etmiş; bunun üzerine Gripper, Williams ile Londra’nın Shakespeare’s Globe ve King’s Place’de, Diabaté ve Symmetric Orkestrası ile Mali’nin Bamako kentindeki Acoustik Festivalinde performans sergiledi. Sanatçı, 2016 yılında Carnegie Hall’deki ilk konseri Mali’nin Trio da Kali grubuyla gerçekleştirmiş ve İngiliz Songlines dergisi, 2016 albümü “Libraries on Fire”ı Afrika ve Orta Doğu’da en iyi albümü ödülüne layık görmüştü.

Bu iki kayıt, kora/gitar çevirilerini müzik dünyasında ön plana çıkardı. Gripper’ın son dönem kayıtları “A Year of Swimming” (2020), “Billy Goes to Durban” (2021) ve “Sleep Songs for My Daughter” (2022), kora keşiflerinin unsurlarını kendi besteleri ve improvisasyonlarında kullanarak, saha ve stüdyoda kaydedildi. Ayrıca Bach kayıtlarıyla, Afrika müziğinin erken Avrupa müziğinin doğal sadeliğini yeniden yakalama konusunda çok şey öğretebileceğini gösterdi. Sanatçı, Malili kora ustası Ballaké Sissoko ile yeni bir ikili proje üzerinde işbirliği yapıyor ve Platoon müzik şirketi için kayıtlar yapıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.