arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,2640
EURO
34,7427
ALTIN
2.392,95
BIST
10.276,88
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Açık
23°C
Bodrum
23°C
Açık
Pazartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

Giderayak kayıp-kacak su önlemleri..

Giderayak kayıp-kacak su önlemleri..
19 Ocak 2024 09:09
A+
A-

Osman Gürün’ün görev süresinin sona erdiği bu günlerde Bodrum’un su sorununa el atması dikkatleri çekiyor.

Arena Bodrum Haber – Ana hatların dışında bulunan ve sorumluluğu MUSKİ’ye ait olan ara hatlara 10 yıldır yeterli müdahaleyi yapmayan Muğla Büyükşehir Belediyesi giderayak işe soyundu.

Normal şartlarda %20-25 olduğu kabul edilen kayıp-kaçak-su oranı Osman Gürün’in büyükşehir başkanlığı zamanında % 42’lere ulaşmıştı.

Muğla Büyükşehir tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında aşağıdaki ifadelere yer verildi..

Muğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum’da içme ve kullanma suyunun aktarımı sırasında meydana gelen kayıp ve kaçağın önlenmesi adına bugüne kadar 340 bin metre uzunluğunda yeni içme suyu hattı yaptı. 2014 yılından bu yana yapılan bu çalışmalar ile birlikte Bodrum’da kayıp kaçak %30 oranında azaltılarak yılda 5,14 Milyon m³ su tasarrufu sağlandı.

Bodrum’da yaşanan su sorunlarının çözümü için 2014 yılından bu yana birçok farklı çalışmayı hayata geçiren Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü bu kapsamda yeni içme suyu kaynaklarını sisteme dahil etmenin yanı sıra bu suyun aktarımında meydana gelen kayıp kaçağın önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Kayıp Kaçak oranı %30 Azaldı

Bodrum’da 2014 yılından bu yana 340 bin metre yeni içme suyu hattı yapan Büyükşehir ekipleri kayıp kaçak oranını %30 oranında azalttı. Yapılan 5,4 Milyon ton tasarrufla başta Gümüşlük, Koyunbaba ve Yahşi Mahalleleri olmak üzere birçok vatandaşa içme suyu hizmeti verildi.  Özellikle Devlet Su İşleri Bodrum ana isale hattında meydana gelen patlaklara da müdahale etmeye devam eden ekipler bu kapsamda bu hatlardaki 3 bine yakın arızayı tamir etti. DSİ hattında meydana gelen patlaklar nedeniyle 6 Milyon metreküpün üzerinde su kaybı ve 80 Milyon TL’yi aşan maddi kayıp yaşandığı öğrenildi. HDPE tip borularda kusurun kabulü ve MUSKİ’ye tahakkuk edilen borcun silinmesi akabinde MUSKİ ekiplerince 2023 yılında yılda ortalama 200 arızaya sebep olan 10 bin 340 metrelik kısım yenilendi ve yeni hatlarda hiç arıza meydana gelmedi. Yine DSİ tarafından yapılan bu hatların 2025 yılında 508 bin kişiye hizmet vereceği hesaplanırken günümüz yaz aylarında dahi Bodrum nüfusunun 1 Milyona ulaştığı belirlendi. Bu nedenle kayıp kaçağın önemli miktarda düşürülmesine rağmen hatların yeterli suyu taşıma kapasitesinden uzak olduğu belirtiliyor.

MUSKİ tarafından DSİ’ye 98 Milyon TL Ödeme Yapıldı

Boru seçiminden imalatına kadar birçok hatası bulunan ve mahkeme kararıyla da bu yanlışların ortaya konduğu isale hattı için MUSKİ tarafından DSİ Genel Müdürlüğüne 98 milyon TL ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Yine bu ödemenin yanı sıra hatta meydana gelen patlakların tamiri için yine MUSKİ tarafından 80 milyon TL harcama yapıldı. Mahkeme tarafından atanan bilirkişinin hatların hatalı olduğu tespit edilmesine rağmen henüz hukuki süreç tamamlanmadı.  Davalar sonuçlanana kadar geçecek sürede vatandaşların sıkıntı yaşamaması adına MUSKİ tarafından gerekli projeler hazırlandı ve 2011 yılında yapılan devir teslim tutanağı gereği DSİ’den onay istendi. 2023 yılı aralık ayında gelen onayın akabinde Güney İsale Hattı (Bitez-Akyarlar Arası) hidrolik düzenleme çalışmalarının birinci etabına Bitez Mahallesinde başlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.