Arkeolog ve Yazar Nezih Başgelen, Bodrum’da “Kaleli Yerleşimleriyle Türkiye ve Bodrum Kalesi” başlıklı bir konferans verdi.
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren usta tiyatrocu Gülriz Sururi anısına saygı duruşuyla başlayan konferansta, Arkeolog ve Yazar Nezih Başgelen ülkemizdeki kaleler hakkında bilgiler aktardı ve konferansta ilginç bir noktaya değinerek “Fatih Sultan Mehmet Rodos’u alabilseydi, bugün belki kalemiz olmayacaktı ama onun yerine Antik dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion (Persler hakimiyetinde Karia bölgesinde Satrap olan Hekatomnos Sülalesinden Maussollos tarafından, kendi adına daha hayatta iken yapımına başlanmış ve ölünce karısı ve aynı zamanda kız kardeşi olan Artemisia tarafından yapımına devam edilmiş mezar kompleksi)’dan kalabilenler belirli bir bütünlüğü ile bize ulaşabilecekti” dedi.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin “Tarih Konferansları”na Nezih Başgelen konuk oldu. Bodrum Belediyesinin destekleri ile Konacık, Herodot Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa konunun meraklıları ilgi gösterdi.
Konferansta Bodrum Kalesi’nin ne kadar sürede yapıldığından da bahseden Nezih Başgelen, “1406’dan 1522’ye kadar belirli aşamalarda kullanılmış ve berkitilmiş bir kale ile karşı karşıyayız. Yani yaklaşık 100 yılı aşkın bir süre buradaki savunma tesisi belirli aşamalarda bugünkü şekline ulaşmış. Kanûnî’nin 1522 Rodos seferi sırasında İstanköy ile birlikte Kaptanıderyâ Palak Mustafa Paşa tarafından 1522’de Osmanlı hâkimiyeti altına alınıyor” dedi.