arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
34,4910
EURO
36,2443
ALTIN
2.954,26
BIST
9.367,77
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Hafif Yağmurlu
16°C
Bodrum
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Açık
6°C
Pazar Açık
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C

Dr. Murat Özyaba yazdı.. Mezarlıklar sorununu hiç düşündünüz mü?

Ölümün soğuk yüzü, mezarlıkların yanından geçerken ıslık çaldırsa da yaşam gerçeğinin tam ortasında durur aslında.

Bazen bir avuç toprakta, bazen de okşar gibi ellediğimiz buz gibi bir taşta buluruz bu gerçeği.

Kentleşme-yapılaşma ve yerel yönetim hizmetleri konularında ahkam keserken hep o kentte “yaşayan” insanların gereksinimlerine yönelik düşünür ve politikalar belirleriz.

Ama insan ölümlü bir varlıktır. Ölenler de inanç sistemlerinin öngördüğü şekilde ortadan kaldırılır ve bunun için “Mezarlık” dediğimiz özel alanlar oluşturulur.

Bazı özel durumlarda cenazeler, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 224-225 ve 226. madde hükümleri doğrultusunda yakılabilmekte ise de toplumumuzda sıkça rastlanan bir durum olmadığını ve ceset yakacak ruhsatlı tesisatın (Fırın) bulunmadığını düşündüğümüzde genellikle cenazelerin mezarlıklara gömülmesi söz konusudur.

Dini esasların yanında mezarlıklar ve defin işlemleriyle ilgili 7 Kanun, 3 Tüzük, 1 Yönetmelik ve 3 Genelge vardır mevzuatımızda.

Yani isteyen istediği gibi bir yere gömülemez, her aklı esen istediği yerde mezarlık yapamaz, bir mezarlık alanına da “belediye otobüsü gibi” tıkış tıkış ölü gömülemez. Hepsinin bir kuralı var.

Anadolu’nun bazı yerlerinde, ölenin kendi taşınmazı içinde münasip bir yere defnedilmesine rastlansa da böyle bir defin işlemi “kaçak” olduğu gibi, aynı şeyi kentlerde ve yakın çevresinde yapmak da abesle iştigaldir.

Dolayısıyla yaşadığımız kentte, yaşayanlar için gerekli olan kentsel alan kullanımları olduğu gibi, ölenler için de bir takım kentsel alan düzenlemeleri yapmak durumundayız.

Hangi inanıştan olursa olsun önemli toplumsal anlamlar yüklediğimiz mezarlıklar, kentsel alan içerisinde yer alan özel nitelikli alanlardır. Dinsel, sosyo-kültürel, sembol olma özelliklerinin yanı sıra hijyenik ve ekolojik boyutlarıyla da değerlendirilen özel bir planlama ve tasarım yaklaşımı gerektirirler.

Belki pek kimse farkında değildir ama, kaçak yapılan definlerin bulunduğu alanlar başlı başına bir sorunken, mevcut mezarlıkların planlama/düzenleme/bakım ve gerektirdiği ilave kullanım alanlarının eksiklikleri (gasilhane, otopark vd) ayrıca düşünülmesi gerekir.

Bunun yanında farklı inanç sistemlerine hitap eden farklı mezarlık alanları (Hristiyan/Musevi vd) başlı başına çözüm gerektiren bir husustur aslında. İşin bu boyutunu görmek istemesek de, birden fazla inanışa sahip nüfusun yaşadığı Bodrum itibariyle artık düşünülmesi gerekmez mi ?

Gördüğümüz o ki, mezarlıklar henüz bir planlama ve şehircilik problemi olarak değerlendirilmemektedir. Dolayısıyla, Bodrum’da mezarlıklar planlama, tasarım, bakım, işletim, koruma ve teknik konularda sorunlarla karşı karşıyadır.

“Mevcut mezarlıkların kapasitelerinin dolması durumunda, yeni mezarlık alanları oluşturma” konusu ise, Bodrum itibariyle henüz ilgimizi çekmediyse de, dikkatle değerlendirmemiz gereken bir planlama sorunudur.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.