Haber /Foto: Ali Peltek
Bugün Bodrum Sosyal Hizmet Merkezine devletin bize vermiş olduğu sağlık durumunu belirtir rapor ve bu rapora istinaden düzenlenen “engelli kimlik kartı” gibi belgelerin, diğer kurumlar tarafından geçersiz sayılması derecesindeki tutumdan dolayı destek istemek üzere gittim. Dezavantajlı toplumun yaşadığı zorlukların giderilmesi için birçok konuda çözüm üreten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren bu birimde görev yapan arkadaşların bana ve konuya gösterdikleri hassasiyete çok teşekkür ederim. Bunun yanında birimde çalışan arkadaşlara ulaşmak için karşılaştığım fiziki engeller için de çok üzgünüm. Bu soruna en kısa zamanda çözüm üretileceğini umuyorum.
Gelelim engelli olarak hayatın içinde yaşadığımız mağduriyetlerinin yeni bir türevine. Geçen yıl yeniden üniversite sınavına girmek için, kayıt merkezine gidip kayıt işlemlerini gerçekleştirdim. Yüksek Öğretim Kurumu kayıt olduğum merkeze ibraz ettiğim ‘engelli kimlik kartı’nı yeterli görmeyip, benden raporun aslını ve dilekçe istedi. Merdivenlerini çıkamadığım Turgutreis Merkez Postanesi’nden, istenilen evrakları, iadeli – taahhütlü olarak yolladım. Devletin nüfus dairesinde ve SGK sisteminde kayıtlı olan bu raporu tekrar yollamak zorunda oluşum canımı sıktı açıkçası. Sonrasında ise kazandığım İstanbul Üniversitesi, sınav yeri seçeneğinde engelli oluşumu bildirmeme, bu durumun YÖK’te, YSK’da velhasıl kelam, devlette kayıtlı olmasına rağmen, benden “engelli raporunun” aslı gibidir örneği ve engelli dilekçesi istedi. İstenilen evrağı istemeye istemeye gönderdim. Evrak, adres yetersizliği nedeniyle geri geldi. APS ile tekrar gönderdim. Akıbetini bilmiyorum. Devletine inanmayan üniversite olur mu?
Bir başka yaşanılan zorluk ise, işe yönlendirdiğim engelli arkadaşlarımızla ilgili. Sağlıklı bir birey, İnternet ortamında iş başvurusunda bulunabilirken, engelli birey illa ki İş – Kur müdürlüğüne gitmek zorunda. Bu nasıl pozitif ayrımcılık, bu nasıl dezavantajlı camiaya sahip çıkma! diyerek Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmet Merkezi’nden, destek verilmesi için geldim. İdari ve memur kadrosu her zaman işlerimizi kolaylaştıran bir tutum sergiler o başka ama, bu kuruma giremeyişim aslında içinde bu bulunduğumuz durumun bir mizahı, şakası gibi.
Eski yerinden buraya Temmuz ayında taşındığını öğrendiğim kurum binasının geçen zaman içerisinde halen engelliye uygun hale getirilmemiş olması, işin ele alınış tarzını gösteren bir vaziyet. Devlet işi, yazışma, ihale süreci deniliyor. Vurgu yapmak istediğim husus, dezavantajlı camia da içinde olmak üzere birçok vatandaşımız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nı, kendilerinin hamisi olarak görüyor. Bu yüzden devlet işlerindeki hantallığın aşılıp, insan merkezli bir şekilde ele alınmasını talep ediyorum.
Merhaba, okudum ve çok üzüldüm.Neden çözüm üretilmiyor, bu konuda ivedilikle çözüm üretilmeli ve gereken yapılmalı. Bir insanın devlete kayıtlı belgeleri varken, işi yokuşa sürüp, insanlarımıza yardımcı olunması gerekirken, bir engelde üniversiteden gelmesi çok enteresan.🙄kınıyorım 🤔