Gümüşlük’ten bir piyano virtüözü daha geçti. Fransız-Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris, Koçtaş’ın Etkinlik Sponsorluğu ile gerçekleştirilen konserde, festival seyircisini notalarla büyüledi.
15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında düzenlenen konsere Bodrumlu klasik müzikseverler büyük ilgi gösterdi.
Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan 25 asırlık Antik Taş Ocağında gerçekleşen klasik müzik konserleri “Taşta” başlığı altında izleyici ile buluşuyor. Seçkin bir yorumcu olmasının yanı sıra dünyanın önde gelen pedagogları arasında gösterilen Katsaris, “Çeşitli temalarda spontane doğaçlamalar” başlığı altında sunduğu repertuarda Jean-Baptiste Lully, Franz Schubert, Georges Bizet, Camille Saint-Saëns ve Joseph Haydn’ın eserlerine yer verdi.
Piyano çalmaya dört yaşındayken Kamerunda başlayan Kıbrıs asıllı piyanist ve besteci Cyprien Katsaris, Fransa’nın Marsilya kentinde dünyaya gelendi. Paris Konservatuvarını yorumcu ve besteci olarak iki ayrı branşta birincilikle bitirdi. Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, Sir Charles Mackerras, Sir Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt ve Christoph von Dohnányi gibi birçok ünlü şefle sahne alan sanatçı, solist olarak gösterdiği performanslara ek olarak Amerika, Avrupa ve Japonya’da verdiği konserlerde hem dinleyiciden hem de eleştirmenlerden çok olumlu yorumlar aldı. Katsaris, aynı zamanda Piyano Quintet’in de kurucusu olup, topluluk ve solo çalışmaları CD olarak yayınlandı. Katsaris’in şu anda tüm kayıtları, kendi plak şirketi olan PIANO 21 tarafından yayımlanmakta.
Konser öncesinde sahneye gelen Festival Direktörü Füsun Özgüç, seyirciye Cyprien Katsaris’i takdim etti ve sanatçının da artık bir “Festival Dostu” olduğunu açıkladı. Özgüç, Katsaris’in Bodrum’a iner inmez, ülkemizin ekonomik durumu nedeni ile vereceği konserden ücret almayarak destek olmak istediğini açıkladığına dikkat çekerek, sanatçıya teşekkür etti. Özgüç şunları söyledi; “Cyprien Katsaris, bu ince davranışı ile festivalimizi onurlandırmış ve önemli bir destekte bulunmuştur. Bu nedenle kendisini Festival Dostu olarak ilan ettik. Şimdiye kadar Festival Dostlarına katılmadıysanız, sizleri de davet ediyoruz”.
Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın “Mutlaka dinlenmesi lazım, çok önemli bir sanatçı” olarak yorumladığı Cyprien Katsaris, festival sahnesinde kısa bir konuşma yaptı ve Gümüşlük’te olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, barış dolu bir dünya dileklerinde bulundu. Sanatçı, ilk olarak transkripsiyonunu kendisinin yaptığı, bir Jean-Baptiste Lully eseriyle izleyici karşısına çıktı. Bu eser, “Pavane”, “Gavotte” ve “Marche pour la Cérémonie des Turcs” başlıklarını taşıyordu. Sanatçı bu eserin ardından bestesi Joseph Haydn’a ait, “Sonata Hob. XVI, 35” adlı eseri seslendirdi; I Allegro, II Adagio, III Finale başlıklı üç bölümlük bu eserin ardından Katsaris, F ranz Schubert’in, “Klavierstück no. 2, D. 946” adlı yapıtıyla gecenin ilk yarısını sonlandırdı.
Program, aradan sonra Georges Bizet’in “Carmen Suite”i ile devam etti. Transkripsiyonu eserin bestecisi Bizet ve yorumcusu Katsaris’e ait olan bu yapıt, Camille Saint-Saëns’ın, “Le Carnaval des Animaux” adlı eseriyle sürdü. On dört bölümden oluşan bu eser; I. Introduction et marche royale du lion, II. Poules et coqs, III. Hémiones (animaux véloces), IV. Tortues, V. L’ éléphant, VI. Kangourous, VII. Aquarium, VIII. Personnages à longues oreilles, IX. Le coucou au fond des bois, X. Volière, XI. Pianistes, XII. Fossiles, XIII. Le cygne ve XIV. Final başlıklarını içeriyordu. Bu eserin transkripsiyonu ise Lucien Garban ve Cyprien Katsaris’e ait idi.
Programın sonunda seyirci yoğun alkışla Katsaris’i tekrar sahneye davet etti. Sanatçı, izleyicinin alkışlarıyla sahneye gelerek bis yaptı ve geceyi sonlandırdı.
15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline bu yıl da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi kurumsal sponsor olarak destek verirken, Sistem A.Ş, GFA Eğitim Sponsoru olarak festivale katkı sağlayacak. Bu yıl festivalin etkinlik sponsorları arasında Liba Laboratuarları A.Ş, Koçtaş ve İsrail Konsolosluğu yer alacak. Yıllardır festivalin resmi ulaşım sponsoruluğunu üstlenen Türk Hava Yolları, bu yıl da müzisyen konukları Gümüşlük’e taşıyacak. Festivalde ayrıca Tepta Aydınlatma, aydınlatma sponsoru; Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Çağdaş Holding, Mozse Doğal Taş, Koçtes Elektrik ve Hancı İnşaat, mekan sponsorluğu; Vodafone, iletişim sponsoru; Misket Dijital, dijital iletişim sponsoru; Kind People PR, Pr Partner; Limon Gümüşlük, servis sponsoru ve Julius Meinl, kahve sponsoru olarak yer alacak.
Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.
Biletler, Etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.00’dan itibaren etkinlik mekanındaki Biletix gişesinden temin edilebilir.
www.gumuslukfestival.org
info@gumuslukfestival.org
www.facebook.com/gumuslukfest
15.Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2018 Programı
Antik Taş Ocağı, Konserlerin Başlama Saati: 21:15
10 Ağustos Alexander Markov, Keman & Gülsin Onay, Piyano
12 Ağustos Cyprien Katsaris – Piyano
15 Ağustos Shaun Choo, Piyano
20 Ağustos Konrad Richter, Piyano
04 Eylül 440 Tuş
Festival Merkezi, konserlerin Başlama Saati: 20:30
28 Ağustos Blessing „Bled“ Chimanga & Dreams Band
1 Eylül Oran Etkin & Timbalooloo ‘Çocukça Bir Gün’
2 Eylül Oran Etkin „Reimagining Benny Goodman Project“
Toprak Ev, konserlerin Başlama Saati: 20:30