CHP Muğla Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Süleyman Girgin, 10 Ocak TBMM Plan ve Bütçe Komisyon görüşmelerinde verdiği önergeyi yasa teklifine dönüştürerek 8 milyon aile için aylık 230 kilovatsaate kadar olan elektrik enerjisi tüketim faturalarının devlet tarafından karşılanmasını istedi.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan elektrikte yüzde 10 indirim oranının sadece elektrik dağıtım şirketlerine yaradığını fakat vatandaşın uzun süredir gerçekleşen zamlar nedeniyle bu indirimi hissetmediğini belirten CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada;
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan perakende enerji bedeli Ekim 2018’e göre yüzde 19,2 düşürülürken, iletim, dağıtım, kayıp ve kaç bedelinden oluşan dağıtım bedeline yüzde 15,6 zam yapılmıştır. Ayrıca tüm abone grupları için dağıtım bedelinin artırılmasıyla sanayi, ticarethane, tarımsal sulama ve aydınlatmaya cüzi zam yapılırken, genel aydınlatma bedeli yüzde 5,2 artırılmıştır.” Diyerek vatandaşın uzun süredir gerçekleşen zamlarla büyük sıkıntı yaşadığını ifade etti.
ELEKTRİĞE YAPILAN REEL ZAM YÜZDE 71, YÜZDE 10 İNDİRİM ANCAK VATANDAŞLA DALGA GEÇMEKTİR…
Konuşmasını sürdüren CHP’li Girgin; “Elektrik Mühendisleri Odası açıklamalarına göre “Faturada indirim yapılan kalemlere bakıldığında perakende enerji bedelinin yüzde 19,2 indirimle 3,53 kuruştan 2,8 kuruşa çekildiği, dağıtım bedelinin ise yüzde 15,7 zamla 13,32 kuruştan 15,41 kuruşa çıkarıldığı görülmektedir. Sanayi tarifesinin perakende enerji bedelinde yüzde 3,9, ticarethanelerde yüzde 4,5, tarımsal sulamada yüzde 4,2, aydınlatmada yüzde 4,7 ve genel aydınlatma tarifesi perakende enerji bedelinde yüzde 0,2 indirime gidilirken tüm gruplar için dağıtım bedeli yüzde 15,7 artırılmıştır. Böylece Ekim 2018’e göre sanayi abonelerine yüzde 0,6, ticarethanelere yüzde 0,28, tarımsal sulamaya yüzde 0,26, aydınlatmaya yüzde 0,29 ve genel aydınlatmaya da yüzde 5,22 oranında zam yapılmıştır. Buna göre sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama aboneleri bırakın konutlara uygulanan indirimden faydalanmayı, çok küçük de olsa faturaları artırılmıştır. Sanayi, ticarethane ve tarımsal sulama kullanıcıları için yılbaşından itibaren elektriğe yapılan zam yüzde 71’e ulaşmıştır.” Dedi ve vatandaşa gerçekten yarar sağlayacak, ekonomik anlamda vatandaşı rahatlatacak teklifini komisyona sundu.
İNDİRİM DEĞİL, VATANDAŞIN CENİNDEN DAĞITIM ŞİRKETLERİNE AKTARIM VARDIR…
CHP’li Girgin; “Vatandaşa “müjde” olarak sunulan yüzde 10 indirim kararının perde arkasında şirketlerin kârını artıracak bir uygulamaya daha imza atılmıştır. Dağıtım bedellerine yapılan yüzde 15,7’lik zam doğrudan elektrik dağıtım şirketlerinin kasasına gidecektir. Dolar kurundaki düşüş doğrultusunda kamuoyunda fiyatların indirilmesi yönünde oluşan baskıyı karşılamak ve yerel seçimler öncesinde oy toplamak için gidilen bu indirim kararıyla bir taşla iki kuş vurmaya çalışan Bakanlık bizleri şaşırtmamıştır. 2018 yılında kur artışı, piyasa dengesi gibi gerekçelerle elektrik fiyatlarına, enerjinin temel bir insan hakkı olduğu ve enerji fiyatlarının herkesin ulaşabileceği düzeyde olması gerektiği ilkesini göz ardı edecek denli yüksek artışlar yapılmıştır. 230 kilovatsaatlik tüketim üzerinden dört kişilik bir ailenin aylık elektrik faturası 140 TL’ye ulaşmaktadır. Açlık sınırının 1.950 TL, net asgari ücretin 2.020 TL olduğu ülkemizde yaklaşık 6 milyon kişi asgari ücretle çalışmaktadır. Açlık sınırında yaşayanlar ile asgari ücretliler için elektrik faturası önemli bir gider kalemini oluşturmaktadır. Enerjinin kamusal hak olduğu ve sosyal devlet ilkesi gereği devamlı sosyal yardım alanların yanı sıra açlık sınırında yaşayanlar ve aylık geliri yürürlükteki asgari ücretin brüt tutarını aşmayan ailelerin aylık 230 kilovatsaate kadar olan elektrik enerjisi tüketim faturalarının devlet tarafından karşılanmasını sağlamak üzere bu yasa teklifi verilmiştir.” diye konuştu.
2018 Kasım ayında yapılan plan bütçe görüşmelerinde Enerji Bakanına bizzat bu teklifi yaptığını söyleyen Girgin, Cumhurbaşkanının açıkladığı düzenli sosyal yardım alan 2,5 milyon ailelere aylık 150 Kwsaat elektik yardımının yetersiz olduğunu, EMO araştırmasına göre 4 kişilik ailenin aylık elektrik giderinin 230 Kwsaat olduğunu ve ayrıca asgari ücret düzeyinde geliri olan aileleri de bu desteğin kapsaması gerektiğini söyledi.