arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
23°C

CHP’Lİ GİRGİN BODRUM YARIMADASI İÇME SUYU PROJESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ GİRGİN BODRUM YARIMADASI İÇME SUYU PROJESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
11 Şubat 2019 09:53
A+
A-
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin DSİ tarafından gerçekleştirilen Bodrum Yarımadası İçme Suyu projesinde yaşanan sorunları yazılı soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Girgin; ‘’ 17.12.2001 Tarihinde 1053 Sayılı Kanun Uyarınca Bodrum Belediyeler Birliği ile yapılan protokol uyarınca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen ihaleler ile yaptırılan ve “2040 Yılına Kadar Bodrum’un Su Sorununu Çözdük” şeklinde topluma lanse edilen ve 2011 yılı sonunda tamamlandığı ifade edilen “Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi” kapsamında kalan projelendirme ve imalat hatalarından kaynaklı yaşanan sorunlar, üzerinden 7 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen giderilmemiştir.’’ Diyerek; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye konuyla ilgili sorularını yöneltti.
1,5 MİLYONU GEÇEN YAZ NÜFUSU OLAN BODRUM İÇİN DSİ, 2025 YILI İÇİN 508.000 NÜFUS HESABI ÜZERİNDEN PROJELENDİRME YAPMIŞTIR.
2040 yılına kadar su sorununu çözdüğü şeklinde lanse edilen projenin tamamlanmasına rağmen, Yarımada genelinde binlerce yapının halen taşıma su ile ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalmasına; 2018 yılında 1,5 Milyonu geçen Yarımada yaz nüfusunun, DSİ tarafından yapılan projelendirme esnasında 2025 yılı için 508.000 olarak hesaplanarak su ihtiyacının belirlenmesinin sebep olduğu ifade edilmektedir. Projelendirmede yapılan hataların giderilmesi ve Vatandaşlar ile yaz tatilinde Ülkemize gelen yabancı misafirlerimizin mağduriyetinin giderilmesine dair Bakanlığınızca ilave içme suyu temini için gerekli olan “baraj ve içme suyu arıtma tesisi” yapımına dair herhangi bir çalışma yürütülmekte midir? Çalışmalar var ise ne zaman tamamlanacağını planlanmaktasınız?
1000 DEFA PATLAYAN İSALE HATTINDA PROJEDE KULLANILAN MALZEME SEÇİMİ HATALI MI?
Gerek ulusal gerekse yerel medyaya da yansıdığı üzere; bahse konu proje kapsamında imalatı DSİ tarafından yaptırılan ve 2014 yılından bu yana 1000’e yakın defa patlayan 140 km uzunluğundaki isale hattında projelendirme esnasında öncelikli olarak “Çelik Boru” seçildiği sonrasında ise sebebi anlaşılamayan bir şekilde CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) boru ile projelendirme ve imalatların yapıldığı iddiaları doğru mudur?
VATANDAŞLARIMIZIN SUSUZ KALMASINA NEDEN  OLAN BORU DEĞİŞİMLERİ HANGİ NEDENLE YAPILMIYOR?
Bodrum Yarımadası gibi deprem bölgelerinde kullanılmaması gerektiği bilinen ve DSİ tarafından da artık içme suyu projelerinde literatürden kaldırılan CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) cinsi borularda çok sayıda patlak olması ve vatandaşlarımız, yıl içinde 1800 ila 2000 saatlere varan sürelerle susuz kalmasına rağmen, 7 yıldır Afyon İlimiz örneğinde olduğu gibi boru değişimleri hangi sebeple yapılmamıştır? Bahse konu proje kapsamında kullanılmış olan HDPE cinsi borularda ise hammadde bileşiminde var olması zorunluluk arz eden “Karbon siyahı” maddesinin gerekli miktarda olmadığı iddiaları doğru mudur? Gerek CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) gerekse HDPE cinsi boruların imalatı esnasında hayati önem taşıyan yataklama ve gömlekleme işlemlerinin usulüne uygun yapılmadığı iddiaları doğru mudur?
MUĞLALILAR MÜKERRER OLARAK BORÇLANDIRILDI MI?
DSİ tarafından yapıldığı ifade edilen tüm bu hataların kısmen de olsa giderilmesi adına yine aynı kurum tarafından ihalesi yapılan “Bodrum İçme suyu Tesisleri Tamamlama İnşaatı İşi” karşılığında, Muğlalıların mükerrer şekilde borçlandırıldığı iddiaları doğru mudur?
BU HATALI PROJE İÇİN NE KADAR KAMU KAYNAĞI KULLANILMIŞTIR?
Projelendirmesinden, imalatına ve kabulüne kadar çok sayıda eksiklik ve hata olduğu ifade edilen ayrıca, Bodrum Yarımadası’nda yaşayan vatandaşlarımızla birlikte şehrin Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olması nedeniyle de ülke imajını zedeleyen iş bu proje için toplam ne kadar kamu kaynağı kullanılmıştır?
MÜFETTİŞ ARACILIĞI İLE İNCELEME YAPILMASI DÜŞÜNÜLMEKTE MİDİR?
Yukarıda 7 maddede özetlenen iddialara ve yaşanan sıkıntılara dair Bakanlığınıza bağlı Müfettişler aracılığı ile inceleme yapılması düşünülmekte midir?
BODRUM İLÇEMİZİN MAĞDURİYETİNİN GİDERİLMESİ İÇİN BAKANLIĞINIZCA GEREKLİ YATIRIMLAR YAPILACAK MIDIR?
Bahse konu projedeki kusurların Müfettişlerinizce incelenmesi sonucu; DSİ’nin projelendirme, imalat ve/veya yapı denetim süreçlerinde kusurlu olduğunun tespiti halinde, Bodrum İlçemizin mağduriyetinin giderilmesi adına Bakanlığınızca gerekli yatırımlar yapılacak mıdır? CHP’li Girgin Bakan Pakdemirli’ye yönelttiği sorularıyla Bodrum içme suyu projesinde yaşanan sorunları bir kez daha gündeme taşıdı ve DSİ’nin  hatalı politikalarının cezasını Bodrumluların ve Bodrum’a gelen misafirlerin çektiğini ve bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini istedi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.