arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3613
EURO
34,9886
ALTIN
2.311,25
BIST
9.079,97
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
24°C
Bodrum
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

CHP’li Erbay; Çocuklar Karanlıkta Okula Gitmemeli…

CHP’li Erbay; Çocuklar Karanlıkta Okula Gitmemeli…
18 Kasım 2021 09:54
A+
A-

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, “Bir avuç yandaş elektrik şirketi daha çok kazansın diye AKP’nin 2016 yılında kalıcı hale getirdiği yaz saati uygulaması sonucunda milyonlarca öğrenci ve vatandaşımız sabahın çok erken saatlerinde, karanlıkta okuluna ve işine gitmek için sokaklara çıkmak zorunda kalıyor” dedi.

Arena Bodrum Haber – Vekil Erbay yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Kısalan uyku süresi ve uyku veriminin azalması nedeniyle çocuklarımızda merkezi sinir sistemi, endokrin, dolaşım ve bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir. Halkın sağlığına zararlı olan bu uygulamadan bir an önce vaz geçilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesinin çocuklar ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir araştırma önergesi veren CHP’li Erbay, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi uygulamasına bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

AKP sıralarına seslenen CHP’li vekil, “Sizin kalıcı yaz saati uygulama inadınız yüzünden milyonlarca çocuğumuz ve emekçiler sabahın kör karanlığında yollara düşüp okullarına, işlerine gitmeye çalışıyor. Kalıcı hale getirilen yaz saati uygulaması çocukların psikolojik ve fiziki gelişimini olumsuz yönde etkiliyor.” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen araştırma önergesinin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatan Erbay, “Bu uygulama nedeniyle hayatını kaybedecek her çocuğumuzun vebali bu araştırma önergesine ret oyu verenlerin boynunda olacaktır” şeklinde konuştu.

Genel Kurul’da 2019 yılında Muğla’nın Bayır Mahallesi’nde sabah 7.45’te okula giderken bir aracın çarpması sonucunda hayatını kaybeden Şeymanur Gölge’nin fotoğrafını gösteren Erbay şunları kaydetti;

Başka Şeymanurlar hayatını kaybetmesin..

Bu fotoğraf,  2019 yılında sabah saat 7.45’te Seymanur’a çarpan aracın kamerasından çekildi. Saat 7.45 ama hava zifiri karanlık. Şeymanur, maalesef bu karanlıkta okula gitmeye çalışırken hayatını kaybetti. Bakın, öğrenciler, ilkokula giden çocuklar, ortaokula giden çocuklar, çalışmaya giden kadınlar, yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi nedeniyle bu karanlıkta iş yerlerine, okullarına gitmek zorunda kalıyorlar.

Çocuklarımızın gelişimi olumsuz etkileniyor..

Sürekli hale getirilen yaz saati uygulamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci ve vatandaşımız sabahın çok erken saatlerinde, karanlıkta okuluna ve işine gitmek için sokaklara çıkmak zorunda kalmıştır. Bu uygulama nedeniyle kısalan uyku süresi ve uyku veriminin azalması sonucunda çocuklarda, merkezi sinir sistemi, endokrin, dolaşım ve bağışıklık sistemi olumuz etkilemektedir. Gün ışığının insan sağlığı açısından faydaları göz önüne alındığında bu uygulama ile toplum sağlığı açısından da olumsuz etkilerinin ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Okula giden küçük yaştaki çocuklar, yaz saati uygulaması nedeniyle gün doğmadan, hava karanlıkken uyanmak zorunda kalmaktadır. Bu durum da çocukların günü planlama, performans ve öğrenme açısından olumsuz etkiler ortaya çıkarmaktadır. Yaz saati uygulaması nedeniyle erken kalkmak zorunda olan çocuklar, ihtiyaçları olan yeterli düzeyde uykudan mahrum kalmakta, bu durum da psikolojik ve fiziksel gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Keyfi şekilde sürekli hale getirildi..

Bu uygulama 7 Eylül 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre kalıcı hale getirilmiştir. 1 Ekim 2018 tarihinde ise 139 karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulamasının her yıl ve tüm yıl boyu sürmesi kararlaştırılmıştır.

Enerji tasarrufu sağlanmadığı ortaya konulmuştur..

Bu uygulamanın enerji kullanımında tasarruf edilmesi amacıyla yapıldığı açıklanmıştır. Ancak bilim insanlarının ve meslek odalarının yaptığı çeşitli araştırmalarda, kalıcı yaz saati uygulamasının önemli bir enerji tasarrufu sağlamadığı ortaya konulmaktadır. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası tarafından kalıcı yaz saati uygulaması ile ilgili yapılan çalışmada, elektrik enerjisi tüketiminde tasarruf sağlanamadığı ortaya konulmuştur. EMO, uygulama geçilen yıl ve takip eden yıllarda da aynı yaklaşımını yinelemiş ve kalıcı yaz saati uygulamasının enerji verimliliği yaratmadığını belirtmiştir.

Araştırma komisyonu kurulması AKP ve MHP oylarıyla reddedildi..

Araştırma komisyonu kuralım ve uzmanlardan görüş alalım, eğitimcilerden görüş alalım, psikologlardan görüş alalım, sağlıkçılardan görüş alalım dedik. Çünkü, düzenleme bu şekilde devam ettiği sürece çocuklar karanlıkta okula gitmeye devam edecekler ve gerçekten bedensel ve psikolojik olarak bu uygulamanın olumsuz etkilerini yaşayacaklar. Ancak bu araştırma önergesi AKP ve MHP oylarıyla ret edildi. Bundan sonra olacak her şeyin vebali ret oyu verenlerin boynunda olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.