Geçen yıl Menteşe ilçesinde çıkan orman yangınında evleri yanan ve hayvanları telef olan Zeytinköy’ü ziyaret eden CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Yangın sonucunda zarar gören köylülerimizin mağduriyetleri, hiçbir ayrım gözetilmeden, günümüzün ekonomik koşullarına ve inşaat yapım maliyetlerine göre yardım yapılarak giderilmelidir.” dedi.
Burak Erbay: Zeytinköy halkının mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir…
Menteşe’deki orman yangınında 250 hektar ormanlık alanın yanı sıra yangının sıçradığı Zeytinköy’de 64 evin yandığını ve birçok hayvanın da telef olduğunu hatırlatan CHP’li Erbay, “Yangından sonra evleri zarar gören köylülere geçici olarak konaklamaları için prefabrik barakalar verildi. Ancak yangının üzerinden bir yıl geçmesine rağmen köylüler hala bu prefabrik barakalarda yaşıyorlar. Yanan evlerin yeniden yapımıyla ilgili çalışmalar henüz başlamadı. Valilik ve kaymakamlık tarafından zararlarının karşılanacağı ve mağduriyetlerinin giderildiği söylense de bugüne kadar herhangi bir yardım yapılmış değil. Özellikle orman yangınında evlerini kaybeden 21 hanenin gidecek hiçbir evi yok.” ifadelerini kullandı.
Verilecek kredi miktarı yeterli değil…
Köylülerin sorunlarını dinleyen Erbay, bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için gerekli bütün girişimlerde bulunacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Şu an prefabrik barakalarda yaşayan köylülerimizin evlerini yeniden yapabilmeleri için devlet geri ödemeli olarak 80 bin TL kredi veriyor. Köylülerimiz bu krediyi istiyorlar ancak günümüz ekonomik koşulları ve inşaat yapım maliyetleri göz önüne alındığında bu miktarda bir kredi ile köylülerin evlerini yeniden inşa etmeleri ve normal hayatlarına dönmeleri mümkün değil. Bugünün koşullarında köylülerimizin evlerini yeniden yapmaları için gerekli olan miktar yaklaşık 140-150 bin TL. Köylülerimiz yeni bir inceleme yapılmasını ve kredi miktarının artırılmasını talep ediyorlar.
Afet Sebebiyle Yapılan Ve Yapılacak Olan Binaların Borçlandırma Bedellerinden Yapılacak İndirimler Hakkında Yönetmeliğin 7. Maddesinde yer alan “İnşaat maliyetini artırıcı yöndeki unsurlar tespit olunurken, o yerde başlıca yapı malzemesinin ve inşaatlarla ilgili iş gücü sağlayabilme imkanları, ulaşım durumu, coğrafi ve tabii şartlara göre inşaat mevsimi süresi ve benzer hususlar göz önünde tutulur” ibaresine dayanarak vatandaşlara verilecek kredi miktarı artırılabilir ve vatandaşların bir an önce evlerini yapmaları sağlanabilir. Yeterli kredi sağlandığında vatandaşlarımız evlerini yaptırabileceklerdir. Bu konuda acil olarak girişimlerde bulunulmalı ve köylülerimize ihtiyaçları olan kredi sağlanarak insanların normal hayatlarına dönmeleri için gerekli çalışma yapılmalıdır.”
Kredi ödemeleri en kısa sürede yapılmalıdır…
Erbay, bugüne kadar evlerini yeniden yapmaları için vatandaşlara herhangi bir ödeme yapılmadığını hatırlatarak, “Betonarme ev yapma süreci kredilerin verilmemesi nedeniyle uzamaktadır. Bu nedenle vatandaşlar da prefabrik ev yapmak istiyorlar. Ancak prefabrik ev yapmanın maliyeti yaklaşık 90 bin TL. Diğer yandan prefabrik ev yapmanın önünde mevzuat açısından çeşitli engeller var. Eğer betonarme ev yapmak için gerekli destek verilmeyecekse bu engellerin de bir an önce kaldırılması gerekmektedir.” dedi.
AFAD tarafından kurulan prefabrik barakalarda vatandaşların çok zor şartlarda yaşadığını dile getiren CHP’li Erbay, “Kış kapımızda. En büyük sorun ısınma. Prefabrik barakalarda soba kurmak yasak, tüplü ısıtıcı kullanmak yasak. Elektrikle ısınmak zorunda vatandaşlar. Ancak zaten evlerini kaybetmiş köylülerden bir de elektrik parası alınıyor. Bu soruna da derhal çözüm bulunmalıdır. Ayrıca ciddi bir hijyen sorunu yaşanıyor. Yetkililerin ilk elden bu sorunlara çözüm üretmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.
Mağdurlar arasında ayrımcılık yapılmamalı…
Bazı köylülerin şehir merkezinde evi bulunduğu için yardım kapsamı dışında bırakıldığını söyleyen CHP’li Erbay, “Devlet yangında mağdur olan köylüler arasında hiçbir ayrım yapmadan zarar gören bütün vatandaşlarımıza eşit davranmalıdır. Böyle bir doğal afet karşısında mağdur olmuş vatandaşlar arasında böyle bir ayrıma gitmek doğru değildir. Başka yerde evi bulunması vatandaşın bu yangında zarar gördüğü gerçeğini değiştirmemektedir. Bölgede birçok insanın hem şehirde hem de köyde evi bulunmaktadır. Bu nedenle evi olsun olmasın yangında zarara uğrayan bütün vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir.” dedi.