Yazar İnci Gürbüzatik’in kaleminden Bodrum tarihine masalsı bir yolculuk yaşatan kitabı çocuk kitabı olarak raflarda yerini almış. Fakat Gürbüzatik, kitapta yetişkinlere de hitap edecek pek çok paragrafın olduğunu ifade etti. “Binbir Masal Bir Kale’yi yazmaktaki amacım bunca insana kucak açan Bodrum’un tarihini masal gibi anlatmak. Ama bunu yaparken de bir macera yaşatmak ve diyorum ki bu ‘Bin Bir Masal Bir Kale’yi okuduktan sonra Bodrum artık bir başka değerdedir gözünüzde. Ona eskisi gibi bakmayacağınızdan eminim. Gözünüzde gerçek değeriyle, pırlanta gibi parlayacaktır”
Antakya’da doğan yazar İlk,orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamladı. Dil ve tarih coğrafya fakültesine girdi. Tiyatro Bölümünü bitirdi. TRT Ankara Radyosu’nda prodüktör olarak göreve başladı. Çok sayıda kısa senorya ve kısa dramalar yazdı. çeşitli programların yapım ve yayınını gerçekleştirdi. Bodrum’da yaşıyor.
Yazar kendi kitabı hakkında şunları kaleme almış;
1-“BİNBİR MASAL BİR KALE kitabını yazma düşüncem, “Bodrum Kalesi, Su altı Eserleri Müzesi’nde, yazın çocuklarla yaptığım ‘Müzede Drama’ çalışmalarım sırasında oluştu. Kız ve erkek çocukların, zamana, tarihe, bu güne Bodrum’a dair ilgileri birbirlerinden çok farklıydı. Gözlemlediğim bu farklılık, onlara cinsiyet gözetmeksizin insan olduğumuzu Bodrum bağlamında yazmam için bir fikir, ışık oldu. Gerekliydi bu.”
2-“Tarih masal, masal tarih içindedir Bodrum’da.
Dünyanın yedi harikasından biri Bodrum’dadır. Yerinde yeller esse de insanlar bilir ki ‘o’ harika bir zamanlar limanın tam karşısında pırıl pırıl parlardı. Pırlantaydı çünkü.
Halikarnassos’un mermer taşları gerçeğini hatırlatıp göz kırpar tepelerden.
Cevat Şakir ağaçlarda, begonvillerde ışır. Deniz zaten ‘Balıkçı’yı dalga vurur kıyıya. Neyzen ney üfler. Heradot tarih yazar. Neye baksanız, neye el atsanız, sırdaş bilir size bir giz fısıldar.
Bodrum’da kale, masalların kalesidir. Gizleri ve görkemiyle bin bir masal anlatır. Burada öykülüdür her şey. Öykü merak, merak sürprizdir, macera, heyecandır hep.
Kendi yaşadığı yerin tarihini ayrıntılarıyla bilmeli insan.
Tanıyıp bilgilenmeye önce yaşadığı yerden başlamalı.
Amacım, bunca insana kucak açan Bodrum’u, hem 14. yüzyıl hem 15. yüzyıl, milattan öncesi, milattan sonrasıyla, yakın geçmişi, dünle bugünü, şimdisi, hatta hayal ötesiyle, masalsı bir macerada anlatmak.
Gerçeğin gizi çözülür mü, görmek.
Tarihe yolculuk artık solukları kesen maceradır bu kitapta.