Bodrum Tohum Derneği’nin Çarşamba günleri açtığı üretici pazarı, bundan sonra Cevat Şakir İş Merkezi’nde olacak. Bodrum’un köylerinden getirdikleri sağlıklı, GDO’suz ürünleri tüketicilerle buluşturan Bodrum Köylüleri, Üretici Pazarı’na tüm Bodrumluları bekliyor.
Bodrum Tohum Derneği’nin yeni pazar yeri açılışına STK’lar da destek verdi. TEMA ve Kent Konseyi üyelerinin de katıldığı açılışta, üreticiler bir de minik konuklarını ağırladı! Mavi Çizgi Anaokulu öğrencileri, üretici pazarını gezerek sağlıklı ve doğal üretim, yerel tohumlar hakkında birebir Bodrum köylülerinden bilgi aldı. Bodrum Tohum Derneği Başkanı Hüseyin Uzun da miniklere domates fidesi ve domatesin yetiştirilme süreci ile ilgili bilgi verdi.
Yerel tohumların korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla başlatılan Üretici Pazarı projesi hakkında bilgi veren Tohum Derneği Başkanı Hüseyin Uzun, “Tarımsal alanda sadece yerel tohumların kullanılmasına inandık. Standart tohumlar, hibrit ve GDO’lu tohumların, kimyasal gübre ve ilaçların kırmızı çizgilerimiz olduğunu her fırsatta dile getirdik. Organik yönetmeliklerde kademeli ilaç kullanılmasına izin verilmesine karşı çıktık. Bugün de ilkelerimiz ve felsefemizde kararlı olduğumuzu ve bu konularda toleransımızın sıfır olduğunu belirtmek isteriz. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Önceki uygulamalarımızın daha sistemli bir hale getirilmesinde ilk adım olan yer değişikliğimiz gerçekleşti. Bu konuda Bodrum Belediyesi başkanımız sayın Mehmet Kocadon’a ve ilgili birimlerine ve Kent Konseyine, verdikleri büyük destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.
Bundan böyle Cevat Şakir İş Merkezi avlusunda yerel tohumların hayat bulacağını, sağlıklı, besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan gıdaların tüketiciye ulaştırılacağını söyleyen Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizimle aynı toprakta, aynı iklimde büyüyen, aynı havayı soluyan sebze meyve, bizim için en şifalısıdır. Mevsiminde yerel tüketenler, bu yüzden daha az hasta olacaklar,deneyin. İşte bu aşamada denetleme mekanizmamızı harekete geçireceğiz. Örneğin Mart ayı sonuna kadar tüketicilerimize kaliteli ve güvenli gıda sunma amaçlı, çiftçilerimizin toprak analizi yapılacak. Nisan başında dikilecek fidelerimizin ilk hasadında, ürünlerde ilaç kalıntı analizi yapılacak ve bu ürünler yine burada, Mayıs başında şenlik havasında fide etkinliğinde tüketiciyle buluşacak. Buğday etkinliğimizde ektiğimiz karakılçık ve sarıkılçık ata tohumu buğdaylarımızın, Temmuzda hasat sonrası kalıntı analizi ve besin değeri ölçümü yapılacak.Analiz sonuçları tüketici ile paylaşılacak. Tüketici ne yediğini bilmek ister. Ülkemizde tohumları denetleyen yetkililerin eksikliği ve tohumları teste tabi tutacak laboratuvar eksikliği maalesef büyük sorun. Ancak bizim garantimiz, Muğla Büyükşehir belediyesi İl tarım birimi, Muğla ve İzmir yerel tohum dernekleri, Bodrum Belediyesi ve Muçep ile işbirliğine gidilerek ortak hareket etme kararı almamız. Başka bir üretim ve tüketim mümkün diyerek, en taze yerel ürünlerden en leziz yerel tatlara, tüketicimizi yeni avlumuzda standlarımıza bekliyoruz.”