“Suyun siyaseti olmaz” diyen Osman Gürün, “Bu konuda herkes üstüne düşen sorumluluğu alacak. Birbirimizi aldatmayalım ve halkımıza doğruyu anlatalım” dedi.
MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen’den çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Gürün, konu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gürün, Bodrum halkının suyun ne zaman geleceğini haklı olarak sorguladıklarını belirterek, Bodrum’a suyun Cumartesi günü verileceğini açıkladı.
26 Ağustos tarihinde meydana gelen patlamadan sonra MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak olağanüstü bir durumla ilgili kazıya başladıklarını vurgulayan MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, bölgedeki ekiplerinin tamamını patlağın meydana geldiği bölgeye yönlendirdiklerini belirtti.
Bodrum Belediyesi Başkanı Mehmet Kocadon ise, Bodrum’a yaklaşık 10 gündür su verilemediğini ifade ederek, “En kısa zamanda sorunu çözüp, bayramdan önce hızlı bir şekilde çözüme ulaştırmamız lazım. Gördüğünüz gibi burada iş makinası ve ekipler yoğun bir şekilde çalışıyor. Herkes bunun telaşında. Bayramdan önce Bodrum’a büyük bir ihtimalle suyu tekrar vereceğiz.Bundan sonra Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve MUSKİ olarak yoğun bir şekilde çalışarak sorunu çözeceğiz” dedi.
GÜRÜN; “DSİ PATLAYAN YERİN DEĞİŞİMİNİ İHALEDEN ÇIKARDI”
DSİ tarafından hattın uzun vadeli bir çözüm olarak yapıldığını belirten Başkan Gürün, “Bu hatta maalesef kullanılan boruların niteliksiz ve kalitesi dayanıksız olduğu için çok patlak meydana geldi. Daha önce Güvercinlikte çok büyük patlak oldu. Bunun üzerine DSİ tekrar bu hatta 17 kilometrelik yeni kullandığı boru tipi değil, çelik boru koymak suretiyle burayı düzeltmeye çalıştı. Bunu yaptıktan sonra maalesef bin 200 metrelik kısmın değişimini ihalenin içinde olmasına rağmen burayı özel mülkiyet alanı olması nedeniyle ihaleden çıkartıyor” ifadelerini kullandı.
“DSİ HATLARINDA RADİKAL KARARLAR ALMADI”
Başkan Dr. Osman Gürün, patlamanın olduğu iş yerinin önünün dere yatağı olmasından dolayı boruya ulaşmak için 11 metre aşağıya indiklerini belirterek, “Hattın 2 metre altta olması gerekirken doldurulan dere yatağından geçen borularnedeniyle 11 metre aşağı inmek zorunda kaldık. Biz göreve geldiğimizde Bodrum Belediyeler Birliği, DSİ’nin talebiyle geçici kabulle bu tesisi almıştı. Gerek Bodrum Belediyemizin gerekse bizim hatla ilgili tüm eksiklikleri DSİ’ye bildirmemize rağmen bununla ilgili radikal bir karar alınmadı. DSİ’nin dayatmasından dolayı geçici kabulü Belediyeler Birliği yapmıştı. Ancak bu kesin kabulü MUSKİ kabul etmeyecek. Bütün hatalar zinciri birikerek şu anda geldi. Bunu yaptıktan sonra her şey bitiyor mu? Bitmiyor. Bakın hatlarda bize devredilmeden önce de patlaklar oluyordu. Eğer bu hatlar değiştirilmezse bu patlaklar olmaya devam edecek. Ben özürlü mal almak istemiyorum. Bana bu özürlü maldan dolayı DSİ tarafından 107 Milyon liralık borç çıkartılıyor” dedi.
“DSİ’NİN YAPMASI GEREKEN İŞİ MUSKİ ÜSTLENDİ”
DSİ müteahhidi tarafından yapılmış olan hatta daha önce 447 tane patlak meydana geldiğini dikkat çeken Gürün, “Buradaki işin DSİ tarafından yapılması gerekiyordu. Biz, ben karışmam kardeşim, DSİ yapsın demedik. Kardeşim yapamıyorsan bize müsaade et ben senin adına yapacağım dedik ve onu yapıyoruz. Sorumluluğu aldık. Burası dahil olmak üzere ihaleye çıkıldı. Burasının mülkiyet alanı olması nedeniyle bin 200 metrelik bölüm yenilenmedi. Zaten buradaki patlağın daha önce olduğu gibi her an patlaması bekleniyordu. DSİ’ye bu patlaktan sonra müracaat ettiğimizde hiçbir şekilde elimde müteahhit yok, yeniden ihaleye çıkarsam en az 1 aydan önce başlayamam inşaata gibi bir söylemle karşılaştık. Bunun üzerine DSİ’den yazılı olarak sizin adınıza biz yapmak istiyoruz, bayrama bunu yetiştirmek istiyoruz dedik. Ve bunun üzerine DSİ’nin müteahhidi tarafından yapılması gereken işi MUSKİ olarak üstlendik. MUSKİ olarak üstlenmemiz, buradaki bütün bu hataların, eksiklerin, yanlışların MUSKİ tarafından yapıldığı için MUSKİ’ye yüklenilmesi çok büyük bir haksızlık. Herkesin şunu bilmesi lazım MUSKİ eğer bu konuda hatalıysa kendi hatasını söyleyecektir. Ama herkesin kendi hatasını üstlenmesi gerekir. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirerek MUSKİ’yi ve Büyükşehiri gerçekten hak etmediği bir şekilde eleştiriye tabi tutulmasını temiz etmek büyük bir haksızlıktır” diye konuştu.
“CUMARTESİ GÜNÜ SUYU VERMEK İSTİYORUZ”
Çalışmalarda kullanılan su borularının piyasada bulunmadığını ifade eden Başkan Gürün, şunları söyledi: ”Biz fabrikaya özel olarak rica ederken, fabrikanın imalata geçmesi ve bize acilen boru göndermesini istedik. Ve bu borular çok şükür imal edildi. Yarında 6 kamyon borumuz gelecek ve burası için yani 700 metre için gerekli olan miktar temin edilmiş olacak. İnşallah suyumuzu Cuma veya Cumartesi günü üst kotlardakiler dahil olmak üzere bu hattın işletilmesiyle Bodrum’a vereceğiz. Bodrumumuzun misafirlerini suyuyla, güzelliğiyle karşılamasını sağlayacağız.”
“DSİ’NİN ACİL OLARAK HAREKETE GEÇMESİNİ RİCA EDİYORUM”
Bu hattın yapılmasıyla buradaki sorunun tamamen ortadan kalkmayağını vurgulayan Başkan Gürün, “DSİ’nin ciddi bir şekilde bu işe eğilip, kış mevsimi boyunca yanlış yapılan testlerde niteliksiz olduğu, yeterli nitelikte olmadığı tespit edilen boruları süratle değiştirmesi gerekiyor. Bunu yapmadığı taktirde Bodrum’da hergün, her hafta su patlağı ve susuzluk çekilecektir. DSİ’nin acil olarak harekete geçmesini ve yapmış olduğu hatları acil olarak standartlara uygun hale getirmesini rica ediyorum. Eylül ayındayız, Ekim’den itibaren inşaat başlarsa patlak olan yerlerin hepsi tekrar yenilenebilir. Bir an önce bunu yapmamız gerekiyor. Ondan sonra 700’lük ve 300’lük hattımla ben Bodrum’u suyla besleyebilirim” diye ifade etti.
Bu konuda herkes üstüne düşen sorumluluğu alması gerektiğini ve halka doğruları anlatmak gerektiğine dikkat çeken Başkan Gürün,”Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyesi ve MUSKİ’ye suç atmakla bu sorunu çözmek ve anlamak mümkün değildir. Bu borular biz göreve gelmeden önce yapıldı. Büyük vaatlerle bu hat bize verildi. Yaşadığımız hadise tamamen imalat hatasına ve yanlış imalata bağlıdır. Bunun çözümü ben değilim. Ben halkımın susuz kalmaması için 24 saat usulüyle çalışabilecek kadar çalışıyor. 9 tanesi gördüğünüz kayalıkları kırarak isale hattını açıyoruz. Bunun radikal çözümünü herkesin kral çıplak diyerek söylemesi lazım. Birisine suç atmakla Bodrum’a su gelmiyor. Sayın Valimize, Orman Bölge Müdürümüze teşekkür ediyorum. Ormanın içinden geçmesini sağlamak için gerekli yetkiyi kullandılar ve Bodrum’un susuz kalmaması için bize kazın dediler” sözlerini kullandı.
“SUYUN SİYASETİ OLMAZ”
Bodrum’un ek su ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Gürün, “Halkımıza şunu söyleyelim. Eğer bu hat değişmezse biz bu patlakları rutin hale gelecek. Şu anda 50 yıllık denilen su yaptığımız hesaplara göre 50 yıllık değil. Bizim ek su kaynağına ihtiyacımız, yeni barajlara ihtiyacımız var. Bir konu anlatılıyor ama elimize kalem kağıt aldığımızda, çarpıp böldüğümüzde konunun öyle olmadığını görüyoruz. Benim tek ricam suyun siyaseti olmaz. Bu konuda herkes üstüne düşen sorumluluğu alacak.” diyerek sözlerini tamamladı.
Torba kavşağında Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Osman Gürün’ün yaptığı basın açıklamasına Bodrum Belediyesi Başkanı Mehmet Kocadon, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen, MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar, Büyükşehir Daire başkanları, MUSKİ Daire Başkanlarıda katıldı.