Yarımada genelinde devam eden büyük inşaat projelerini yerinde incelemek için Bodrum’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, incelemeler sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bodrum’da yapımı devam eden 8 projede bin 611 konut, 4 otel inşaatı durduruldu” dedi.
İncelemelerin ardından bir açıklama yapan Kurum’un verdiği rakamlara göre Yarımada genelinde 8 proje kapsamında Bin 611 konut, 4 otel inşaatı durduruldu.
Durdurulan projelerin Epique island, Bo viera, Mesa Bodrum Demirbükü, Nef Gökçebel, Mandarin, Varyap Yalikavak, Le Chic Gümbet ve Four Seasons projeleri olduğu öğrenildi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, sosyal medyada tepki toplayan Göltürkbükü ve Gündoğan sınırında bulunan otel inşaatı projesine ilişkin soruya, “O projeyi de bugün inceledik, bu projede de imara aykırılıklar hem kıyı tarafında hem kara tarafında tespit edildi. Kot kesitle alakalı sorunlar var, yapıların bütünlüğüyle alakalı sorunlar var. Kıyıda görüntü kirliliğine sebebiyet veren yapılar var. Yine hafriyatlarının araziye yakın bir yerde istiflendiği noktasında tespitlerimiz var. Tüm bu tespitlere ilişkin gerekli cezai işlemler yapılmıştır. Bu söylediğim bütün firmalarda inşaatlar mühürlenmiştir. Mühürlemeye ilişkin takip de emniyet güçlerimizce yapılacaktır. Bu aykırılıklar giderilene kadar da hiçbir şekilde burada inşaat faaliyeti yapılmasına da müsaade edilmeyecek. Aykırılıkların giderilmesinden sonra da işlemlerine devam edebilecekleri ilgili yüklenicilere bildirilmiştir.” yanıtını verdi.
Kurum, söz konusu projeye ilişkin yıkım olup olmayacağı yönündeki soru üzerine, “İmara aykırılıklar ilgili firmaya tebliğ edildi ve bu aykırılıkların tamamı yıkılacak. Bu hem kıyı tarafında hem kara tarafında hem de otel yapılarının olduğu yerle alakalı var. Dolayısıyla bu aykırılıkların tamamının yıkılması gerekiyor. Neticede Türkiye Cumhuriyeti Devleti anayasa, kanun ve kurallara göre yönetilen bir devlettir. Bu çerçevede yatırımcının da muhakkak hakları vardır. Bu haklar çerçevesinde projeyi olması gereken şekle getirmesi halinde devam edebilecektir. Bunun dışında aykırılıklar giderilmeden bu projenin inşaatı durdurulmuştur.” diye yanıtladı.
Kurum, İmara aykırı yapılan yapıların yıkılması gerektiğini belirterek ilgili şirketlere eksiklerin giderilmesi için bir ay süre verdiklerini söyledi. Kurum şirketlerin imara aykırı kısımlarının yıkımlarını kendileri yapmadıkları takdirde kamunun devreye gireceğini belirterek, projelerin sürmesi için aykırılıkların ortadan kaldırılmasının şart olduğunu ifade etti. Bakan Kurum ilgili şirketlere para cezalarının kesildiğini ayrıca haklarında hukuki işlemelerin de başlatıldığını açıkladı.
Muğla’da da kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerini ve mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini kaydeden Kurum, “Doğal güzelliklerimizi bozacak yapılara müsade etmeyeceğiz. Müsade edenlere de gerekli her türlü cezai işlem yapılacak” diye konuştu.
Kurum, yapılan denetimler sırasında kıyılara yakın bulunan balık çiftliklerini de gezdi. Balıklara atılan yemlerin denizi kirlettiğine dair çıkan haberlerin yoğunlaşması üzerine Kurum, Bodrum’da bulunan Cennet koyu yakınlarındaki balık çiftliğini de yerinde inceledi. Kurum denetimler sonunda denizi kirlettiği tespit edilen çiftliklere 260 bin Lira para cezası kesildiğini söyledi.
Bakan Kurum, bir soru üzerine yanan ormanların imara açılmasının söz konusu olmadığını ifade etti. Bodrum’da yapılan denetimlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir ve Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz eşlik etti.