Arena Bodrum Haber – Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Gençlik Tarım Kampı’ 1. dönem açılış töreni Pınarlıbelen Mahallesi Etrim Mevkii’nde, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’nde gerçekleşti. Gençlere akademisyenler ve ziraat mühendisleri tarafından tohumculuk, seracılık, bitkisel üretim, hayvancılık ve benzeri konularda eğitimin verileceği kampın açılışına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları, Karaova Muhtarları, Meclis Üyeleri ile Gençlik Tarım Kampı katılımcıları ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Bursa’dan gelen kamp katılımcılarından Işın Su Kubat’ın konuşması ile devam etti.
İlk kez Ege kültürünü çok yakından deneyimlediğini ifade eden Kubat, “Bunun için öncelikle Bodrum Belediyesi’ne, Sayın Ahmet Aras’a ve burada bu bölgeyi yaşatan, yeniden oraya nefes veren saygı değer çalışanlarına çok teşekkür etmek istiyorum. Hepimiz çok farklı yerlerden geldik. Bu çok güzel bir şey son dönemde bizler kutuplaşma yaşıyoruz aslında bu kadar farklı renklerden insanı bir araya getiren ve bunu tarımla, gençlikle bir araya getiren herkese gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Biz burada tarımı öğreniyoruz. Deneyimlediğim en güzel şeylerden biri doğanın içindeyken tarımla uğraşmak” diye konuştu.
KAMPA GENÇLERDEN YOĞUN İLGİ
5 Temmuz-17 Eylül tarihleri arasında, 30’ar kişilik gruplarla 6 dönem halinde düzenlenecek Gençlik Tarım Kampı açılışında konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz ise “Yaklaşık 8 ay önce başladığımız projenin yüzde 60’ını tamamlanmış bulunmaktayız. Bunun yanında Gençlik Tarım Kampı diye adlandırdığımız faaliyetimiz için 52 dönümlük arazimizde uygun koşulları sağladıktan sonra, gençliğin tarıma olan ilgisini çekmek teşvik etmek amacı ile bu yıl 6 dönemden oluşan bir kamp planlamış bulunmaktayız. Bunun birinci dönemini sizlerle birlikte açmış bulunmaktayız. Yaklaşık 3 hafta önce kadar başlattığımız başvurulara Türkiye genelinde 2000’in üzerinde başvuru oldu. 18 ile 40 yaş arasında vatandaşlarımız arasından 180 asil, 180 yedek olmak üzere 360 kişiyi kabul etmiş bulunmaktayız. Eylül ayına kadar da 6 dönem halinde birer hafta olarak icra edeceğiz”
BAŞKAN ARAS: KAROVA’NIN İSMİNİ BODRUM SOKAKLARINDA YANKILATTIK
“Karaova bizim ortak değerimizdir, bugün bizi bir araya getiren Karaova’dır. Topraklarımız çok değerli ürettiklerimizi burada tüketebiliriz” diyerek sözlerine başlayan Bodrum Belediye Başkan Ahmet Aras, tarım alanındaki hizmetlerini aktardı: “Biz bu göreve geldiğimizde öncelikle tarıma önem vereceğimizi hep dile getirmiştik. Ne yaptık ilk önce Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Tarım Çalıştayı yaptık, hocalarımızı davet ettik. Tarımla ilgili onların görüşlerini aldık, bize örgütlenin dediler ve biz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’mizi kurduk. Halk Süt Karaova süt çıkardık. Bodrum sokaklarında Karaova ismini tekrarlattık. Karaova’nın ismini Bodrum sokaklarında yankılatmaya devam ediyoruz. Üreticilerimizle seri toplantılar yaptık. Her türlü malzeme ve bilgiyi vermeye başladık. Arkasından ARGE Tohum merkezimizi açtık. Annelerimizden, dedelerimizden kalan ata tohumlarımızı burada muhafaza ediyoruz”
“SEMT PAZARLARIMIZ 7 GÜN AÇIK OLACAK”
Başkan Aras konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bodrum’da üretilen Bodrum’da tüketilsin. Pazarlarımızı 7 gün açacağız. Buradan tekrar söylüyorum: Bizim pazarlarımız 7 gün açık kalacak arkadaşlar. Öyle haftada bir gün Bodrum pazarını açalım, altı gün o koca yer Bodrum’un merkezinde neden kapalı kalsın veya Mumcular’da? 7 gün açacak şekilde arkadaşlarım ayarlama yapacak. İnsanları zincir marketlere mahkum etmeyeceksiniz. Buradan iktisada, mali hizmetlere söylüyorum. Tarımsal hizmetlere de söylüyorum.
BODRUM BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİYE TAM DESTEK
Tohumdan başlıyor bu iş. Biz bu tohumları çoğaltabilirsek ancak başarı sağlayabiliriz. 150 kilo kadar Karakılçık bulduk. Onu bir tonun üstüne çıkardık. Buğdaylarımız, her şeyimiz geri gelsin. Her şeyin artık doğalı, organiği para ediyor. Toprak insana enerji verir, ruh verir. Toprağımız değerlidir. Gençler gelsin. Tarım yapacak herkese gübresinden, fidesine, satın alma garantisine kadar destek veriyoruz.
Buraya okula İsmail Hakkı Tonguç ismini verdik. İsmail Hakkı Tonguç, Atamızın izinden giden Köy Enstitüleri kurucusudur. Bu ismin yaşaması çok önemli bizim için. Gelecek nesillere o insanların fikirlerini düşüncelerini ve yaptıklarını anlatabilmek için bu isimlerin yaşaması çok önemli.
Gençlerimiz mükemmel yetişiyor. Bizlerin güvencesi onlar. Onları bu ülkeyi bu toprakları çok ileriye götürecekler. Atamızın izinden gidiyorlar. O yüzden onları bir araya getirebilmek başarısını sağladığımız için açıkçası bugün çok gurur duyuyoruz”
Çeşitli ikramların sunulduğu açılışta halk oyunları folklor ekibi gösteri gerçekleştirdi. Yöresel müziklerin çalındı, Başkan Aras gençlerin yöresel oyunlarına eşlik etti.
Törenin ardından kamp alanını gezen Başkan Aras, alanın içine kurulan kıl çadırları ve tadilatı yapılan binaları inceledi. Gençlik Tarım Kampı 1. dönem katılımcılarıyla fotoğraf çektirdi.